Savages Brutele

In multe cazuri sunt la zi cu filmele. In multe cazuri vad filmele inaintea tuturor (cel putin a prietenilor) si de multe ori eu recomand daca sa mearga la acel film sau nu. Nu este cazul si la Savages Brutele . Filmul l-am vazut dupa cateva luni bune, si asta pentru ca m-a prins intr-o situatie si pozitie proasta atunci. Nu ma puteam corela cu nimeni sa-l vad.

In sfarsit l-am vazut. Si crede-ti-ma, a meritat fiecare minut. Fiecare secunda. Savages Brutele este un film cu adevarat monumental. Va dau doar cateva argumente:

1. Apreciez enorm suspansul unui film. Urasc filmele previzibile. Alea la care stii finalul dupa 20 de minute de la inceputul filmului. N-a fost cazul aici. Nici macar la final, cu 10 minute inainte, nu stiam (sau nu ma prinsesem eu) cum va fi.

2. Imi plac filmele lungi. De obicei cele scurte (sub 90 de minute efective) sunt prea comerciale. Iar senzatia de previzibil se accentueaza: vezi jumatate de ora din film , stii cum se termina. Mai vezi 15 minute, deja esti la „punctul culminant”. Oricata actiune ar fi, senzatia e tot nasoala. Legat de aceste filme, am observat ca fanii serialelor le apreciaza. Ei n-au timp si rabdare sa vada un film de peste 2 ore. Deja e prea mult pentru ei. Prefera filmele scurte. Cica: pai decat sa vad unul de 3 ore, nu mai bine vad 2 de o ora jumate?

3. Titlul este bine ales si spre fericirea mea, si a noastra a tuturor, ESTE BINE TRADUS. Adica este tradus INTOCMAI. Traducatorul roman nu a simtit nevoia sa modifice nimic, nici macar sa adauge. Savages Brutele nu a fost brutalizat din punct de vedere al titlului. Ma rog, iar laud normalitatea, dar simt nevoia asta.

4. Filmul e ecranizarea unui roman. Unul foarte bun. Din acest motiv firul narativ este atat de imprevizibil si este atat de bine facut. Acum am observat, citind recomandarea Lucianei .O citisem si atunci, la vremea ei, dar l-am vazut abia acum. Si nu a fost singura care l-a recomandat: Simona il denumea „Cea mai mare Surpriza din 2012”. Nu stiu daca asa o fi, dar avand in vedere cate dezamagiri imense au fost anul asta (in frunte cu pateticul si ramolitul James Bond si continuand cu marele kitch Expendebles 2), da, probabil ca a fost o surpriza. Pentru mine insa n-a mai fost o surpriza: citisem prea multe recomandari de bine, deci plecam cu niste asteptari destul de maricele.

A, si inca ceva: este un film violent, curge destul sange, dar deloc violenta inutila. Sunt unele filme care par pentru psihopati. Killer Joe de exemplu. Nu este cazul si la Savages Brutele . E violent, e dur, dar e in limitele normale.

Cam atat despre Savages Brutele . Cum ar trebui totusi sa inchei aceasta recomandare? Jur ca n-ai suflet daca nu dai mai departe (adica esti o bruta)? Sau poate: NUMAI BRUTELOR NU LE PLACE FILMUL ASTA!

Salutari CINEFILE tuturor!

ps: Inca un detaliu: vad si aud despre acest film ca n-ar avea o distributie „stralucita”. PE BUNE?! John Travolta, Emile Hirsh, Salma Hayek. Cei care zic asta probabil la viata lor au vazut doar Titanicuri, Twilight-uri si, din cand in cand, cate un Avengers si Expendables….

Comments

comments

2 thoughts on “Savages Brutele

  1. Tulai Doamne! Abia amu l-ai vazut?
    Si mie mi-a placut, pentru ca desi este un film brutal, nu degeaba ii zice Brutele, are fineturile lui cinematografice, si este lipsit de clisee. Iar actorii sunt dementiali!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !