Sa invatam fotbal de la Albania – EURO 2016

Sa invatam fotbal de la Albania

 

Daca ati fi citit un astfel de titlu acum 3 ani probabil m-ati fi luat la suturi. Voi, suporterii, pentru ca daca m-ar fi luat jucatorii Romaniei la suturi nu riscam mare lucru…

Pe bune, inca nu-s decis daca sa scriu acest articol pe un ton serios sau sa fac misto cap-coada de nationala. Desi se spune ca nu e bine sa dai in cei cazuti la pamant.

La modul serios, eu as invata fotbal de la Albania. Nu radeti, dar as face 3 chestii pe care le-au facut albanezii:

Sursa foto: GSP.ro
Sursa foto: GSP.ro
  1. As numi un selectioner strain. Urgent. Unul neutru, unul cu experienta, dar nu unul expirat. Nu un Iordanescu cu alt pasaport ne trebuie, ci unul care stie fotbal. Si care vrea sa munceasca, nu unul care vrea sa mearga in vacanta.
  2. As merge dupa fiecare copil de imigrant. Ne laudam inainte de acest campionat european ca suntem SINGURA tara care are toti jucatorii nascuti aici. Da, Romania e a romanilor, daca asta ne incalzeste cu ceva. Avem milioane de romani plecati afara, hai sa chemam la arme toti jucatorii romani nascuti afara. Asa cum a facut Albania.
  3. As invata invata cum e sa te bati dupa fiecare minge, cum sa intri la sacrificiu la orice minge banala, cum sa stai in picioare la aproape orice contact si cum sa ai trasee invatate corect la antrenamente chiar daca jucatorii nu sunt tehnici. Albania, ca si Islanda (altii care si-au pus selectioner strain…la dracu!), sunt exemple de echipe rudimentare, dar sufletiste. Echipe deloc tehnice, dar echipe care au trasee, care stau bine in teren, unde fiecare jucator, asa putin talentat cum e el, stie exact ce sa faca.

Romania-vs-Albania-euro-2016

As da vina pe jucatori, fiecare in parte are mai multe greseli decat realizari (nici macar Sanmaratean nu se poate lauda cu o evolutie GENIALA), insa evolutia lor este REZULTATUL multor factori. De exemplu, cum corect s-a intrebat la conferinta de presa de dupa, am dubii ca s-au exersat loviturile libere la antrenamente. Jucatorii nostri NU STIU sa execute lovituri libere. Stiu, si Ronaldo rateaza executii, dar nu asta e ideea.

Iar legat de viitorul selectioner, acesta trebuie sa fie NEAPARAT strain. Am mai spus, o repet: ne trebuie un strain cu experienta (selectionerii buni au CEL PUTIN 50 de ani), unul care sa vrea sa munceasca si unul care sa poata CONSTRUI. Cultural vorbind, ni s-ar potrivi un balcanic (ex-iugoslav de exemplu, poate chiar turc, desi acolo, in afara de Terim, nu prea sunt antrenori BUNI) ori UN LATIN (aici avem de unde alege, eu as opta, exact ca Albania, pentru un ITALIAN, desi nu as zice nu nici unui sud-american).

Albania, Islanda, Ungaria (are antrenor neamt) si Elvetia sunt echipele de la Euro care au antrenori straini. Ce au in comun? Pai aproape toate evolueaza peste asteptari, Elvetia fiind calificata, Ungaria fiind aproape calificata. Grecia, in 2004, a cucerit titlul european cu un neamt pe banca. Oare suntem ORBI?

In plus, in Romania, la orice schimbare a selectionerului, favoriti pentru inlocuirea sa sunt NISTE FOSTI. Asa am ajuns sa avem pe Iordanescu si Piturca cu cate 3 mandate. Acum poate mai incercam o data cu Hagi, poate incercam iarasi cu Razvanel, desi, sinceri sa fim, Mircea Radulescu ori Cornel Dinu se cam plictisesc. Nea Imi oare ce mai face?

Offf, a iesit un articol la fel de incoerent precum jocul Romaniei. Mai bine intrati la Marius, ca el a strans cateva reactii interesante de pe facebook. Sau vedeti clipul de mai sus, e filmat INAINTE de meci. Eram partial optimist. Da, imi asum tot ce am zis inainte de meci si inainte de acest turneu.

Si sa tineti minte indemnul din titlu: sa invatam fotbal de la Albania.Pe bune, AVEM ce invata. Salutari ALBANEZE (ca cu d-alea romanesti mi-e rusine) tuturor!

 

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !