Sa mergem la sigur!

Emil Calinescu sa mergem la sigur Food Content Creators 2023

Sa mergem la sigur! Sa nu gresim! Sa nu ne irosim banii si timpul. Sa nu dezamagim, mai ales prietenii ori colegii de munca.

Sa mergem la sigur cand ne ducem la teatru. Citim despre ce-i spectacolul, citim tot ce se poate citi despre regizor, despre actori, despre dramaturgul care a scris piesa, despre teatrul unde e montata. Citim si cateva recenzii, vedem alte reactii si impresii.

Sa mergem la sigur cand mergem la restaurant. Nu mergem la restaurantul din colt, deschis ieri. Asteptam sa mearga vecinii, poate nimereste vreun influencer, poate poposeste pe aici vreun mare chef. Pana atunci ne ferim de el, caci mersul la restaurant este ceva festiv, este o ocazie. Nu putem merge asa, ORIUNDE!

Sa mergem la sigur cand mergem la cinema. Acasa putem vedea oricate filme, pe Netflix, pe HBO MAX ori cine stie pe ce alta platforma. Dar la cinema nu putem merge la ORICE film. Uite, mergem la noul Wonka, am auzit bine de el. Dar nu putem merge la un film romanesc no-name, NU RISCAM. In fond, este vorba de banii si de timpul nostru, nu?

Ati sesizat ironia vorbelor mele? Unde vi se pare ca gresesc? Sau, mai precis, unde vi se pare ca gresesc cei care gandesc asa?

Am auzit ideea asta la Food Content Creators, acum cateva zile (ma rog, termenul de cateva este relativ). Adi Hadean, celebrul chef, vorbea de restaurante, insa ea poate fi lesne aplicata la evenimente culturale.

Problema e goana aceasta dupa lucruri SIGURE. Obsesia de a merge la sigur, de a nu vrea sa risti nici macar 1 secunda din viata.

De-a lungul timpului, am dus la teatru si la cinema zeci de persoane. Am vrut sa imi duc prietenii la avanpremierele unde merg si eu, sa simta si ei atmosfera aceea pe care o simt eu constant. Unii dintre ei se bucura, sunt incantati sa mearga, sunt incantati sa frecventeze locuri noi. De pilda, unul dintre prietenii cu care merg imi tot spune ca vrea sa il duc in locuri unde n-a mai fost, in teatre in care n-a mai intrat, in cinematografe unde n-a fost niciodata. Altii, insa, sunt atat de pretiosi incat se uita la 10 trailere inainte, studiaza foarte atent problema, astfel incat pierd aproape o ora gandindu-se daca sa mearga sau nu. Ceea ce e gresit, dar lor li se pare logic. Firesc.

Mie-mi place sa merg in locuri unde n-am mai fost, imi place sa fiu surprins, imi place sa incerc tot timpul ceva nou. Iar legat de restaurante, merg si la recomandari, la „pomul laudat”, dar imi place sa merg si la „carciuma din drum”, oricare ar fi acel drum. Uneori sunt surprins de carciuma din drum, la fel cum deseori sunt dezamagit de pomul laudat.

Nu spun ca nu e bine sa te uiti la recenzii, spun doar ca uneori trebuie sa ne lasam surprinsi. Goana dupa mersul la sigur trebuie sa aiba limite. Riscam sa nu ne mai bucuram de viata daca excludem complet surpriza, daca excludem suspansul. Mersul intr-o bomba din piata are farmecul sau, caci nu doar la Terasa Obor se fac mici buni. Mici la fel de buni se gasesc si-n Crangasi, de pilda, doar ca acea bomba, caci terasa e mult spus, nu are marketingul celei din Obor. Caci, dupa cum bine stiti, omul de marketing e mai important decat grataragiul. Pardon, decat chef-ul.

Apropo, sloganul „sa mergem la sigur” se aplica si-n online. Cand vezi un blog anonim, no  name, nu-l bagi in seama. Te duci la „astia mari”, sa vezi parerea lor. Asta micu’ sa mai creasca, sa dovedeasca ceva. 

2 thoughts on “Sa mergem la sigur!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !