Rusinea de a rade

Rusinea de a rade

 

In loc de introducere, voi avea 3. Trei lucruri adevarate, de la care pleaca ideea acestui articol:

Unii oameni refuza sa rada

Nu stiu de ce, dar pentru unii este rusinos sa rada. La o gluma, oricat de buna, unii abia zambesc. Daca fac si asta. Nu stiu ce fac si cum se comporta in intimitatea lor, dar cel putin in public unii nu rad. Refuza sa rada si ii repudiaza pe cei care o fac.

Sa razi zgomotos? Sa te caracterizeze un ras zgomotos? Rusinos. Nedemn. Oamenii slabi sunt cei care rad zgomotos, pentru ca nu se pot abtine. Oamenii slabi ori oamenii de-a dreptul prosti pentru ca, daca nu stiati va zic oamenii destepti, rasul este dovada suprema de prostie.

Filmele cu Mr Bean sunt dedicate celor lipsiti de inteligenta. Credeam ca stiti deja asta :)
Filmele cu Mr Bean sunt dedicate celor lipsiti de inteligenta. Credeam ca stiti deja asta 🙂

Comediile cinematografice sunt desfiintate de critici

Cred ca cel mai bun exemplu l-am avut anul acesta, la Globurile de Aur, unde titlul de cea mai buna comedie a anului 2015 a fost obtinut de catre filmul Martianul.

Acum, nu stiu daca ati vazut filmul, daca ati facut-o imi veti da dreptate. Daca nu, va zic, pe scurt, ideea. Conform definitiei oficiale, comedie este acel film cu happy-end. Daca nu se intampla ceva foarte tragic, gen sa moara cineva important, filmul e comedie. Nu conteaza cat ai ras la el, conteaza ca are happy-end.

Din acest motiv orice film inutil si siropos are statutul de comedie. I se spune comedie romantica nu pentru ca ar fi comedie, ci pentru ca are happy-end (cei doi vor fi fericiti pana la adanci batraneti).

Martianul nu e nici macar siropos. Martianul, altfel, e un film bun, pe care l-as recomanda oricand. Problema lui este ca nu e comedie, nu d-alta, dar am dubii ca are mai mult de 3 glume in tot filmul. Nu scene amuzante, ci glume, spuse ocazional de protagonisti. Atat.

Comediile clasice, alea la care razi non-stop, sunt repudiate de critici. Imi si imaginez criticii strambandu-se in salile de cinema in care aud spectatorii cum rad in hohote.

Rusinea de a rade la film

Spectacolele de teatru amuzante sunt niste mizerii

Da, fix asta zic trei sferturi din criticii. Restul de un sfert tac, neavand curaj sa-i contrazica pe ceilalti, deci prin tacerea lor confirma acest lucru. Cum adica, sa te duci la teatru pentru a te hlizi? Pentru a rade cum rade un copil mic si necopt?

Rusinea de a rade la teatru

Teatrul e ceva important, ceva superior. Teatrul trebuie sa iti dea de gandit, sa iti puna intrebari, sa te faca, eventual, sa plangi. Dar nu ai voie sa te duci la teatru sa razi zgomotos. Nu, e exclus.

Problema mea este ca incalc toate aceste principii in mod constant. Si ma mai si laud cu asta.

Ca filme, laud (aproape ridic in slavi) comedii tip Dirty Grandpa sau Grimsby, apreciez si laud la fel de mult spectacole de teatru unde spectatorii se hahaie non-stop, rad si eu, cat se poate de zgomotos, la fiecare gluma care mi se pare mie buna (si, la dracu, mi se par enorm de multe glume foarte bune) si, bonus, ca sa-mi dau de tot cu firma in cap, cand vreau sa citez si eu ceva, in loc sa citez chestii profunde din oameni culti, citez … bancuri. Sunt prost, sper ca nu aveti nicio indoiala in acest sens.

Eu, neintelectual cu 2 facultati, nu posed rusinea de a rade. Pur si simplu rad cu pofta pe oriunde apuc. Nu mi-e rusine sa rad nici macar in autobuz cand, cu castile in urechi si cu nasul in telefon ori in tableta, cineva imi trimite o gluma. Nu ma pot abtine si, la dracu’, nici macar nu-mi doresc asta. Salutari SERIOASE tuturor!

Rusinea de a rade Emil Calinescu

Comments

comments

2 thoughts on “Rusinea de a rade

  1. Discursul despre prostie al lui Pleșu este absolut fascinant. Cine nu l-a văzut trebuie neapărat să îl vadă. Nota bene pentru felul în care ai abordat subiectul.
    Ca temă pentru azi, mi-am propus să văd discuția despre umor a lui Liiceanu și Pleșu.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !