Sa fumam sanatos

Sa fumam sanatos

 

 

Pe vremuri imi placea un banc: I: Care este diferenta dintre un mort fumator si un mort nefumator? R: Mortul nefumator este mai sanatos. Cand aud discutii despre fumat si fumatori este primul lucru care-mi vine in minte.

Nu despre acest banc voi vorbi, ci despre o mentalitate extrem de interesanta. Si voi face o paralela cu inghetata (stiti voi, cea din comert). Asadar, sunt 2 moduri de a vedea lucrurile:
– TOATA inghetata din comert este nociva. Daca mananc inghetata, stiu ca este rea pentru sanatate. Drept urmare, am sa o aleg pe cea mai gustoasa, stiind ca oricum este nociva.
– Ma uit cu atentie la ce contine, vreau sa o mananc pe cea mai putin nociva. Nu pot sa ma feresc pana la capat de alimentele nocive, dar pot sa le limitez.

De fapt aici sta si esenta fumatului. Cand vorbim despre tigari electronice vorbim FIX despre asta: cel mai putin nociv fumat. Normal ca e preferabil sa te lasi de fumat. Normal ca intre a fuma si a nu fuma e preferabila, pentru sanatate, a doua optiune. Dar este greu sa te lasi de fumat. Extrem de greu.

Totusi, imi amintesc o alta zicere celebra: Viciile sunt dovada ca suntem oameni si nu roboti. Stiti ca, de fapt, multe persoane s-au apucat de fumat la sfatul medicului? Serios: erau agitati, se enervau repede, iar fumatul ii calmeaza.

Nu este o invitatie la fumat. Nu fumez si nu intentionez sa ma apuc. Nu doresc sa-i vad pe cei din jurul meu fumand, nu-mi convine sa ma umplu de fum atunci cand merg prin localuri. Totusi, ii inteleg pe cei care o fac. Empatizez cu ei, oricat de ciudat ar suna asta. Sunt tolerant cu fumatorii, sunt tolerant cu viciile in general.

Sa fumam sanatos este, totusi, un indemn. Fumatul este mai sanatos pentru tine, dar si pentru cei din jur. Nu ca ti-ar pasa de ceilalti, dar na, zic si eu… Salutari VICIOASE tuturor!

 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !