Romanii sunt AHTIATI dupa evenimente cool. Noaptea muzeelor.

Romanii sunt AHTIATI dupa evenimente cool. Noaptea muzeelor.

 

Aseara (deja s-a terminat seara/noaptea) a fost Noaptea Muzeelor. In aceasta noapte, tot poporul roman (ca nu e doar in Bucuresti evenimentul) se incoloneaza si sta la coada sa vada muzee. Partea buna este ca romanul mai vede un muzeu cu ocazia asta, partea proasta este ca trei sferturi dintre participanti vad muzee DOAR atunci.

E drept ca exista muzee care au anumite expozitii, colectii ori parti deschise doar in aceasta noapte. Inteleg, deci, de ce le-ai vizita pe acestea. Altfel, este (aparent) de neinteles de ce oamenii se duc la muzeu doar in aceasta seara.

Si acum sa va zic motivul real: dorinta de a fi unde e cool. Romanii sunt ahtiati dupa evenimente cool. Faptul ca evenimentele acestea vin la pachet cu gratuitati e cu atat mai bine, insa, din punctul meu de vedere, nu gratuitatea atrage multimea aia imensa de oameni.

Va dau si un exemplu, elocvent zic eu, in acest sens. Era Noaptea Alba a Filmului romanesc acum ceva timp, 2012 mai precis. Rula filmul Despre oameni si melci. La Studio a fost full, nu au intrat toti, dar la 12 noaptea a rulat la Cinema Pro. Faza e ca la Pro a rulat pe bani (10 lei biletul). Credeti ca PRETUL a gonit oamenii? Nicidecum.

Si acum va redau dialogul dintre 2 tineri (cuplu, el catre ea): Uite, voiam si eu sa vad un film romanesc dupa atata timp si nu am loc. Ce cacat.

A mai fost si Noaptea Alba a Teatrului Independent, la Arcub, tot cu full de lume. Oameni ahtiati dupa teatru? Posibil, erau multi iubitori de teatru, dar majoritatea sunt iubitori de evenimente cool.

Despre Noaptea Galeriilor nu discut: ala e un eveniment util, unele expozitii sunt disponibile doar in preajma evenimentului. Desi publicul de acolo e cam acelasi…

Ideea de a fi prezent unde se intampla ceva misto nu e, in sine, o idee rea. Problema e ca iti faci programul DOAR dupa aceste evenimente. Ce vreau sa spun? Simplu: daca tu vezi teatru si-n restul anului, e ok sa te duci si la Noaptea alba a teatrului. Esti fan al teatrului, asa ca un eveniment teatral de genul nu iti poate scapa. La fel: esti fan al filmului romanesc, e clar ca mergi si la Noaptea Alba a Filmului Romanesc. Am mers in cativa ani fix pentru filmele vechi, pe care nu mai aveam unde sa le vad. La fel si cu muzeele: daca esti fan al muzeelor si vrei sa vezi muzee SI atunci e ok. E perfect. Sunt cateva care iti ofera ceva-n plus. Dar e absolut ORIBIL sa vizitezi muzeele bucurestene doar o data pe an.

E drept, din punctul de vedere al organizatorilor e ok: organizam asa ceva pentru ca daca nu am face asta unii nu ar calca prin muzee ani de zile. E corect, publicul trebuie educat si un pic manipulat, asa ca n-am nimic impotriva acestui eveniment. Am ceva cu publicul, in special cu cei care se bat cu pumnul in piept ca-s culti. Fratilor, ati fi fost culti daca mergeati la muzee constant, nu doar o data pe an.

Noaptea muzeelor 2016
QED: cozi IMENSE la Noaptea muzeelor. Sursa foto: Ziarul Metropolis

Romanii sunt AHTIATI dupa evenimente cool. Drept urmare, dupa Noaptea muzeelor propun sa se mai faca astfel de evenimente. Ok, unii farisei se vor lauda aiurea-n tramvai ca-s culti, insa, in sine, evenimentul e util. Iar daca nu credeti, vedeti publicul de la TOATE aceste evenimente: e cam acelasi. Salutari CULTE tuturor!

ps: Era sa uit: cand vad cozile astea imense din fiecare an de la Noaptea Muzeelor, stau si ma intreb: printre participanti nu sunt si persoane cu bani? Daca da, de ce acestea nu vor sa mearga la un muzeu in liniste, fara sa se calce pe picioare cu ceilalti? Singura explicatie ramane cea din titlu, pentru ca SI in acest caz dorinta de a merge undeva doar pentru ca e moca pica.

One thought on “Romanii sunt AHTIATI dupa evenimente cool. Noaptea muzeelor.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !