Rusinea de a invata limba engleza

Rusinea de a invata limba engleza

 

 

 

Se presupune ca limba engleza o stie toata lumea. In scoala generala, in liceu si-n facultate era o rusine sa nu stii engleza. In generala engleza o stiau atat tocilarii (engleza din carti), cat si cei care nu invatau nimic (cei care stateau toata ziua sa se uite pe Cartoon Network ori la filme). Cei putini care nu o stiau erau considerati cu adevarat prosti.

Cartoon Network

In liceu era cam la fel. Orele de engleza din liceu erau monument de inutilitate, literatura nu faceam, cum se facea pe vremuri,  asa ca toata ora e o mare labareala. Orele le faceam doar pentru ca trebuia. Pierdere de timp. Tin minte, insa, cum prin clasa a X-a (venise o profa noua), un coleg o intrebase pe profa ce inseamna Referee. Cativa colegi au ras, eu am zambit, pana si profa a raspuns, incurcata: Arbitru…

In facultate cursul de engleza a fost o gluma. Eu m-am bagat intentionat la intermediari si nu la avansati pentru ca nu aveam chef de mai mult. Prea multa bataie de cap. La master, insa, tin minte o faza interesanta: un profesor ne daduse sa facem 2 recenzii de carti ori articole. Una trebuia sa fie la o carte/recenzie scrisa in limba romana, cealalta la una scrisa intr-o limba straina. Toata lumea a facut recenzii la articole scrise-n engleza. Nu exista ca nu stii aceasta limba.

True or truth

Si, totusi, ce se intampla daca nu stii limba engleza? Cunoasterea ei a ajuns subinteleasa. Esti cel putin ignorant daca nu o stii. Si, totusi, sunt persoane care n-o cunosc. Si care, intr-un anumit context, au nevoie de ea.

Ei vor trebui sa indure rusinea de a invata limba engleza. Da, serios, pentru unii e o rusine sa trebuiasca sa inveti limba engleza chiar si la 20 de ani. La fel si la 30, si la 40 …

Engleza pentru toti

La 30 de ani, insa, exista probleme legate de timp si nu numai(dar cand sa fac meditatii? cum? sa merg eu acasa la cineva? sau sa bag pe cineva in casa?). Solutia este, dupa mine, apelarea la cursuri online. O sa va vorbesc mai jos despre unul dintre ele, Engleza Pentru Toti.

English time

De site se ocupa Petruta Cretu, o bloggerita pe care am cunoscut-o prin intermediul SuperBlog. Nu am facut inca vreun curs de-al ei, deci nu am cunoscut-o ca profa. O stiu insa ca persoana: este tipul de persoana indeajuns de serioasa incat sa se tina de treaba si indeajuns de glumeata incat sa nu te plictiseasca. Iar ideea ei, cursuri online tinute pe Skype, mi se pare foarte buna pentru publicul tinta: +25 de ani.

Emil Calinescu Petruta Cretu

Daca vrei sa apelezi la ea, te asteapta intai o testare gratuita, cateva resurse gratuite (sa vezi cam despre ce este vorba), apoi verifici preturile  si te poti apuca de invatat engleza. Facand chestia asta online, pe Skype, nu mai exista problema de a merge tu acasa la profa sau ea sa mearga acasa la tine (dar cine e fufa aia pe care o tot vizitezi? sigur doar engleza faceti voi acolo?).

Petruta Cretu Emil Calinescu

Iar daca vreti s-o cunoasteti pe Petruta mai bine, ii puteti vizita si blogul personal. Trebuie sa va recomand si cel mai bun articol de pe blogul ei, nu d-alta, dar apoi imi veti reprosa ca nu v-am zis de el 🙂

In loc de concluzie va zic doar atat: treceti peste rusinea de a invata limba engleza si apelati cu incredere la Engleza pentru toti. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

6 thoughts on “Rusinea de a invata limba engleza

  1. Pingback: Rusinea de a invata limba englezaBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro
  2. Eu unul fac parte din acei proști care au învățat limba engleză pe net și de la desene/filme.. astfel că deja când ajunsesem în clasa a 5-a, și aveam în afară de franceză și engleză, atunci deja știam cât de cât.

    1. Nu e de ajuns. S-ar putea sa inveti ori chestii gresite, ori sa nu inveti sa si scrii. Adica nu ma intelege gresit, daca dupa 1 film iei si-un dictionar sau inveti ca lumea din ce se preda la scoala, e perfect. Dar sa inveti engleza DOAR din filme nu se poate!

    2. Neața, Profa aici :)) În 12 ani de bătrânețe și predat, am întânit maxim vreo 5 persoane care prinseseră engleza din filme cum trebuie. Prin asta a se înțelege că puteau să vorbească fluent și cu gramatica de bază corectă. Pe chestiile complicate, prinse evident după ureche, greșelile erau măricele. Acele 5 persoane erau la vârsta adolescenței și au crescut cu engleza la TV de mici. Cei care au azi peste 24 de ani nu au atins performanța asta 🙂

  3. Am terminat liceul si mi-am dat seama ca am facut scoala degeaba, nu am invatat nimic. Nu din cauza mea, profesorii au venit la ore degeaba, ne ofera informatia si asta este, daca vrei o bagi in cap, daca nu, nu. Limba engleza am invatat-o in vacantele de vara, cand plecam in Irlanda. Si da, imi pare rau acum ca n-am pus burta pe cartea de engleza, dictionar si asa mai departe.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !