Ideea unui articol despre sahul in viata de zi cu zi o am de ceva timp. De vreo 2 ani, mai precis. Am tot amanat acest articol, insa am asistat la un speech foarte misto, al unui tip, Andrei Dunuta, care m-a motivat sa scriu. A tinut un speech la conferinta Biz PR Conference 2023, care fix despre asta a fost. E drept, din perspectiva sa, de om de vanzari.
Discursul sau s-a numit „De la PION la CAMPION”, numele fiind de fapt al conferintei pe care el o conduce, prezideaza, insa pe parcursul acestuia a tot subliniat ca unii sunt „CAM PIONI”. Omului ii place sa se joace mult cu aceste cuvinte din sah, pentru ca a mai folosit si „SpeaKING” ori (networKING).
Ideea, pe scurt, a discursului sau era urmatoarea: sa ne gandim ce reprezinta fiecare piesa de sah intr-o echipa de vanzari. De pilda, pionii sunt internii, cei mai tineri, cei care au venit cel mai recent. Nu stii care dintre ei ajung la final sa se transforme in regine. Dar ii folosesti la maximum, ii sacrifici daca e nevoie.
Nu zic ce este fiecare piesa in parte, spun doar ca IN AFARA DE NEBUN, fiecare piesa are un avantaj pe care nu-l are alta. La tura (turn), de exemplu, avantajul este unul pe care-l ignora multi: faptul ca poate face rocada. Deci are un rol defensiv mult mai insemnat decat oricare alta piesa de pe tabla.
Nu va spun nimic, va spun doar ca eu imi propun sa fiu tot timpul NEBUN. Va las mai jos un clip din 2020, un discurs asemanator cu cel avut la BIZ PR CONFERENCE.
Trecand peste discursul omului, vreau sa spun si eu 5 lucruri despre sahul in viata de zi cu zi. De ce e bine sa stim regulile sahului si sa gandim ca la sah. Sa plecam de la premisa ca tot ce ne apare in viata este o problema de sah. Asadar:
Sahul in viata de zi cu zi – Albul invinge mai des decat negrul!
Unii tembeli vad sahul drept un sport rasist. Eu vreau sa trec peste acest detaliu, ca albul ar fi superior negrului, si sa vedem exact realitatea: invinge cine are initiativa! Puteti cauta statistici unde vreti voi, eu ma folosesc de Wikipedia, de acolo imi incep cam orice cautare pe Google.
Statisticile sunt elocvente. Atentie: vorbim de jocurile dintre jucatori de top, dintre jucatori DE ACELASI NIVEL!
Si acum sa va spun care-s cele 2 lucruri pe care le tinteste un jucator care incepe cu piesele negre:
- Incearca sa-l faca pe alb SA CEDEZE INITIATIVA. Da, fix asa castiga. Marea greseala a albului, in aceste jocuri foarte stranse, este sa CEDEZE initiativa. Practic, sa piarda MARELE AVANTAJ cu care a pornit.
- Incearca sa obtina remiza. Da, fix asta poate obtine negrul daca nu reuseste sa faca ce scrie la punctul 1.
Incercati sa aplicati cele de mai sus in viata de zi cu zi. Veti avea mari surprize. Mari de tot.
Sahul in viata de zi cu zi – Trebuie sa gandesti cu cateva mutari inainte!
Multi jucatori de sah nu progreseaza pentru ca pur si simplu nu pot gandi cu multe mutari inainte. La sah se spune ca si 3 mutari e putin.
In viata de zi cu zi, oare cati oameni gandesc cu mai multe mutari inainte? Oare cati strategi politici gandesc o miscare si incearca sa-si imagineze cum vor raspunde adversarii?
Sahul in viata de zi cu zi – Trebuie sa ai o atentie distributiva tot timpul!
Pe tabla de sah trebuie sa stai cu ochii pe absolut toate piesele. Degeaba te aperi de regina si de tura, daca mutarea unui pion iti destabilizeaza complet planul. Da, un amarat de pion te poate destabiliza.
Ca sa glumesc un pic, desi-s cat se poate de serios, fix din acest motiv mie-mi place sa fie cat mai putine piese pe tabla. Ma pot concentra mai bine.
Ceea ce ma duce cu gandul la urmatoarele 2 puncte.
Sahul in viata de zi cu zi – Trebuie sa stii din start care obiectivul principal!
In momentul in care incepi jocul de sah, stii din start care iti e obiectivul: trebuie sa dai mat. Stii, de asemenea, ca si adversarul are acelasi obiectiv.
Cum ziceam, uneori iti dai seama ca e greu, asa ca iti propui ceva mai realist, o remiza de pilda.
Pentru atingerea obiectivului principal, ai niste obiective secundare. Ai posibile modalitati prin care iti poti indeplini acest obiectiv.
Da, mai exista si acele jocuri de sah pe timp, unde uneori castigi pentru ca adversarului i-a expirat timpul. Acolo exista un obiectiv alternativ, o modalitate diferita, unii ar zice un pic imorala, de a castiga. Se poate intampla sa castige un jucator care a ramas pe tabla doar cu regele si eventual cativa pioni. Pur si simplu nu mai are timpul necesar pentru a da mat.
Poti trage de timp si la sah, nu doar la fotbal, #casazicasa.
Sahul in viata de zi cu zi – Importanta sacrificiilor!
Sahul te invata cel mai bine care este ideea sacrificiilor. Daca ai pleca de la premisa ca piesele de sah sunt niste soldati, atunci te-ai strofoca sa castigi partida cu cat mai putine pierderi.
Am un amic care INDIRECT asa gandeste, care refuza din start orice schimb, caruia ii pare rau de orice piesa pe care o pierde.
Aplicat in viata de zi cu zi, ar trebui sa stii din start care-ti este obiectivul (ori care-ti sunt obiectivele). Drept urmare, ar trebui sa poti sacrifica pe oricine iti sta in calea lor.
Ar trebui, insa in viata nu ai un singur obiectiv, ci mai multe. In plus, mai ai si chestia aia numita constiinta, mai ai si viata sociala. Uneori, a sacrifica totul pentru un singur obiectiv nu este neaparat un lucru util pe termen lung. Pe termen scurt s-ar putea sa fie.
Insa ar trebui sa va puna pe ganduri, ar trebui sa va ganditi in sens contrar: X de ce L-A SACRIFICAT pe Y? Uneori, Y puteti fi voi.
O perspectiva misto am gasit pe site-ul opozitie.eu. Doar o semnalez, fiind complet de acord doar cu punctele 7 si 8. Faptul ca ALBUL incepe primul mi se pare o non-problema, una pe care doar progresistii si-o pun. In mod gresit, evident. Adica aceia care IMPUN oamenilor sa nu mai spuna ALA NEGRU nici macar cand vrei sa IDENTIFICI o persoana (vezi cazul arbitrului Sebastian Coltescu).
Sahul in viata de zi cu zi mi se pare o chestiune care ar trebui discutata, ar trebui chiar predata elevilor si studentilor. Daca aveti ceva de adaugat, va invit s-o faceti in comentarii. Eu doar va mai spun doar ca sahul este PE NEDREPT considerat un joc pentru pensionari. Mie mi se pare un joc pe care ar trebui sa-l practicam mai des.