Recviem pentru un iepuras

Recviem pentru un iepuras este un spectacol de teatru sustinut de studentii facultatii de actorie din cadrul Universitatii Spiru Haret, spectacol ce se desfasoara la Teatrul de Arta din Capitala. Aseara am avut ocazia sa fiu prezent la spectacol, despre el urmeaza sa scriu in randurile de mai jos.

Spectacolul este despre adolescenta, cu toate problemele ei. Un adolescent dintr-o familie relativ instarita se supara pe parintii lui din cauza ca-i dadeau prea putini bani si decide sa-i omoare. Avea 17 ani, cei din jurul lui aveau bani si el nu. Pentru a-si duce treaba la capat apeleaza la cel mai bun prieten al sau. Acesta vorbeste cu o prietena d-a lui, care se da drept killer profesionist. Banii fusesera incasati, asa ca treaba ar trebui facuta. Ea nu doreste chiar s-o duca pana la capat, insa nu poate sa prevada nimeni finalul. Un final trist al unei povesti in care sigur regasim personaje si fapte din jurul nostru:
– Unii isi regasesc tatal, in persoana unui om de afaceri care munceste zi si noapte pentru a aduce bani. Din pacate, isi neglijeaza fiul, nu se ocupa de educatia lui, insa ar face orice ca acestuia sa nu-i lipseasca nimic.
– Unii isi regasesc mama, in persoana unei persoane cand autoritare, cand flexibile, insa care clar nu este pe aceeasi lungime de unda cu fiul.

– Unii se regasesc in persoana fiului care a decis sa-si ucida parintii pentru bani. Fara sa vrea recunosc si ei, cu jumatate de gura, ca e posibil sa se fi gandit la aceasta solutie extrema.
– Prietenul cel mai bun, care s-a oferit sa-l ajute, vrand de fapt sa profite de raul lui, este iarasi foarte des intalnit. Daca ati auzi ca prietenul vostru cel mai bun vrea sa-si ucida parintii, asa este ca v-ati trimite o amica si i-ati propune sa impartiti banii?

Dupa spectacol am discutat pe tema aceasta cu un amic. As evoca, pe scurt, cateva idei:
– Problemele cele mai mari sunt la familiile cu bani. Pentru un adolescent este foarte frustrant sa stie ca parintii au bani, dar lui nu-i dau. Ar prefera sa stie ca parintii lui nu au, ar stii ca oricat le-ar cere ei n-ar avea de unde sa-i dea.
– Un parinte al carui copil ajunge sa-i doreasca moartea este sau nu vinovat? Este doar o victima sau este principalul vinovat?
– Cat de vinovat este adolescentul care ajunge sa doreasca moartea propriilor parinti?
– Cat de vinovati suntem noi, ceilalti, pentru situatii de genul? Mergeti sa vedeti spectacolul si fiti atenti la final. Finalul este despre noi 🙂 (nu spun mai multe, se transforma in spoiler).

A fost prima mea vizita la Teatrul de Arta, iar impresia este una pozitiva. Este situat nu departe de centrul capitalei, pe Strada Sfantul Stefan, in apropierea Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii din Bucuresti. Nu este mare, are doar 8 randuri, dar este o atmosfera mai intima.

Am fost placut surprins sa vad sala plina de elevi de liceu (am inteles ca erau de la Liceul Dinu Lipatti). Erau insotiti si de o doamna profesoara. In afara de cateva luminite, care incep sa nu ma mai deranjeze atat de mult, in rest au fost uimitor de cuminti. Nu pot decat sa ma bucur.

De asemenea, am fost placut surprins de actori. Unii poate (inca mai) au o parere proasta despre Universitatea Spiru Haret. Facultatea de actorie vad ca mentine niste standarde inalte, lucru pentru care trebuie felicitati. Sper sa ajunga, cu totii, actori pe scenele importante din tara.

Mai multe detalii despre spectacolul Recviem pentru un iepuras gasiti pe pagina de facebook a spectacolului, loc de unde am luat si pozele din articol. Urmatoarele reprezentatii vor avea loc pe 13 si 27 martie.
Distributia:

Damian – Alexandru Mandu / Gabriel Huian (adolescentul care doreste sa-si ucida parintii)
Laura – Adina Stetcu / Ioana Mojoiu (prietena acestuia)
Big – Vlad Milotoi – (prietenul cel mai bun)
Maria – Mioara Dima – (mama)
Andrei – Marius Rotaru – (tatal)
Serinela – Ruxandra Hule / Irina Murgeanu – amica lui Big, „criminala”.

Un spectacol de Mihai Ignat, in regia Danei Voicu.

Recviem pentru un iepuras, un spectacol pe care ar trebui sa-l vada orice adolescent si orice parinte. Este interzis minorilor sub 15 ani, oficial. Eu l-as recomanda si lor, au si ei ce invata din el. Toate lumea are de invatat din acest spectacol. Salutari TEATRALE tuturor 🙂

7 thoughts on “Recviem pentru un iepuras

  1. Pingback: Recviem pentru un iepurasBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !