Rusinea de a fi norocos!

Emil Calinescu rusinea de a fi norocos

Rusinea de a fi norocos este ceva peste puterile mele de intelegere. Este ceva cu care nu as putea empatiza niciodata. Nu pot empatiza nici cu cei care acuza norocul altora, nici cu cei care se simt prost, isi cer scuze, pentru ca au noroc.

Rusinea de a fi norocos se manifesta in absolut orice situatie si orice domeniu. Daca gasesti 100 de lei pe jos ar trebui sa-ti fie rusine. Daca ai depasit viteza si ai nimerit un politist intelegator, ar trebui totusi sa platesti amenda.

Rusinea de a fi norocos se manifesta si in ceea ce priveste familia. O persoana care a trebuit sa munceasca mult, care a avut o familie naspa, ii va face pe cei proveniti din familii bune sa se simta prost. „Tu ai fost norocos, eu a trebuit sa razbat singur.”

Rusinea de a fi norocos este intalnita si in sport. MAI ALES in fotbal. Ultimul meci al echipei noastre nationale de fotbal este cel mai bun exemplu. Jucatorilor, antrenorilor si fanilor ar trebui sa le fie rusine. Sa bage capul in pamant de rusine. Sa nu se bucure nicicum de rezultat.

Rusinea de a fi norocos se manifesta ciudat in Snooker, de pilda, cand multi jucatori isi cer scuze pentru cine stie ce lovitura norocoasa. Jucatorul care NU isi cere scuze este considerat lipsit de fair-play. Doamne-fereste ca un jucator sa incerce o lovitura care necesita noroc, sa dea la nimereala. Acel jucator va fi repudiat, va fi ars pe rugul moralitatii.

Exemplele pot continua. Rusinea de a fi norocos se manifesta peste tot si, intr-un mod amuzant, este nediscriminatorie. Ar trebui sa se rusineze cu propriul noroc si barbatii, si femeile, si homosexualii, si heterosexualii, si albii, dar si cei de alta culoare (neagra, galbena, ce-or fi ei), si romanii, si ungurii, si evreii, si scotienii, si albanezii, si rusii. Rusinea de a fi norocos este, deci, 100% corecta politic. Idealul progresistilor.

Rusinea de a fi norocos este exact ce invoca cei ce au inventat ingenuncherea jucatorilor de fotbal albi in diverse meciuri de fotbal. Stiti voi, albii isi cer scuze pentru secolele in care populatia de culoare a fost asuprita. Fix asta este mentalitatea: tu, cetatean alb care traieste in 2023, ar trebui sa iti fie constant rusine de comportamentul inaintasilor tai si sa te comporti ca atare.

Rusinea de a fi norocos este deseori asociata cu superstitiile, cu jocurile de noroc ori cu inselatoriile (pacalelile). Un om norocos este AUTOMAT inclus in categoriile de mai sus. Unii oameni sunt repudiati, sunt pusi la stalpul infamiei, doar pentru ca au insinuat vag ca data de vineri 13 ar putea aduce ghinion.

Rusinea de a fi norocos vine la pachet cu refuzul de a te asocia cu superstiile. A te mandri cu norocul tau este acelasi lucru, zic unii, cu a fi superstitios. Iar superstiile sunt pentru cei needucati, „pentru bunici”, pentru „aia de la tara”, pentru cei cu care nu vrem sa fim asociati.

Rusinea de a fi norocos vine la pachet si cu altceva: cu idolatrizarea muncii. Un om norocos este un om care munceste putin, drept urmare este un om caruia ar trebui sa-i fie rusine.

Rusinea de a fi norocos nu este ceva specific tarii noastre. De altfel, din ce in ce mai putine obiceiuri proaste mai sunt specifice noua. Rusinea de a fi norocos este ceva specific noii religii, progresismului. Chiar daca, recunosc, nici traditionalistii, cel putin multi dintre ei, nu-s in relatii prea bune cu norocul. Altfel spus, norocul si norocosii sunt repudiati de mult timp, nu doar de 20-30 de ani.

Rusinea de a fi norocos este ceva ce nu exista la mine. Dimpotriva. Eu invidiez norocosii, imi doresc sa fiu ca ei. Si ma mandresc atunci cand am parte de noroc. Pe care, recunosc, din cand in cand il caut. Inclusiv cu asta ma mandresc.

ps: Rusinea de a fi norocos este asociata deseori cu manelele, cu universul acestora, cu tot ce presupune acesta. Eu, insa, spre deosebire de altii, sunt un manelist asumat. In general sunt o persoana asumata, care ma laud atat cu calitatile, cat si cu defectele. De fapt, mi se pare ca defectele fac un om mai interesant decat calitatile. Iar la mine sunt in mod evident mai multe.

ps2: Articolul despre Rusinea de a fi norocos a fost scris din cauza reactiilor suporterilor si a presei vizavi de egalul scos de nationala de fotbal a Romaniei in Elvetia. Am fost realmente oripilat de unele reactii, chiar daca exista si exceptii. Semnalez doua dintre ele, aparute in GSP: Tepelin si Raureanu.

Comments

comments

2 thoughts on “Rusinea de a fi norocos!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !