Respectati si legile proaste ar trebui sa fie un indemn adresat tuturor, fie ca vorbim de oameni simpli ori de oameni ai legii. Ar trebui sa fie un principiu de baza de la care trebuie pornit. Vrem o tara ca afara respectand doar legile care ne convin? Mai jos va voi da 5 exemple de situatii in care trebuie respectate si legile proaste:
Respectati si legile proaste! – legislatia rutiera
Prietenii mei soferi care au condus si prin alte tari mi se tot plang si nu doar de drumuri proaste: avem limite de viteza foarte mici si avem o legislatie prea drastica in privinta consumului de alcool la volan. Sunt acestea motive sa te certi cu politistul atunci cand te-a prins incalcand legile? E problema lui, a politistului, sau a ta ca sofer ca ai primit amenda?
Unii au o problema si cu centura de siguranta, o leaga prin spate ca sa nu-i deranjeze si apoi tot ei se mira de ce iau amenda.
Nu am carnet, nu voi vorbi despre oportunitatea actualei legi ori despre schimbarea ei, va voi vorbi doar despre ce trebuie facut: trebuie militat, in mod democratic, pentru schimbarea legii. Pana atunci, ea trebuie respectata. Sau, atunci cand nu o respecti, trebuie sa-ti asumi consecintele.
Respectati si legile proaste! – legea adunarilor publice
Timp de aproape 2 ani am avut zi de zi proteste NEAUTORIZATE in centrul capitalei. Nu discut in acest articol aspectul politic, oportunitatea si utilitatea lor, nu vorbesc nici de efectele politice pe care aceste proteste le-au avut, ci vorbesc strict de participarea la ele.
Ele erau nelegale, nimeni nu s-a obosit sa ceara autorizatie, nici macar pentru celebrul protest din 10 august, unul anuntat si organizat, nicidecum spontan (precum primele iesiri in strada, cele din ziua anuntarii OUG 13).
In mod la fel de evident reactia politiei si a jandarmeriei a fost abuziva, exagerata, insa oamenii aia, in mod cert, nu trebuiau sa se afle acolo, erau in ilegalitate.
Legea e proasta? Tot ce se poate. Dar daca este proasta hai s-o schimbam. Indemnul este adresat in special partidelor care in acel moment se aflau in strada si care acum, intr-o forma sau alta, urmeaza sa formeze majoritatea guvernamentala. E drept, legea e asemanatoare legilor din alte tari, si acolo e cam la fel, dar sa nu ne impiedicam de detalii.
Respectati si legile proaste! – purtatul mastilor
Masca poate fi demonizata, ironizata, cei care au introdus obligativitatea purtarii acestora pot fi injurati, insa atat timp cat masca este obligatorie ea trebuie purtata. Amenzile pentru nepurtarea lor, desi absurde, sunt absolut legale. Legea e proasta din punctul meu de vedere, masca e inutila (sau EU nu sunt convins de utilitatea ei), asta neinsemnand ca eu sunt scutit de purtatul acestora.
Am dreptul sa fac misto si de situatie, si masti, si de purtarea lor, dreptul legal, nu neaparat moral, insa nu am dreptul LEGAL sa nu le port. Ori daca nu o fac imi asum eventualele consecinte. E atat de simplu.
Respectati si legile proaste! – propaganda politica este interzisa in ziua alegerilor
Stiti cate indemnuri electorale ori pur si simplu remarci simple, gen AM VOTAT CU X, gasiti pe internet in timpul campaniei electorale? Sa nu mai zic de tampenia, evident ilegala, de a-ti poza buletinul de vot in cabina. Poti s-o faci pe muteste, fara sa te auda cineva, si sa iesi de acolo, insa ulterior tu te lauzi pe Facebook cu asta, e titlul tau de glorie.
E drept, in unele tari propaganda politica este PERMISA in ziua alegerilor, chiar si la noi legea e un pic depasita atat timp cat unii voteaza in diaspora inainte de votul din Romania, deci in timp ce propaganda politica este in plina desfasurare in tara. Ma rog, in unele tari se voteaza si dupa inchiderea urnelor in Romania.
Da, la modul general legea este depasita daca nu proasta. Recunosc ca nu-i inteleg logica, nu inteleg de ce la televiziuni trebuie sa se vorbeasca doar despre prezenta la vot si despre incidente, fara sa se poata pomeni numele politicienilor ori Doamne-Fereste numele partidelor.
As putea vorbi si despre neutralitatea constitutionala a Presedintelui Romaniei, neutralitate calcata in picioare in mod constant. Multi sunt de acord cu acest lucru, caci partidul atacat este partidul pe care ei il urasc. Atat de relativa este legea.
Respectati si legile proaste! – legile si regulamentele jocului de fotbal
Da, despre incidentul rasist in care a fost implicat arbitrul roman Sebastian Coltescu este vorba, caci de la el am plecat, datorita ori din cauza lui am scris acest articol. Am scris pe blogul de fotbal, nu mai insist asupra acelui incident.
Rezum doar, facand o comparatie: arbitrul este un judecator, care judecator trebuie sa aplice legea asa cum este ea. Tu, ca arbitru, fix asta esti: un judecator. Ai voie sa protestezi, sa-ti dai demisia, sa-ti exprimi punctul de vedere, insa pe teren respecti regulamentul.
Poate n-ai discriminat moral, poate nu esti rasist, insa cu siguranta ai incalcat regulamentele UEFA. E atat de simplu.
Personal, sunt de acord ca e o exagerare, sunt de acord ca ar trebui sa pot indica un om dupa culoare. Nu sa spun ca ala e prost pentru ca e negru ori ca nu-l angajez pentru ca e negru, dar cand il strig pe cineva, sa zicem un medic care cheama pacientii din sala de asteptare, cum ar trebui sa faca?
Deci Coltescu a incalcat o lege proasta, n-a respectat un regulament absurd. Nu-l face erou, nicidecum. Si nici macar n-a facut-o ostentativ, a facut-o pur si simplu din prostie. Ca si cum un roman se duce in Germania, scuipa pe strada si se mira de ce a primit amenda. Daca omul e muncitor are o scuza; daca vorbim despre un „om al legii” nu are absolut nicio scuza.
Respectati si legile proaste! si nu mai faceti distinctie intre ele. Respectati legile si cand va convin, dar mai ales cand NU va convin. Si, in plus, chestiile acestea trebuie luate impreuna, nu distinct. Nu poti fi de acord doar cu ceva, doar cu ce-ti convine.
Unde-i lege, nu-i tocmeala.
Cred ca respectul pentru lege, asa cum e ea, face diferenta intre popoare de cele mai multe ori. Noi mai avem putin de invatat in acest sens, insa nu e imposibil.
Eu respect legea! Dar multe legi sunt prost scrise.