RISCUL de a face reclama

Ma certasem mai demult cu un amic pe tema „reclamei” de pe blog. Pe atunci eram mai paranoic (nu ca acu’ n-as fi) si consideram ca daca eu fac reclama la produsul X si acesta nu este bun, eu voi fi scos vinovat. Mai rau stau lucrurile in cazul serviciilor, adica daca as recomanda un cabinet medical unde se intampla prostii. Da, voi vorbi despre riscul de a face reclama. Riscam un pic, insa CAT anume riscam? Voi spune opinia mea, fara a avea pretentia ca este adevarul absolut.

Asadar, exista din punctul meu de vedere 3 situatii distincte:

1. Situatia in care faci reclama unui produs arhicunoscut (cand zic Arhi nu ma refer la bloggerul cu acelasi nume). Si voi da un exemplu: cum ar fi sa vedeti o reclama la Coca-Cola pe blogul meu? Habar n-am cat de nociva este (se spune ca da), insa produsul este atat de cunoscut incat, din punctul meu de vedere, nu risc nimic. Sau risc la fel de mult cat risca mari competitii (gen Campionatul Mondial de Fotbal) atunci cand pun aceasta firma ca si sponsor. Nu, n-am (inca?) reclama de la Coca-Cola pe acest blog. Riscul de a face reclama la Coca-Cola este aproape 0 (zic eu).

2. Situatia in care recomand un produs IT. Si aici sunt 2 nuante, este important sa le precizez:
– Situatia in care semnalezi aparitia unui produs si vorbesti despre el doar pe baza specificatiilor. Asadar, exprimarea va fi: SE ANUNTA a fi un produs de top, bateria tine 5 zile CONFORM SPECIFICATIILOR DATE DE PRODUCATOR etc. Tu doar ai semnalat, ai primit bani pentru asta, insa nu te vei simti cu nimic vinovat. Riscul de a face reclama in acest mod este aproape 0 (da, daca vezi ca acea firma are dezastre nu ii vei mai face reclama ulterior).
– Situatia in care ai testat un produs si MINTI. E grav, credibilitatea ta va tinde spre 0. Nu ti-o vei pierde din prima, insa cu timpul ti-o vei pierde. Si cu greu o poti recastiga. E adevarat, depinde si cat minti, pentru ca unele lucruri „fardate” pot fi acceptate pana la un punct.

3. Situatia in care recomanzi chestii „controversate”. Si aici putem da exemple ca: saloane de masaj erotic, sex-shopuri, reviste porno (nu e doar una cum se crede), site-uri de video-chat. Si aici situatia este asemanatoare cu ce am descris la punctul anterior, astfel:
– Poti spune ca ai auzit de un salon de masaj erotic, poti spune ca site-ul lor arata bine (ceea ce este adevarat), dar sa nu care cumva sa spui ca ai fost la ei daca n-ai fost. E PLINA blogosfera de articole laudative de genul, unele pline de cuvinte de genul ESTE CEL MAI BUN DINTRE TOATE. Serios, le-ai testat PE TOATE? Eu nici macar nu stiu cate sunt.
– In cazul in care reclama e pentru motoarele de cautare situatia este cu mult mai putin riscanta. De exemplu, scrii doar masaj salon erotic artemis si gata. Nu te afecteaza ce se intampla acolo, nu indemni lumea sa mearga acolo, vor fi afectati doar cei care cauta acele cuvinte cheie. Deci riscul de a face reclama in aceasta situatie este iarasi aproape 0.

De fiecare data am spus ca riscul de a face reclama este APROAPE 0. De fiecare data se vor gasi inteligenti care iti vor nega dreptul de a face reclama, care vor considera ca tu, ca blogger, nu ai voie sa incasezi bani. Ar trebui sa scrii exclusiv din placere, iar de trait sa traiesti cu aer. Si cu cifrele statistice ale blogului… Salutari BLOGOSFERICE tuturor 🙂

One thought on “RISCUL de a face reclama

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !