Salonul Regal al Garii de Nord

Salonul Regal al Garii de Nord

 

Saptamana trecuta, miercuri sau joi, primesc o invitatie la film extrem de interesanta. Locatia indicata: Salonul Regal al Garii de Nord. In afara de faptul ca locatia se afla in Gara de Nord, nu stiam nimic altceva. Habar n-aveam ca exista asa ceva, nu stiam istoria locului, nu stiam nici macar UNDE in cadrul garii e pozitionat. Filmul se numeste Dincolo de calea ferata, insa nu despre el voi vorbi acum. Despre el voi scrie pe larg pe Cinemil.ro.

Dincolo de Calea Ferata Poster

Dupa ce m-am interesat un pic si am aflat ca acest salon a fost inaugurat in anul 1896, mi-am amintit o chestie legata de trenuri: cine le mai foloseste?

In majoritatea cazurilor, il folosesc saracii. Snobi sunt din ce in ce mai putini si, cumva, le dau dreptate. Iar ce se zvoneste, ca se ieftinesc mult zborurile cu avionul pe rutele interne, va distruge aproape complet CFR-ul.

Poza facuta de Andreea Dudus
Poza facuta de Andreea Dudus

Trenul Regal, stationat acum in Gara de Nord, care inca poate fi vizitat, este, de fapt, o lectie de istorie (Daniela l-a vizitat). Iar mersul cu trenul fix asta tinde sa devina in Romania: lectie de istorie.

Cine are bani merge cu avionul ori cu masina personala. Oameni de afaceri mici sa mearga cu trenul gasesti din ce in ce mai rar. Elevi si studenti da, cu siguranta, dar oameni maturi nu. Nu pot pierde o zi intreaga in tren.

Legat de Salonul Regal al Garii de Nord, in afara de vizitarea ca pe un loc plin de istorie, alta utilitate nu poate avea. Nu mai poate fi folosit drept loc pentru negocieri ori sa se duca o personalitate, rege ori nu, sa astepte acolo trenul. Nu d-alta, dar personalitatile nu mai circula cu trenul. Cu siguranta si daca am fi regat si rege ar fi Radu Duda, tot n-ar circula cu trenul.

Altfel, un loc foarte misto. Sus are si o sala de spectacole, unde s-a proiectat filmul. Sala este draguta, are un usor aspect vintage, insa calitatea proiectiei a fost uimitor de buna. Nu stiu detalii tehnice, nu stiu daca sala are proiector propriu sau a fost inchiriat unul pentru azi. Nu stiu nici cum sta treaba cu sonorizarea, insa a fost o sonorizare buna. Nu exceptionala, nici macar foarte buna, insa buna. Mai buna decat avea, de exemplu, Cinema Patria. Ce este, insa, extrem de deranjat este zgomotul scaunelor: scartaie din toate incheieturile, fiecare miscare a spectatorilor putand fi auzita.

Nu stiu ce capacitate are, nu mi-am dat seama (nu am ochiul format in acest sens), insa daca e sa ma intrebati pe mine, e un loc foarte bun pentru evenimente si lansari. Jos este salonul efectiv, unde poti servi ceva si socializa si este foarte aproape de usa de afara, deci cine vrea sa fumeze iese repede afara si sudeaza o tigara. Sala de spectacole este sus (se urca niste multe scari, ce-i drept), iar pana sa intri in sala mai e un hol. Acolo se poate socializa dupa vizionare.

Nu zic doar de filme, este o scena unde se pot juca lejer si spectacole de teatru.

Si, avand in vedere criza de spatii din capitala (dupa inchiderea a doua teatre, Nottara si Foarte Mic), eu zic ca sala ar trebui folosita in acest sens.

Habar n-am a cui e sala (a Ministerului sau a Casei Regale) si cine ar trebui sa ia decizia, dar eu zic ca e pacat ca o astfel de locatie sa stea inchisa.

Salonul Regal al Garii de Nord GuliaProduction
Foto by GuliaProduction

Acum sunt curios cine a mai auzit pana acum de Salonul Regal al Garii de Nord. Adica pana sa cititi acest articol. Daca da, cum auziseti de el, ca prin cartile de istorie, cel putin cele citite de mine, nu se spune nimic? Salutari REPUBLICANE tuturor!

Comments

comments

6 thoughts on “Salonul Regal al Garii de Nord

 1. Tu esti sarac cu fite. „mi-am amintit o chestie legata de trenuri: cine le mai foloseste? In majoritatea cazurilor, il folosesc saracii.” Eu prefer sa folosesc trenul pentru rute interne relativ scurte in loc sa folosesc masina, autocarul sau avionul. Spune-mi tu mie cum ajungi de la Bucuresti la Sinaia sau invers cu avionul? Sa nu mai zic de mijlocul sezonului montan cand stai in coada lunga de masini si 3 ore, ca toti merg cu masina personala pe Valea Prahovei. Deci atunci prefer trenul. Merge in ritmul lui, dar tot fac mai putin (si chiar am testat treaba asta) decat un martalog cu aere de Bucuresti, ca tine asa, care considera ca doar saracii merg cu trenul. Ai dat-o prost pe asta, ca multe incercari de ale tale de a fi hater.

  1. Eu am prieteni care nu concep sa mearga cu trenul. Nu suporta sa-si care bagaje, nu suporta aglomeratia din tren. Citez din memorie: „o fi aglomerat si pe sosea, dar pe sosea esti in masina ta, nu langa tot felul de nespalati”.

   In plus, tot conform lor, masina iti ofera mobilitate mai mare (vor sa mai vada si altceva, nu strict localitatea in cauza). De exemplu, sunt in Predeal si e un eveniment in Sinaia. Se duc cu masina acolo, stau pana la 12 noaptea, apoi se intorc in Predeal. Nu mai depind de trenuri si alte alea.

   Asadar, am vorbit din experienta, nu pentru ca am vrut sa fiu „hater aiurea”. Ca-n orice chestie de genul, nu e valabila in 100% din cazuri. Ca-s 99 sau 60, e cu totul alta discutie, dar tind sa cred ca tot majoritate este.

   1. Tinzi sa crezi prost, in marea majoritate a lucrurilor. Eu ti-am zis strict de faptul ca esti semi-rasist si te crezi mai important decat altii. Si judeci oamenii in mod public fara sa te gandesti prea mult inainte. Tu cu ce circuli zi de zi la toate evenimentele de prin Bucuresti? Sau cand te duci oriunde, la mall, sa mananci un Mc?

    1. Tocmai asta e idee. Eu nu am masina si imi tot zic prieteni care-si iau masina ca nu ma voi mai da jos din ea dupa ce-mi iau.

     Circul cu autobuz, metrou, taxi. Si in provincie cu trenul. Ma mandresc cu asta.

     Daca am fost hater, a fost SI o autoheitareala.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !