Romania – Inegalabila, completa si ospitaliera
Se spune ca exista mai multe tipuri de turism. Printre ele s-ar afla:
– Turismul de distractie urbana. Stiti cati turisti vin in Bucuresti pentru Centrul Vechi? Cica din ce in ce mai multi. Si nu-s doar straini, ci sunt si romani din provincie care vin sambata dimineata in Bucuresti, urmand a pleca duminica seara. Noaptea si-o petrec in club ori la vreun bar.
– Turismul rural. Din ce in ce mai multi poposesc in pensiunile agro-turistice din Bucovina. Ne mira?
– Turismul istoric. Aici vorbim despre cetati si locuri cu insemnatate istorica. Romania este plina de cetati, insa avem si altfel de locuri istorice. De exemplu, stiati ca se viziteaza (de catre romani, dar si de catre straini) fostul penitenciar de la Ramnicu-Sarat? De asemenea, avem castele, tip Peles, Pelisor ori Bran. Ce strain nu-si doreste sa viziteze Castelul lui Dracula?
– Turismul ecumenic. Nu e vorba doar de celebrele manastiri din Bucovina, avem manastiri si biserici peste tot in Romania. Manastirea Cozia are un farmec aparte, sa nu mai zic de Manastirea Clocociov (despre care tocmai a scris slatineanca mea, Ileana). Stiu, n-ati auzit de Manastirea Clocociov. Poate n-are istoria altor manastiri, dar localnicii o apreciaza foarte mult. Sa nu mai zic de strainii care vin si raman impresionati de ea. Si ca ea sunt sute in tara noastra…
Manastirea Clocociov – poza luata tot din articolul citat mai sus, scris de Ileana Andrei– Turismul culinar. Oh, aici stam bine. Stam mult mai bine decat alte tari. Nu avem o bucatarie romaneasca UNICA. Avem specialitati moldovenesti, specialitati dobrogene, specialitati ardelenesti, specialitati secuiesti, specialitati banatene. Fiecare bucatarie are specificul ei, fiecare bucatarie are influentele ei. Da, pericolul este sa te ingrasi, dar daca practici un astfel de turism zic ca-ti asumi acest risc.
– Turismul cinefil. De cativa ani suntem pe harta cu cateva festivaluri de film foarte misto. Si nu vorbim doar de TIFF, cel mai mare festival de film din Romania, ci vorbim si de B-iff, Cinepolitica, DaKino, Anonimul, Festivalul de film istoric de la Rasnov ori Festivalul Filmului de Animatie Animest. Suntem pe harta mondiala a filmelor.
– Turismul muzical. Suntem si pe harta concertelor, la noi concertand trupe si cantareti de top. Cand a concertat Shakira la Timisoara, in oras au sosit o gramada de turisti straini. Fanii adevarati ai unei formatii (ori ai unui cantaret) merg cu favoritul/favoritii lor pana la capatul lumii. La propriu.
– Turismul sportiv. Am organizat finala Europa League la fotbal, am organizat ceva competitii de handbal. Tot la fotbal, Steaua, Clujul si Urziceniul au patruns in grupele Champions League. Atragem turisti si din aceste competitii, iar de cativa ani, primariile marilor orase investesc in stadioane. Avem stadioane de Champions League la Bucuresti, Cluj, Ploiesti si Piatra Neamt. Si sunt promisiuni de alte cateva stadioane.
– Turismul antropologic. Stam si aici destul de bine, avem chilii izolate de lume, de unde doritorii pot afla povesti fabuloase. De asemenea, faptul ca banateanul e diferit de oltean si de moldovean face Romania deosebit de atractiva din acest punct de vedere. Romanul are cateva caracteristici certe, dar altfel, ROMANUL DIN MOLDOVA nu e DELOC acelasi cu romanul din Banat.
– Turismul eco. Inca avem zone virgine, fie ca vorbim de munte ori de mare. Pasionatii de natura pura sunt incantati de ele.
– Turismul medical. Nu se fac in Romania operatii care nu se fac in alte tari, dar din punct de vedere medical Romania sta bine din alte motive. De exemplu, inca avem statiuni cu ape termale si curative, gen Borsec ori Olanesti. Avem, de asemenea, celebrele namoluri de pe litoralul romanesc (de la Techirghiol).
Ca forme de relief, le avem pe absolut toate. Avem litoral, avem munte, avem podis, avem campie. Avem Dunare, avem lacuri, avem pesteri, avem paduri.
Avem oameni ospitalieri, calzi, gata sa primeasca turisti.
Avem o tara inegalabila, pe care insa o ingrijim prea putin. Pe care o criticam prea mult si pe care nu o promovam aproape deloc. Avem o tara MURDARA, insa nu poluata. Avem o tara neingrijita, insa primitoare. Insa si Bulgaria e murdara, si Italia (in special partea de sud) e plina de gunoaie, sa nu mai zic de Turcia.
Avem un popor roman frumos, zambitor, deschis, insa foarte neincrezator in propriile forte.
De ce promovez Romania? De ce dintre toate orasele mie-mi place sa vorbesc despre Slatina? Raspunsul, in ambele cazuri, este acelasi: pentru ca sunt ALE MELE. Romania e tara mea si e de datoria mea sa o promovez, sa o vizitez, sa o cunosc si sa am grija de ea. Ea nu a facut nimic pentru tine, dar tu ce ai facut pentru ea?
Am sa-ti dau o idee: intra pe aplicatia de facebook Inegalabila Romanie si incarca poze din tarisoara ta. Incarca poze cu locul tau preferat, incarca poze cu orasul ori cartierul tau natal. Lauda-te cu ce esti si cu ce ai. Si ai grija de fiecare data de locurile tale dragi. Pastreaza-le curate, frumoase si vesele, sa se poata bucura si altii de ele.
Romanii sunt ospitalieri. Romanii sunt frumosi. Romania este o tara plina de posibilitati, este o tara frumoasa, diversa, putin poluata si dornica de a fi descoperita. Romania este o tara latina, carpatica, balcanica, dunareana si pontica. Romania este o tara COMPLETA din punct de vedere turistic. Romania este inegalabila. Ce-ar fi s-o vizitezi, s-o ingrijesti si s-o promovezi?
Articolul Romania – Inegalabila, completa si ospitaliera este inscris in campania DE CE ESTE ROMANIA INEGALABILA PENTRU TINE?, organizat de Bucovina si EcoRom prin intermediul Blogalinitative. Salutari ROMANESTI tuturor!
ps: Care este locul meu preferat? Simplu: ROMANIA! Romania – Inegalabila, completa si ospitaliera. Nici mai mult, nici mai putin 🙂
Ai uitat la turismul medical, Statiunea Monteoru din Buzau, apa sarata naturala ca aici, rar gasesti. 🙂
Mult succes, se vede ca iti cunosti bine tara! 🙂
Te pup!
Nu am uitat-o, am dat doar cateva exemple. Is prea multe locuri in tara noastra, nu le pot cuprinde intr-un singur articol 🙂
Daca sunt un malaez in Romania, intru la „turisti”? :)) Anyway, articolul ma duce putin cu gandul la campania celor de la ROM Autentic, cu „Romanii sunt…”, doar ca indreptat mai mult pe turism decat pe alte calitati 😀 Fain!
Tu esti un malaez nascut in roman 🙂