Rocker – din tata-n fiu!

Prima oara cand am fost invitat la Rocker am avut o reticenta. Ma tot intrebam: oare acest film este pentru mine? Nu prea-mi pare adresat. Mai ales ca eu gust cam toate filmele romanesti, de la comediile tip Poker pana la filmele lente si plicticoase gen 432 ori Aurora (extrema absoluta in cadrul filmelor „lente”). Sinopsisul m-a convins, dar nu indeajuns. De la o poveste cu mult rock se ajunsese la o poveste cu un drogat si mult rock. Oare va fi genul meu?

Primesc invitatia, merg ieri dimineata sa-l vizionez. La final nu am regretat, dar absolut deloc, „timpul pierdut”.

Primul lucru care trebuie spus despre film este categoria in care acesta intra. Se spune despre filmele romanesti de dupa 90 ca ar face parte din 2 mari categorii: lente si zgomotoase. Cele lente sunt reprezentate de Aurora (ca extrema, insa pot fi invocate si Moartea Domnului Lazarescu, 432, Pescuit Sportiv… cica ar fi stilul „reprezentativ” pentru cinematografia romaneasca”). Cele zgomotoase sunt in general comediile, gen Filantropica, Poker, Ursul (care ar fi cel mai zgomotos). In mod paradoxal, Rocker ar intra cam la ambele categorii. El este lent, nu este o actiune concentrata, nu esti tintuit in scaun de actiunea alerta. Vezi cu incetinitorul anumite momente, ai timp de meditatie. Insa este si un film zgomotos. Auzi muzica rock la tot pasul: acasa se asculta rock, in masina se asculta rock, in cluburi se asculta rock. Sa nu mai zic de repetitiile formatiei, ori de scena finala cand ei concerteaza la Bucuresti…

Ca si mod de a prezenta lucrurile iarasi este ceva nou: cel cu probleme este fiul, insa personajul principal, cel prin ochii caruia vedem toata actiunea este tatal acestuia. Problemele fiului vazute prin ochii tatalui. Care tata intr-adevar se comporta ciudat: isi accepta fiul asa cum este, ii procura el drogurile, chiar ii face el injectia.

Ce lipseste acestui film (si e de bine) sunt scenele socante. In Requiem for a dream avem scene socante, mai ales atunci cand vedem vene facute praf ori chiar amputarea unei maini din cauza acestui lucru. Acela este un film socant, Rocker este un film cuminte. Rocker nu vrea sa te socheze, Rocker vrea doar sa-ti arate realitatea aceste lumi. O realitate dura, o realitate cruda, insa ceva autentic. Fara exagerari, fara briz-briz-uri.

E adevarat, poate s-ar fi vandut mai bine un film cu scene socante. Si mai ales s-ar fi vandut mai bine un film care sa fi avut un titlu mai socant. Titlul te duce cu gandul la orice altceva. Pronostichez (sa vedem daca ma voi insela) ca acest film va nemultumi atat rockerii, cat si ne-rockerii (sa nu le zic anti-rockerii). Primii vor fi deranjati de incurajarea stereotipului ROCKER DROGAT (pentru multi aceasta este povestea rockerului TIPIC) si se vor scandaliza de ce vor vedea. In timp ce nerockerii nu vor gusta un film unde se canta rock in aproape jumate din secventele filmului. Sa nu mai zic de ideea in sine: un nerocker nu se va duce la un film care se numeste Rocker. Nu este cool sa mergi cu gagica la un astfel de film (tu esti smecher, le ai cu muzica cool, cu house & stuff, nu mergi tu la povestea unui rocker depravat si drogat).

Repet: eu, nerocker, apreciez acest film. Apreciez noutatea adusa de el (e primul film facut pe acest subiect in Romania, este o abordare inedita si ii lipsesc scenele socante). Nu inseamna ca daca nu-mi place coloana sonora nu o pot aprecia ca si potrivita (la un film, atunci cand spui COLOANA SONORA E NEPOTRIVITA nu inseamna ca ti-a placut ori nu ti-a placut tie; putem vedea muzica si intr-un sens obiectiv).

De mentionat inca 2 aspecte (importante zic eu):
– Este al II-lea film regizat de Marian Crisan dupa Morgen. Doua filme, ambele bune, promitator.
– Din nou sunt alesi actori necunoscuti. Dupa film regizorul chiar a spus ca si-a propus asta pentru ca efectul vizual sa fie de NECUNOSCUTI. Intr-un astfel de film nu trebuie sa joace un actor pe care tu-l stii din filmul X sau Y. In afara de Crina Semciuc (a mai jucat in WebSiteStory, Tanti + alte cateva seriale, gen In deriva ori Fetele marinarului), toti ceilalti erau la primul lungmetraj. O alegere inspirata.

Felicitari tuturor pentru film. Daca au reusit sa ma faca pe mine sa-mi placa e mare lucru. Si da, mi-a placut filmul Rocker, oricat de ciudat ar suna pentru unii acest lucru.

Filmul este distribuit in Romania de Transilvania Film si a fost vizionat in avanpremiera la Cinema Elvira Popescu. De vineri este in cinematografe (sa repet chestia cu MERGETI LA CINEMA IN SPECIAL LA FILMELE ROMANESTI, FIECARE LEU CU CARE CONTRIBUITI ESTE IMPORTANT? n-o repet, ca o stiti deja).

In final, va las cu 3 clipuri: trailerul filmului + o mica filmare de la Conferinta de Presa de dupa facuta de Cristi Mitroi – GoldMidas:

Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

4 thoughts on “Rocker – din tata-n fiu!

  1. Buna. Incerc sa vizionez filmu’ asta de cateva luni. Nu-l gasesc nicaieri. Am luat legatura inclusiv cu cei de la Mandragora care au facut gestul frumos de a-mi trimite un screener, doar ca DVDu’ nu-i bun. Daca il are cineva si e dispus sa mi-l imprumute (sau sa faca un torrent, sa-l dau jos si sa-l stearga dupa aia… sau alte variante) i-as ramane indatorat. Multumesc.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !