Remus Pricopie si educatia romaneasca

Remus Pricopie si educatia romaneasca

 

Pentru cine nu stie, articolul de fata porneste de la urmatorul clip:

Ne enervam, ne revoltam, insa uitam despre cine este vorba. Hai sa va arat o alta gafa televizata a acestui ministru:

Iar ceva si mai recent: „Aveti una dintre cea mai frumoasa scoala din Bucuresti” (via Hotnews)

Problemele mele cu Remus Pricopie (si) sunt altele. Fara sa-i iau apararea, vreau sa subliniez urmatoarele:

1. Priviti ce CV are. AICI este cv-ul sau explicat. Pe scurt: educatia romaneasca a reusit sa produca un astfel de specimen, pentru ca ulterior acesta sa conduca educatia romaneasca. E cerc vicios.

2. Remus Pricopie a lucrat ani de zile in minister. Daca aveti impresia ca PSD-ul are o problema, va inselati: el a lucrat in minister si pe vremea CDR-ului (Virgil Petrescu ori mult laudatul ministru Andrei Marga), dar si pe vremea ministrilor liberali Adomnitei ori Anton Anton. Acum, dintr-un motiv sau altul, el doar a fost scos in fata. Acelasi om, cu aceeasi pregatire si aceeasi cultura generala, lucra in Ministerul Educatiei si pana acum.

3. Legat de asta, trebuie sa tinem cont de un lucru: statul roman va performa nu doar cand va avea un Guvern eficient, ci si cand va avea SPECIALISTI (in adevaratul sens al cuvantului) in ministere. Uneori am impresia ca si daca ar veni un ministru competent si cu bune intentii, tot nu ar fi lasat sa-si faca treaba si, eventual, ar fi INCURAJAT sa-si franga gatul.

4. Legat de ministri, se naste urmatoarea intrebare: cum ar trebui ales ministrul (indiferent ca vorbim de educatie, de finante ori de alt minister)? Aici avem fix 3 variante (altele, din pacate, nu sunt):
– Punem un om complet din afara, precum domnisoara ministru de la finante ori precum Daniel Funeriu.

Ministrul finantelor, Ioana Petrescu

Ei nu stiu cum merg lucrurile, habar n-au politica si intentiile lor bune, atat cat exista, sunt taiate din start. E de discutat cat de competenti ori cat de bine intentionati au fost ori sunt cei 2 ministri invocati.
– Punem un om din minister, care lucreaza acolo de ani de zile. Aici este cazul lui Remus Pricopie ori, in trecut, al Marianei Campeanu. Rezultatele le vedem.
– Puntem un politician, gen Nicu Banicioiu (la Sanatate, in trecut fiind la Tineret si Sport), Ioan Rus (la Transporturi), Elena Udrea ori Radu Berceanu in trecut (ca sa dam exemple si din guvernarile anterioare).

Din pacate alta varianta nu avem. Guvernele de pana acum au incercat un mix intre cele 3 variante, in functie de context proportiile variind. Putem discuta de esecuri notorii in toate cele 3 cazuri.

5. O observatie de bun simt, cu care poate ar trebui sa incep: Remus Pricopie a absolvit facultatea de chimie (Specializarea chimie-fizica), pentru ca apoi sa faca studii postuniversitare de comunicare si stiinte politice. Nu vi se pare absurd? In 1990 a intrat la chimie (probabil pentru asta se pregatise), insa in 1995 si-a dat seama de viitorul sumbru al meseriei sale. Serios, nu v-ati saturat de tot felul de ingineri (ori alti absolventi de stiinte exacte) care se razgandesc brusc (pentru ca, bineinteles, nu le place meseria lor de baza) si isi regasesc vocatia de politologi, diplomati ori juristi?

Remus Pricopie este, asadar, produsul perfect al ceea ce zic unii ca s-ar numi Educatia Romaneasca. Cati ca el nu or fi prin ministerele patriei? Cati ca el nu dau inapoi cu zeci de ani tarisoara noastra? Oricat de bine-intentionat ar fi urmatorul ministru, cu oameni ca Remus Pricopie in minister nu prea se poate face nimic. Nu stiu cine va fi pus ministru, insa stiu sigur ca nu ministrul este cel mai important. Trebuie sa existe VOINTA POLITICA, dar trebuie sa existe si oameni competenti in minister pentru ca lucrurile sa mearga. Am dubii in privinta ambelor aspecte. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !