Sa nu minti sau cat de importanta este increderea intr-un brand!

Sa nu minti ar trebui sa fie principala lectie pe care scoala (romaneasca si nu numai) ar trebui s-o predea elevilor si studentilor. Din punctul meu de vedere, cu toate staruintele unor dascali, scoala romaneasca te invata contrariul. Problema nu este de data recenta, drept dovada celebrul proverb Hotul neprins e negustor cinstit. Cam asa stau lucrurile si-n scoala, cand nu toti elevii prinsi fara tema pentru acasa facuta iau nota 2, ci doar cei care nu au reusit sa-si justifice propria inactiune.

Sa nu minti ar trebui sa fie, totodata, motto-ul tuturor cursurilor si prezentarilor de publicitate. Uneori consumatorul cere sa fie mintit, parca isi doreste asta, asta neinsemnand, insa, ca trebuie abuzat de aceasta aparenta bunavointa a sa. Ma rog, eu i-as zice masochism.

Celebre, din punctul meu de vedere, sunt reclamele la detergenti si la iaurt. Problema acestor reclame, emblematice pentru nisa lor, este lipsa totala de credibilitate a brandurilor carora le fac reclama. Nu poti lua in serios o companie care vinde iaurt, oricat de mult bine ar face ea, oricati bani ar baga in CSR, atat timp cat reclamele lor sunt cum sunt. Situatia-i identica la detergenti, chiar daca unii incearca sa gaseasca argumente in favoarea ori in defavoarea lor.

Din acest motiv, nu ma mira deloc faptul ca firmele care vand detergenti si iaurt stau deoparte si nu se implica in niciun fel in aceasta perioada. E drept, vanzarile lor nu-s cu mult mai mici, de spalat haine oricum speli, chiar daca in loc de camasa si blugi speli pijamale, tricouri si pantaloni de casa (orice ar insemna asta). Iar de mancat oricum mananci iaurt, as zice chiar mai mult decat in mod normal, caci unele persoane atente la silueta lor ar putea suplimenta cantitatea de iaurt, chipurile sanatos, din aceasta perioada. E de apreciat, totusi, minima lor sinceritate, de fapt, constientizarea lipsei acute de credibilitate.

Sa nu minti sau cat de importanta este increderea intr-un brand! gel igienizant lotiune igienizanta farmec

In sens contrar, la fel de putin surprinzatoare a fost implicarea firmei Farmec, adica a celui mai mare producator roman de cosmetice. Desi este pe o nisa unde se poate fabula mult, pe o nisa unde minciunile pot parea nevinovate, pot fi scuzabile, producatorul in cauza si-a propus dintotdeauna altceva. Nu stiu ca firma-n cauza sa fi mintit vreodata.

Grija pentru frumos si sanatate, implicarea in comunitate, grija pentru cei care au grija – iata niste sloganuri care nu mint, niste vorbe frumoase, care chiar au corespondent in realitate.

In cazul in care nu ati aflat, deci nu stiti la ce ma refer, Farmec a anuntat inceperea productiei in regim de urgenta a doua produse noi absolut necesare in aceasta perioada: Lotiune igienizanta pentru maini si Gel de igienizare pentru maini (poza de mai sus). Momentan cele 2 produse nu sunt disponibile nici pe site, nici in magazinele fizice Farmec, avand prioritate institutiile aflate in prima linie a luptei impotriva Coronavirusului. Farmec avea si pana acum produse de ignienizare, ma refer in special la Sapunul lichid Spuma Antibacterian Gerovital Pure.

Sapunul lichid Spuma Antibacterian Gerovital Pure sa nu minti

Pentru ca vorbeam despre trecut, despre campaniile precedente, trebuie sa va mai spun doua lucruri, ambele la fel de importante.

Intai, trebuie sa va povestesc reactia unui amic de-al meu cand a auzit ca folosesc un sampon antimatreata Gerovital. Era intai si intai mirat ca folosesc Farmec, apoi, fara sa astepte raspunsul meu, mi-a spus cat de mult apreciaza sinceritatea reclamelor acestui brand. Nefiind vorba despre o persoana culta, imi permit sa-i citez din memorie cuvintele, asa cum tin eu minte ca mi le-a zis atunci (acum vreo 5 ani):

Farmec nu face misto de mine, nu rade in gura mare de mine, nu ma face prost pe fata, intelegi? Iar faptul ca nu e brand de fite, brand smecher, ma face sa simt ca e de-al meu!

Da, fix asa gandesc si eu si ma bucur sa aud ca nu-s singurul.

Ulterior, dupa mai bine de 1 an, am dat peste campania #MACarena. Pentru mine, campania mi se pare emblematica pentru cum ar trebui sa arate publicitatea. Sa ne intelegem: sa nu minti nu inseamna sa faci campanii seci, uitabile, ci dimpotriva: trebuie sa te strofoci sa faci campanii creative, pe care oamenii sa le tina minte, avand grija in acelasi timp sa nu te lauzi cu ceva fals. Sa nu minti, dar sa ramai in mintea omului! Farmec a dovedit nu doar prin #MACarena ca se poate.

Sa nu minti, nici macar atunci cand ti se pare ca viitorul client iti cere asta, caci increderea in brand se construieste in ani si poate fi pierduta intr-o secunda. Luati exemplul de la Farmec (in sens pozitiv) si de la concurentii lor (in sens negativ).

Sa nu minti sau cat de importanta este increderea intr-un brand! – inscris in competitia Spring Super-Blog 2020

One thought on “Sa nu minti sau cat de importanta este increderea intr-un brand!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !