Romanii vor unire!

Este 1 decembrie, asa ca trebuie sa vorbim despre Romania! Discursuri patriotarde seci, despre cat de mult ne iubim tara, sunt peste tot. Din acest motiv NU voi face asta, ci voi vorbi, la modul concret, despre ultima stire: Romanii vor unire (sursa: evz). Pe langa asta, o alta stire, la fel de recenta: presedintele Traian Basescu a spus ca Unirea ar trebui sa fie urmatorul obiectiv major al politicii romanesti (ca tot se vorbea despre lipsa de obiective majore dupa aderarea la NATO si UE).

Lasand la o parte presedintele Romaniei, o persoana controversata, care poate face declaratii doar pentru audienta, mie mi se pare relevant sondajul invocat. Asadar, romanii vor unire. DE CE vor romanii unire? Eu as vedea 3 perspective:

1. Visul de a trai intr-o mare si puternica.

Serios acum: cele mai puternice natii sunt si natiile intinse teritorial. Nu esti stat puternic daca ai un petec de pamant. O fi Lichenstein un stat bogat si locuitorii fericiti, dar nu conteaza foarte mult pe plan extern. Sau, ca sa luam un exemplu vecin: ce insemna Yugoslavia pe vremuri, si intern si extern, si ce inseamna acum acele state, vazute separat? Serbia acum a devenit un actor neimportant pe plan extern.
Pentru cetateanul de rand este important sa traiasca intr-un stat prosper, bogat si INTINS. Da, e important si acest aspect.

2. Relationarea directa cu cetateni basarabeni.

Urare data de Iulia Modiga, proprietara site-ului InfoPrut, anul trecut, de ziua mea

Perspectiva asta mi-a spus-o cineva mai in varsta: studentii basarabeni care studiaza in Romania ne-au facut sa vedem altfel aceasta tara si mai ales sa vedem altfel locuitorii acelei tari. Nu stiu daca este asa, dar tind sa cred, din ce in ce mai mult, ca este foarte posibil. Recunosc: toate amicele si toti amicii de varsta mea din Basarabia (colegi de facultate si nu numai) mi-au lasat o impresie buna. Nu sunt cu nimic diferiti/diferite de mine, poate doar accentul este nitel diferit (ceea ce nu este, in sine, un lucru rau). Ideea este simpla: ei au „propovaduit” (ce termen religios!) ideea unirii. Daca noi ne intelegem atat de bine aici, vorbim aceeasi limba, suntem atat de asemanatori, de ce, oficial si politic, suntem diferiti? Daca la inceput eram sceptic (argumentul l-am primit acum cateva luni bune), incep sa cred din ce in ce mai mult in el.

3. Sentimentul patriotic din ce in ce mai puternic.

Sa recunoastem: ziua noastra nationala este ziua Unirii. Unirea a fost dintotdeauna motiv de mandrie. Exista un grup de persoane care vor fi ORICAND de acord cu unirea.

4. Contagiunea de grup.

Nu neg, romanii vor unire si pentru ca e la moda sa vrea unire. In grupul tau vor 5 oameni unirea? Pai nu te poti opune tocmai tu. Cine esti tu sa te opui. Oricum nu stii tu ce si cum, habar n-ai cum e bine, nu-ti mai bati capul sa argumentezi ce si cum. Esti si tu pentru, e clar.

5. Interesul politicienilor in aceasta chestiune

Ca un soi de completare a punctului anterior: se vorbeste despre acest subiect. Politicienii doresc sa se discute despre acest lucru, fac declaratii (precum cea a Presedintelui Basescu) in favoarea acestui lucru si, cel mai important, AU INTERESUL sa discute despre asta. Sa nu fim ipocriti: in secunda asta este mult mai convenabil sa vorbesti despre Unire decat despre pensii, salarii si investitii. Cine are acum curajul sa-l contrazica pe Basescu? Vorbesti despre unire, televiziunile tale satelit incurajeaza unirea, vine Presedintele si spune ca trebuie sa fie un deziderat, poporul spune ca e de acord. In conditiile astea, ce ai de facut? Sa-l acuzi pe Presedinte de demagogie, ca nu a facut nimic. ATAT! Pentru ca in rest nu-l poti contrazice. Declaratia in sine, ca UNIREA AR TREBUI SA FIE UN OBIECTIV MAJOR, nu poate fi contrazisa. Simplu.

Este bine ca este asa? Eu zic ca da, sunt un mare fan al Unirii si am si semnat in acest sens. Iar faptul ca exista un val de simpatie pentru unire este un lucru imbucurator. M-as bucura sa nu fie un val trecator. Si m-as bucura sa existe consecventa in deciziile politicienilor. Mi-as dori ca declaratiile lor sa se concretizeze (nu discut PERSOANA presedintelui actual al tarii; intr-o astfel de chestiune ar trebui sa facem abstractie de persoanele in sine). Unirea nu se poate infaptui MAINE, asta o recunosc pana si cei mai mari fani ai ei.

Romanii vor unire. Romanii vor sa fie uniti. Romanii vor o ROMANIE MARE! La multi ani romani! Salutari ROMANESTI tuturor!

ps: Din ce in ce mai multi amici imi spun ca se duc la parada militara de 1 decembrie. Bravo lor.

ps 2: Interesanta campania RomTricolor de unire digitala. Romanii vor unire si real, dar si digital. Eu n-am aderat la ea, afland tarziu de initiativa (abia ieri), insa mi se pare interesanta. Gesturile marunte si simbolice se contabilizeaza si ele 🙂

Comments

comments

5 thoughts on “Romanii vor unire!

  1. Pai, cf hartii desenate mai sus, de ce numai Basarabia si nu si Bucovina ? Ce, aia nu conteaza asa la nivel istoric ? Plus hai si sudul Dobrogei, acel asa numit cadrilater plus si o portiune din Banatul sarbesc…zau…ce face RP Moldova/Basarabia mai cu mot decat celelate, asta vreau sa intreb ? Desigur ca eu sunt tufa la istorie, plus nu am o opinie pro- sau contra a ce zici tu, doar ma iau dupa faptul ca auzisem ca Romania fusese temporar mai mare atunci dupa 1918,si intrebam asa care e treaba adica de ce numai Basarabia, si de ce nu si celalte bucati ?

    1. Daca vorbesti de cadrilater inseamna ca nu stii istorie. Cadrilaterul a fost cedat CU ACTE Bulgariei, s-au facut schimburi de populatii, deci ala nu mai poate fi „preluat” niciodata. Cel putin nu conform normelor internationale.

      Iar Bucovina e la Ucrainieni. R Moldova e o tara libera, care se poate uni DE BUNA VOIE cu Romania.

      Ce ar mai fi de spus?

  2. Ma intreb unde erau, acum niste ani, doritorii de unire? De ce tocmai acum a pornit aceasta mascarada cu unirea? Multi ani mi-am dorit unirea, ca de fiecare data sa mi se inchida gura de pe ambele maluri de Prut. Acum mi-e indiferent si totusi, de ce tocmai acum se vrea unire?

  3. In urma cu cativa ani si chiar si pana anul trecut marii „iubitori” de unire de pe malul asta de Prut, adica din actuala Romanie, strigau cat ii tineau plamanii ” ce le trebuie lor sa se uneasca cu saracii aia, ca ei au saraciile lor si nu le trebuie sa se uneasca cu niste prosti, nespalati si saraci.” Si acum brusc si dintr-o data apare un context favorabil. Care e ala ca nu-l vad, poate doar ca fix la anul vin alegerile in Moldova, dar si in Romania. Acum se poarta unirea ca de, si Moldova aspira la integrare europeana si poate ca unii cred ca europenii vor sustine treaba asta. Ehe, pana nu se termina conflictul cu impartirea Moldovei, intre Moldova si Transnistria, nu pupa integrare europeana si nici unire. Povestea cu unirea e una foarte frumoasa, dar e doar una dintre povestile cu zmei si zane si feti frumosi si mos craciun pe care n-o mai crede multa lume.

    N-am nimic cu ce ai scris, doar ca tare sunt nedumerita in privinta fofilarii cu unirea. De vreo doua saptamani incoace tot internetul vuieste despre unire si uniune. Bunelul meu a murit pentru libertate si unire care nu s-a mai facut si acum s-au trezit lumea ca vrea unire, dupa 20 de ani.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !