Sa vorbim un pic despre … somn :)

Sa vorbim un pic despre … somn 🙂

 

 

Am vazut la Robert un articol despre … somn. Mi-am amintit si am povestit la el 3 chestii despre somn. Aici voi scrie 5, caci mai pun 2 chestii personale cu somnul. Pe unele stiu ca le-am mai zis, dar asta e. Le sintetizez mai bine daca le pun si aici. Asadar:

1. Prin liceu auzisem de un profesor, japonez de felul sau, care descoperise ca fiecare om are 2 ore esentiale, in care se odihneste cel mai bine. Unii se odihnesc bine intre 22 si 00, altii intre 2 si 4 dimineata. Ideea este sa iti cunosti acele ore si sa ai somnul profund in alea 2 ore. E drept, orele nu sunt neaparat 2-4, pot fi 2:25 – 4:25. Ma rog. Ideea era ca trebuie sa dormi 3 ORE (nu 2), daca ai orele alea esentiale 2-4 tu trebuie MAXIMUM la 1:30 sa dormi si sa te trezesti la 4:30 (presupunand ca trebuie sa te trezesti, ceasul trebuie sa sune la 4:30). Alea 2 ore trebuie sa fie de SOMN PROFUND. Daca-ti descoperi acele ore, nu ai nevoie efectiva de multe ore de somn. Omul dormea 3 ore in fiecare noapte si se simtea fresh tot timpul.

2. O alta metoda, unii zic eficienta, mie-mi pare dubioasa cel mult, este cea cu 2 ore somn, in cate 3 sau chiar 4 reprize. Pe asta o aplicase un pictor (nu mai stiu care) candva si doctorul sau personal ramasese uimit de eficienta ei. Sa zicem ca te culci la 00. Dormi fix 2 ore, pana la ora 2. La 2 te trezesti, pictezi, te hidratezi. Faci ce ai de facut. Ceva creativ gen. 4 ore. La ora 6 te culci la loc. La 8 te trezesti. Teoretic ai dormit doar 4 ore. Dar esti inca fresh. Te culci apoi, la loc, la ora 12 (4 ore ai stat in picioare, da?). La 14 te trezesti. Si acum, optional, mai poti trage o repriza de somn de la 18 la 20. Deci ai 2 ore somn, 4 ore de activitate. Uneori cica sarea somnul de seara, de la 6, dar o data la 3 zile il facea si p-ala. Cica pt cei ce lucreaza de acasa e programul ideal.
Atentie: e important sa NU mananc in acele 4 ore cat esti treaz noaptea! Foarte important!

3. Multi medici recomanda somnul de pana-n 12 noaptea. Cica miezul noptii sa te prinda dormind. In nu mai stiu care credinta era o superstitie: strigoii vin noaptea doar in casele celor care nu dorm la miezul noptii. Daca nu vrei sa vina strigoiul, dormi profund, el nu te va trezi. Si obiceiurile alea cu infiptul tarusului in inima trupului unde cica e strigoiul tot cu 12 noaptea, fix miezul noptii, sunt. Un medic, vrand parca sa confirme superstitiile, sustine ca cei care adorm tarziu au vise urate. Si ca lucrurile alea au un fundament medical, dar cumva diferit. Daca vrei sa nu visezi urat noaptea, culca-te pe la 22-23 si scapi de cosmaruri 🙂

4. Sa va zic de mine: la mine acasa, in patul meu, dorm cel mai bine. Cel mai mult si cel mai bine. Prin orasele de provincie am diverse motive sa ma trezesc devreme: fie clopotele cine stie carei biserici (nu, nu-s doar din alea ortodoxe), fie ma trezesc devreme pentru micul dejun, fie cine stie ce alt motiv. In Bucuresti, insa, pot dormi si pana la 12. Si o fac deseori. E drept, vrand parca sa-i confirm pe cei care spun ca somnul de dimineata nu e chiar odihnitor, de multe ori ma trezesc obosit. Uneori cand sunt plecat si ma trezesc la 8 ma simt mai odihnit. N-o fi chiar coincidenta.

5. Am un program atat de strict incat daca dorm dupa-amiaza nu mai pot dormi noaptea. Vorba vine strict, dar ideea e ca oricum adorm greu, pe la 2 si ceva noaptea. Daca dorm fie si o ora la pranz, presupunand ca am cand sa fac asta, nu mai pot adormi noaptea. Daca adorm la 4 e bine.

Acum, ziceti voi cum faceti sa dormiti bine. Eu am un somn foarte profund, chiar daca orele-s dubioase. Si nu, nu dorm mult.

Si inca ceva: uitati cum arat eu dupa o noapte intreaga fara somn. Serios: nu dormisem deloc-deloc. Si am rezistat 🙂 Am si martori 😀

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !