Am spus-o in mai multe randuri (pe blog si nu numai) ca principala calitate a religiei este prezenta, din cand in cand, a unor asa numite ” sarbatori religioase „. Din cand in cand mai vine o sarbatoare. Iar sarbatorile alea misto sunt alea in care X isi sarbatoreste ziua de nume. Cei care au nume de sfinti.
Spre norocul meu, nu am nume de sfant. Adica e clar: nu am nimic sfant in mine. Ma rog, cica ar fi Sfantul Emilian prin calendar (unii zic ca e chiar de 2 ori), dar e cu cruce neagra , deci neimportant (in calendarul Crestin-Ortodox sarbatorile importante sunt cu cruce rosie (si cu rosu), iar cele neimportante sunt cu cruce neagra). Faptul asta ma avantajeaza: nu dau de baut decat de ziua mea. De nastere. Beau cand e ziua altora de nume , dar de dat de baut doar de ziua de nastere.
In multe situatii, e clar cand e ziua de nume: daca te cheama Andrei sarbatoresti pe 30 noiembrie, daca te cheama Vasile pe 1 ianuarie, daca cheama Maria pe 15 august si pe 8 septembrie (am auzit teoria cum ca de fapt ar trebui sa sarbatoresti doar pe 8 septembrie, ca pe 15 august s-ar sarbatori doar mortii ?!).
La alte nume lucrurile stau altfel. Si despre asta este acest articol (cu o introducere ceva mai lunga). Mentionez ca articolul a pornit de la o discutie cu amicul meu Andrei. Asadar:
1. Discutia a pornit de la ziua de ieri, cand a fost Sfanta Ana. Eu i-am zis ca o amica Anca isi sarbatoreste ziua de nume. El sustinea ca Anca nu e tot aia cu Ana, si ca n-ar trebui …
2. Un alt exemplu, dat tot de Andrew, este cel al numelui Adrian/Adriana. Unele persoane ce poarta acest nume isi sarbatoresc onomastica de … Sfantul Andrei.
3. Alt exemplu: cei cu numele Marius isi sarbatoresc onomastica de … Sfanta Marie. Cica ar fi un fel de Marian …
4. Un nume interesant este Oana. Unii zic ca ar veni de la Ioana, si deci sarbatoresc de Sfantul Ion. Altii considera ca ar veni de la Ana (O Ana) si sarbatoresc de Sfanta Ana. Altii , nestiind care e alegerea corecta, prefera sa sarbatoreasca si de Sf Ion si de Sfanta Ana . Nu am intalnit cazuri din ultima categorie, dar sigur exista.
5. De Florii e o situatie misto. Atunci isi sarbatoresc onomastica cei cu nume de flori. Daca te cheama Florin, Florina, Florentin e clar. La fel de clar daca te cheama Margareta, Pansela, Craita, Crin. Daca te cheama insa Mugur, ca pe Guvernatorul BNR, ce te faci? Sarbatoresti onomastica de Florii sau nu?
6. Ultimul exemplu care-mi vine in minte: Iulian si Iulia. Unii zic ca ar veni de la Ilie, asa ca sarbatoresc de Sfantul Ilie. Altii considera ca n-ar avea nicio legatura (auzisem teoria cum ca numele Iulia era de fapt varianta feminina a lui Ilie…si apoi ar fi aparut Iulian , ca o fortare … ; logic ca „teoria” asta e absurda, pentru ca numele Iulian exista inca din Antichitate )
Daca mai aveti alte exemple va rog sa ma ajutati.
Si acum partea importanta: de ce se intampla toate astea? Care „e miza”? Pai :
– O raportare fortata la religie. Suntem popor crestin, deci raportarea la religie este litera de lege. Iar a avea un nume de sfant iti ofera o protectie superioara. Da, cica acel Sfant al carui nume il porti tu este protectorul tau. Cum adica daca te cheama Marius nu ai protector? Daca nu ai, gasesti ! Hai ca nu e greu. Marius – Marian … Adrian – Andrei . Oana se pare ca este, dupa unii, dublu protejata. Un nume, doua protectii. La fel cum daca ai 2 nume de sfinti inseamna ca ai 2 protectori (cea mai intalnita combinatie: Ana-Maria).
– Gasirea unui prilej de a sarbatori. Fie ca-l gasesti tu personal, fie ca ti-l gasesc altii si te forteaza sa dai de baut. Adica ce, daca te cheama Adrian sa nu dai de baut? Da-i de Sfantul Andrei. Si ce daca nu e chiar Andrei? Hai lasa, ca bautura si intra oricum…
– Un fel de invidie pentru cei cu nume de sfant. Fie datorita punctului 1, fie datorita punctului 2. Si te apuci, creezi o legenda, apoi o dai sa circule. Chiar as fi curios de parerea vreunui preot, desi ei sunt in multe privinte cam ca juristii: 2 popi, 3 opinii.
In loc de concluzie: daca n-ar exista aceste sarbatori religioase, probabil ar fi mult mai putini credinciosi :))
Salutari NECREDINCIOASE tuturor!
ps: Un alt caz interesant (prefer sa-l pun la ps, aici) este numele Andra (cele care au IN BULETIN acest nume). Unii zic ca vine de la Alexandra, altii de la Andreea. Confunzia este justificata, pentru ca li se zice Andra si unor persoane cu numele Alexandra, dar si unor persoane ce poarta numele Andreea. Da, dupa mine (si dupa multi) Andra e un diminutiv. Iar a-ti pune diminutivul in buletin e o chestie absurda.
Legat de asta, Andradele oare cand si-or sarbatori onomastica?
Interesanta postare
:)) Pe mine mă sună lumea de Sf. Andrei să-mi ureze la mulţi ani, deşi Alexandra e singurul meu nume şi n-are nicio legătură. În mintea lor, probabil ar trebui să dau de băut şi de Sf. Ion :))
Pe mine mă cheamă Cristian şi nu aveam habar că există Sf. Cristian exact în ziua de Crăciun. Cel puţin aşa am auzit .. nu ştiu cu ce fel de cruce este şi oricum nu prea mă interesează. Chestia e că mă sună destulă lume în ziua aia să-mi spună lma.
Nu exista sfantul Cristian in ziua de Craciun, lumea vorbeste….:))) Insa de craciun sarbatorim Nasterea lui Iisus Hristos sau Cristos, cum spun unii. De la asta vine si denumirea de Crestin. Iar Cristian si Crestin cam seamana, nu ti se pare ?…?
In sfarsit daca vrei neaparat sa gasesti un sfant pe care sa il sarbatoresti, acesta este Sfanta Hristina, sarbatorita pe 24 Iulie.
Nu e Sf. Cristian :))))) e (C)Hristos…..
@Cristi: da, asta e o chestie „oficiala”. Cristian inseamna „crestin”. Limba romana e problema. In engleza si numele si substantivul crestin au acelasi cuvant: Christian. De la Christos adica. Si Craciunul e data cand s-a nascut Cristos.
Aici e o chestie „oficiala” 🙂
ce-s aia sfinti? a vazut careva, vreodata, pe undeva, ceva asemanator macar? ma indoiesc.:))
Scubidibu: tu o sa arzi in flacarile iadului, hahalera atee ce esti 🙂
corbuletz, iadul exista doar in minti socio si psihopate. pasarea pe limba ei piere….cuvintele matale de odinioara. 😉 :))
da ia zi mataluta, adventistii ca tine care duc o viata dubla, pardon dublu e putin spus…cei ca tine cu 1000 de fete unde ajung? in iad sau in rai? :))
Nu susnt adventist, nu stiu de unde ai scos-o p-asta. Sunt botezat crestin ortodox, dar nu dau 2 bani pe religia mea. Nu „renunt” la botezul meu pentru ca nu exista alta religie care sa ma reprezinte .