Rolul de ascultator
Tocmai am vazut spectacolul Pasarea Maiastra – Maria Tanase, la Teatrul de pe Lipscani. Faceti click pe numele spectacolului pentru a vedea exact despre ce este vorba.
Aici ma voi referi strict la un rol, mic, dar extrem de important: rolul de ascultator. Pe scurt: spectacolul este un one-woman show al Adrianei Trandafir (in rolul Mariei Tanase), insa ea, in spectacol, isi povesteste viata unui scriitor (care-n spectacol nu are nume, in viata reala este scriitorul si actorul Andreas Petrescu).
Rolul de ascultator, jucat perfect de Andreas Petrescu, mi-a ramas in minte: nu zambea, nu se intrista, nu tresarea. Cand si cand isi lua notite. Nu inregistra cu vreun aparat, doar inregistra mental. Era un perfect ascultator.
Acum, lasand la o parte spectacolul de teatru, hai sa ne gandim la rolul de ascultator din viata reala si la cat de prost il interpreteaza unii. Aici imi recunosc defectul, unii spunand despre mine ca sunt mai vorbaret ca o femeie. Vorbesc mult, intrerup interlocutorul, ma enervez cand nu-s lasat sa vorbesc…
Foarte rar imi iau in serios rolul de ascultator, iar atunci am motive serioase s-o fac. Uneori, recunosc, raman blocat la anumite replici si procesez mai greu. Expresia RAMAI BLOCAT are, de multe ori, un inteles cat se poate de propriu.
https://www.youtube.com/watch?v=WkI1DeA1kAA
Foarte putini oameni stiu cu adevarat sa asculte. Pana sa dam sfaturi bune, pana sa spunem ce parere avem, trebuie sa stim sa ascultam. Trebuie sa nu influentam persoana care vorbeste cu reactiile noastre, trebuie s-o facem sa se simta confortabil povestindu-ne.
Oare as putea lua vreodata interviu cuiva stand stana de piatra si lasand cealalta persoana sa se desfasoare? Habar n-am, cumva, daca as fi nevoit, mi-as dezvolta asta.
https://www.youtube.com/watch?v=U03fAC-ntjs
Totusi, rolul de ascultator nu presupune obedienta. Sau nu neaparat obedienta. Trebuie doar sa ai capacitatea de a-l asculta pe celalalt, sa intelegi ce vrea sa transmita si abia apoi sa vorbesti.
Cam atat despre rolul de ascultator. Pe parcursul articolului am inserat cateva clipuri extrem de utile. Eu zic sa stati si sa ii ASCULTATI cu atentie 🙂 Salutari ASCULTATOARE tuturor!
eu cred că deși mulți se scuipă și se înjură, când ies din emisiune sunt prieteni destul de buni. oricum, văd că de-a lungul timpului dezbaterile nu mai sunt așa explozive ca ultima, dintre Dragomir și Ciuvică.
Asta e si din cauza staff-urilor de campanie: acestea negociaza dinainte formatul si evita, pe cat posibil, astfel de dezbateri. Dezbaterile dintre Ponta si Iohannis au fost indelung negociate. Nimic surprinzator, nimic spontan. De-a dreptul plictisitor.