Restaurantul TAJ
Recunosc, am fost de cateva ori la Restaurantul TAJ (sa fie vreo 5). Acest articol nu este, deci, scris dupa o prima impresie, la cald, ci este scris dupa cateva vizite repetate. Despre el, 7 lucruri (7 e cifra magica peste tot, inclusiv in India).
Are o locatie cunoscuta
Eu am fost aproape de fiecare data cu taxiul si ABSOLUT de fiecare data cand am pronuntat Restaurantul Taj soferul a stiut exact unde se afla. Nu este, deci, o carciuma anonima deschisa acum jumatate de an, ci este un restaurant de traditie.
Este pozitionat la intersectia dintre Soseaua Panduri si Calea 13 septembrie, adresa exacta fiind Calea 13 Septembrie nr 127-131. De la Marriot se mai merge un pic. Ca RATB este 385 de la Izvor, autobuz care, insa, vine foarte greu.
Are meniul complet afisat pe site
Nu inteleg logica in a afisa pe site doar cateva produse, cu mentiunea Restul meniului il veti descoperi vizitandu-ne. Poate vreau sa stiu la ce sa ma astept, zic.
Aici stii dinainte ce te asteapta, site-ul oficial oferind toate detaliile de pe meniu: denumire, incrediente, pret, gramaj. E drept, uneori veti vedea Pui cu mirodenii indiene, fara sa vi se spuna exact ce contine. Nu ma supar, fiecare bucatar trebuie sa aiba secretele lui. Cum eu nu sunt alergic la ceva anume, chiar nu sunt afectat de aceste mici secrete.
Site-ul, per total, este unul atractiv, unul care te imbie sa-l vizitezi.
Mancarea este foarte buna, foarte bine condimentata
Sa mentionez din start: sunt fan al mancarurilor iuti. Dupa mine, dulce trebuie sa fie doar desertul. Iute, insa, nu inseamna sa-ti ia foc gura, fara sa poti simti niciun alt gust. Iute inseamna, dupa mine, sa fie o iuteala indeajuns de putin intensa incat sa poti simti savoarea celorlalte incrediente, insa indeajuns de intensa incat sa persiste mult timp dupa.
Legat de condimente, trebuie sa va spun o poveste. Din pacate, nu pot da nume, nu pentru ca n-as vrea, ci pentru ca nu mai stiu cine era. Asadar, vazusem mai demult la tv, la o emisiune culinara (acum mai bine de zece ani) un reportaj despre un bucatar indian. Venise bucatarul in Romania si pe langa retetele pe care le oferea telespectatorilor, isi mai spunea si cateva impresii. Am retinut partea legata de condimente. Intai si intai, el nu intelegea de ce exista condimente pe masa. Condimentele sunt treaba bucatarului, nu a clientului. El spune cum trebuie sa fie, mai sarat, mai putin sarat, mai picant, mai putin picant. Savoarea unei mancaruri este data din bucatarie, nu poate fi modificata IN BINE ulterior. In al doilea rand, era revoltat de faptul ca sunt doar 2 condimente: sare si piper. Daca tot puneti condimente pe masa, de ce nu puneti mai multe? Refuza sa inteleaga cum banalii cartofi prajiti, altfel nesanatosi, sunt adusi nesarati. Daca mananci cartofi prajiti, e clar ca nu te gandesti la sanatate. Daca nu te gandesti la sanatate, de ce te-ai gandi sa-i mananci nesarati?
La Restaurantul Taj este fix cum isi dorea acel bucatar: pe masa nu gasim niciun fel de condiment, insa credeti-ma pe cuvant, nu veti simti nevoia. Nici sare, nici piper, nici altceva. Stie bucatarul (care am inteles ca este indian autentic) ce si cat sa puna.
Au cea mai buna inghetata
Conform celor scrise in meniu, aceasta contine: lapte cremos, acaju, fistic, migdale si sofran. Nu este cremoasa, ci este extrem de consistenta. Te vei lupta efectiv cu ea, lingurita putandu-se dovedi ineficienta (am inteles ca unii o mananca tot cu cutit si furculita, ca pe un fel normal de mancare; nu-i condamn). Dupa mine, este cea mai buna inghetata pe care ati putea-o manca, chiar daca, in gluma, eu ii zic coliva.

Nu am testat celelalte deserturi indiene, dar promit sa le testez datile viitoare.
Cum este servita mancarea?
Mancarea nu iti este adusa, la gramada, intr-o farfurie, ci iti este adusa o farfurie goala, mancarea fiind in niste galetuse ori vase separate (habar n-am din ce sunt, inox sau ceva de genul). Iti amesteci tu cum vrei: poate vrei sa mananci orezul gol si sa gusti din cand in cand din carne; poate vrei sa pui sosul carnii peste orez, asa cum fac eu, poate vrei sa imparti mancarea cu cineva, caz in care ii pui din galetusa in farfuria lui, iti pui si tie, fara sa fie probleme ca mananci dupa el sau el va manca dupa tine.

Miroase bine inauntru
Discutia are legatura cu interzicerea fumatului, aici avand de spus mai multe. Intai si intai, Restaurantul TAJ a decis sa interzica fumatul cu ceva timp inainte de intrarea in vigoare a legii, mai precis de la 1 ianuarie. Multe localuri s-au temut, ei nu.
Am intrebat, la ultima mea vizita, daca se simte la vanzari vreo scadere, raspunsul fiind transant: NU.
Care este motivul? Dupa mine, unul simplu: in multe localuri PUTE. Nu miroase, PUTE! Ani de zile patronii n-au fost interesati de miros, fumul de tigara acoperind tot. Restaurantul TAJ nu s-a temut de asa ceva, dimpotriva: ei se laudau cu mirosurile lor, asa ca de ce sa se mai fumeze in local? Sa strice aromele minunate din mancare?
Interiorul este misto oricum, atmosfera, cum arata, cat de ingrijit este. Afara terasa este iarasi misto, chiar daca privelistea nu este cea mai buna (este o intersectie circulata, vezi masini). Un astfel de restaurant, daca era intr-un parc, ar fi fost de vis.
Servirea este foarte buna
Nu insist, este ceva normal, trebuie doar sa semnalez. Imi place ca orice chelner ori chelnerita ar servi, chiar au habar de ce contin acele mancaruri. Nu e nimic mai enervant decat sa intalnesti un chelner care nu are habar si care la orice intrebare ai pune iti raspunde cu Stati sa intreb la bucatarie si revin.
Este un restaurant scump
Ceea ce nu-i neaparat rau. Dau doua motive pentru care preturile mari pot fi utile:
- Te fac sa vizitezi rar restaurantul, ceea ce inseamna ca fiecare vizita devine memorabila. Pastrezi Restaurantul TAJ pentru ocazii speciale, deci vei tine minte acele ocazii. Nu este tipul de restaurant unde mananci de 2 ori pe saptamana pentru ca lucrezi in zona, asa ca va trebui sa alegi cu atentie cand vei manca la Restaurantul TAJ. Vorbesc strict despre cei ca mine, pentru care 100 de lei de persoana nu este o suma pe care sa o dau zilnic la restaurant, dar este o suma pe care mi-o permit atunci cand situatia o cere.
- Clientela este una buna. Preturile mari gonesc publicul necivilizat. Si nu este nici un restaurant de fite, d-ala unde sa te lauzi c-ai fost (sunt unele restaurante care, fara vina lor, au ajuns magnet pentru nesimtiti).
Ca sa va faceti o idee, inghetata aia de care v-am tot vorbit si care m-a impresionat pe mine costa 15 lei, iar o bere indiana de 0.33 este 13 lei (Bere Cobra, se gaseste si in anumite super-marketuri). O bere la 0.66, daca vreti din aceea, este 24 de lei.
Au, insa, conceptul de Sunday Brunch, un All you can eat unde poti savura cateva dintre preparatele indiene din meniu la un pret de 70 de lei. Bautura (apa sau vin) si desertul sunt din partea casei. Nu stiu daca oferta este doar in anumite duminici sau este in fiecare duminica, dar eu am vazut-o foarte des. Puteti intra aici pentru a vedea ce oferte se anunta pentru duminica urmatoare.
Poti comanda si acasa
Este o adresa distincta, gotaj.ro, unde se pot face comenzi. Transportul este gratuit oriunde in Bucuresti, comanda minima fiind 50 de lei.
Cam atat despre Restaurantul TAJ. Un restaurant de traditie, cunoscut in Bucuresti, unde cu siguranta va veti simti foarte bine. Si pentru ca tot vorbim de India, va anunt ca maine, 15 aprilie, intra in cinematografe un nou film indian, FAN, unul atipic, distribuit de BML Movie Entertainment. Am scris pe Cinemil.ro 10 lucruri importante pe care trebuie sa le stiti despre acest film, urmand a reveni cu o recenzie completa dupa ce-l vad.
Mergeti sa vedeti FAN, mergeti la restaurantul TAJ. Salutari INDIENE tuturor!
Boss, pai 13 lei o bere la 0,33 mi se pare cam aiurea chiar si pentru un restaurant. 0,33 este o gura amarata de bere. in loc sa dau 40 lei pentru 3 d-astea mai bine imi iau 4 stella artois la 0,75 de la barul de aici, un bar destul de dragut.