Remediu contra nesimtirii

De cate ori nu v-ati dorit sa existe un remediu contra nesimtirii? De cate ori nu v-ati dorit sa aveti o pastila care sa combata nesimtirea?

Eu unul imi doresc nespus acest lucru si laud fiecare initiativa care reduce, fie si cu 0.0001%, nesimtirea.

Unde intalnim cea mai multa nesimtire pe metru patrat? Pai la ghisee. Si aici ma refer intai si intai la ghiseele administratiilor finaciare (centrale si locale). E drept, ghiseul in sine este generator de nesimtire, pentru ca intalnim nesimtire si la secretare, ca sa dau un alt exemplu des intalnit in viata mea.

De ce ghiseul este generator de nesimtire? Pai sa explic mecanismul:

1. Intai si intai, acolo se intra ca om normal. Esti om, ai nevoie de job, ai nevoie de bani, daca asta a fost oferta, asta e.

2. Acolo intalnesti, pe de-o parte, un mediu de lucru stresant (e un adevar), iar stresul vine din 3 parti:
– De la colegi;
– De la superiori;
– De la „public”.

Sursa foto

Nu e deloc placut

3. Pe de alta parte, ca nou-venit, inveti meserie de la cei vechi. Deci vei ajunge, cat de curand, ca ei.

4. Sa va spun ca acei oameni, cum parasesc ghiseul, sunt din nou oameni normali? Daca intalnesti pe strada vreun functionar public vei vedea cat de „normal” este. De ce? E simplu: ghiseul ii ofera putere. El stie ca este important, stie ca tu ai nevoie de el.

Cineva imi spunea ca si eu as deveni la fel. Ca ar sta in firea umana asta (cu exceptiile de rigoare). In toti exista un pui de dictator. Nu-l pot contrazice.

Asadar, PUTEREA genereaza nesimtire. Ce putere are un astfel de angajat? Pai:
– La facultate, secretara era cea care-ti primea actele. Ea inchidea ghiseul cand dorea, ea isi dadea ok-ul cu privire la dosare. Daca ea nu dorea sa te primeasca, nu te primea.
– De asemenea, daca era in toane bune (Si daca erai printre favoritii ei), secretara te sfatuia cu privire la profesorii la care sa apelezi (la licenta de exemplu).
– La administratiile financiare (si nu numai) actele se pot pierde oricand. Nu vi s-a intamplat sa depuneti acte si ele ulterior sa dispara? Sau sa-ti spuna cineva ceva si apoi sa aflati contrariul? Sa nu mai zic de ghiseul inchis in nas, ceva la ordinea zilei.

Sursa foto

Exista oare un remediu contra nesimtirii? Pai exista. Nu este o pastila, nu este o pusca (asa cum isi doresc unii), ci este o metoda alternativa. Site-ul este www.ghiseul.ro si este locul unde va puteti plati impozitele daca stati in sectorul 3.

De ce numesc acest site remediu contra nesimtirii? Pai simplu. Are 3 efecte:

1. Cozile vor fi mai mici, pentru ca foarte multi vor plati online. Vor exista si cativa conservatori, dar cozile e clar ca vor fi mult mai mici.

2. Deja acei oameni vor deveni mult mai importanti. In loc sa-si bata joc de ei, functionarele ii vor respecta, mai-mai sa le sarute mana. De ce? E simplu: daca nici ei nu vor mai plati la ghiseu, ele isi vor pierde postul (nici nu-mi dau seama daca sa ma bucur sau nu).

3. Cateva din ele vor fi date afara. Nu se vor mai justifica 10 ghisee, unul va fi de ajuns. Oricum unele ar fi trebuit sa iasa demult la pensie, insa legea tembela le mentine in functie (daca sunt posturile blocate inseamna ca n-ai voie sa angajezi pe nimeni; deci e mai bine sa tii in posturi angajatii actuali, fie ei si foarte batrani, pentru ca daca pensionezi pe unul ramai cu un gol).

Ce ai tu, ca simplu cetatean, de facut? Pai sa-ti faci cont acolo si sa platesti taxele online. Un astfel de sistem trebuie incurajat. Daca nu-l va folosi nimeni e clar ca altii vor ezita sa-l adopte.

Ce ati putea face in timpul in care stateati la coada la ghiseu? Pai:

1. Puteti dormi mai mult. Stiu ca multi se duc cu noaptea-n cap sa stea la cozi la plata diverselor chestii. Somnul nu strica.

2. Puteti sa nu va mai inoviti de la job. Sunt multi care fac asta, acele ore urmand sa le recupereze in alta zi.

3. Puteti scrie pe blog. Puteti articole mai inteligente decat acesta. Cu greu, dar puteti face asta.

4. Puteti sa mancati pranzul undeva-n oras.

5. Puteti sa va jucati pe PC sau pe consola. Un lucru chiar placut.

Sa imi inchipui acum o intamplare cu mine si cu un amic. Nu conteaza care.

– Alo? Salutare, Emile!
– Salutare! Zi repede, ca ma grabesc.
– Da unde te duci?
– Pai trebuie sa-mi platesc darile catre stat. Impozite, stii tu…
– Si de ce te duci la ghiseu?
– Ca sa le platesc. Suntem in Romania.
– Pai n-ai auzit de ghiseul.ro?
– Nu… ce e ala?
– Cum ma? Esti blogger si n-ai auzit de ghiseul.ro?
– Bine ca esti tu destept… Zi ce e!
– Un loc unde-ti poti plati taxele online. Fara coada…
– Adica sa nu mai fac drumul pana acolo?
– Da.
– Sa nu mai ma cert cu vreo functionara nesimtita?
– Da.
– Sa nu mai imi vina sa sparg geamul ala care ma desparte de nesimtita de la ghiseu?
– Exact.
– Pai e perfect. Imi fac cont acusi.
– Ai timp. Poti plati oricand.
– Bai, bine ca-mi zisasi. Mersi.
– Cu placere. Acum stai sa-ti zic altceva…
– De ce sa stau? Imi fac cont, platesc, apoi ma bag la FIFA..

– Aha, si eu ce primesc?
– Cateva goluri daca joci contra mea.
– Ultima oara am luat doar unul.
– Da, ca dupa primul meci ai fugit ca un las…
– Aveam treaba…
– Cum zici tu…
– Deci fa-ti contul si anunta-ma!
– Vad ca esti nerabdator sa iei bataie…
– M-am mai antrenat.
– O sa ma conving. Hai ca inchid, sa-mi fac cont la ghiseul ala virtual si apoi te bat la FIFA.
– OK, bafta. Salutare.
– Salutare.

Nu inchei pana nu va spun care este singurul meu regret? Pai singurul regret este ca locuiesc in sectorul 2. Atat. Cei din sectorul 3 sunt norocosi.

Avem deci remediu contra nesimtirii? Pai avem. Trebuie sa ne luptam sa se extinda sistemul. Iar cei care putem beneficia de el trebuie sa nu ezitam s-o facem. Ok, tot de politica si de politicieni depinde. Dar putinul acela pe care-l putem face noi trebuie facut #numazic . Salutari ONLINE tuturor!

Comments

comments

8 thoughts on “Remediu contra nesimtirii

  1. Pastila anti-nesimtire cred ca ar fi cea mai ceruta la farmacie, chiar mai des decat nurofenul sau algocalminul pentru ca la noi in Romania chiar este nevoie de ceva mai multa civilizatie. Eu unul imi platesc si facturile de intretinere si taxele si impozitele online, dar stau la coada in fiecare zi la autobuz. Nu iti imaginez ce coate isi mai dau unii numai pentru a fi siguri ca prind loc, e ceva de nedescris… Oricum, remediul propus de tine cu plata online este cea mai inteligenta alegere pe care o putem face, sunt convins de asta…

  2. Sincer prefer o pusca dar merge si inlocuirea nesimtirii ofline cu un serviciu de calitate online!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !