Sa incep altfel articolul acesta (nespecific mie): exista un plugin de wordpress numit „Comment rating”, cu ajutorul caruia vom avea rating la comentariile de pe blog. Rating la comentariile de pe blog? Da, ati auzit bine: la fiecare comentariu putem da like sau dislike. Putem seta sa fie sau nu evaluate si comentariile noastre, ca gazde, eu preferand varianta sincera de a intra, alaturi de toti ceilalti comentatori, la evaluare.
Sa va zic pe scurt „istoria” lui: prima oara l-am vazut la Chinezu pe blog, unde stransesem 6 bile negre. Era vorba de o conferinta unde Chinezu dorea sa trimita pe cineva in locul lui, iar oamenii, speriati de posibilitatea ca eu sa merg la acea conferinta, au dat repede dislike. Sau ma rog, or fi avut alte motive si nu stiu eu. Cert este ca d-atunci am ramas cu un UAU, CE TARE si din secunda aia mi-am dorit si eu acel plugin. Ce-i drept, blogul meu are putine comentarii. Prea putine. Oi avea eu un stil de a scrie prea clar sau prea putin interactiv, habar n-am. Asa ca ma tot gandeam: are sau nu rost? Si oricum nu stiam cum se numeste.
Ieri m-am decis sa-l bag si a fost „testat” (eu zic cu succes) pe un articol „heitaresc”: cel despre Sabina. Acum ce inseamna pentru voi hater si ce inseamna pentru mine asta habar n-am (aici opinia mea despre termenul hater, aici o alta opinie interesanta pe aceasta tema).
Bun, sa va zic acum cate ceva despre plugin (si de bine si de rau):
1. Creste interactivitatea pe blog. Ai mai multe ratinguri decat comentarii efective. Din start iti dai seama ca unii oameni ar vrea sa se exprime dar nu vor prin comentariu. Din like-urile astea iti dai seama, cumva, de opiniile lor. E interesant.
2. Poti seta, cum am si spus deja, sa poata fi notate si comentariile tale. E interesant sa vezi cum unii intra la tine pe blog sa-ti dea dislike la comentarii. E ca si cum te-ai duce la unul acasa si i-ai spune, in gura mare sau in soapta, BA, CATA NEDREPTATE AI.
3. O parte interesanta: sunt anonime. Desi sunt impotriva anonimitatii si chiar ma roade curiozitatea, cred ca anonimitatea astea le face atat de populare. Sunt atatia oameni care nu vor sa iasa-n public cu o opinie, insa care astfel se exprima. Votul e secret in viata reala, de ce n-ar fi si in blogosfera?
4. Creste interactivitatea pe blog, omul intrand de mai multe ori la un articol fie si pentru a vedea cum mai sta comentariul x sau y.
5. O chestie interesanta (o patisem si eu la Chinezu): comentariile putin placute sunt ascunse. Nu e cenzura, pentru ca ele in fapt nu sunt sterse. Le poti da UNHIDE si ele apar. Cica ar fi probleme pe telefon (mi-a zis cineva astazi), dar na, astept un eventual update al aplicatiei. NU-s foarte de acord cu ideea, desi e un sambure de adevar in asta: daca 10 oameni iti spun ca esti beat du-te acasa(sau blogosferic: nu avem chef sa iti citim aberatiile).
6. O chestie ciudata: nu te poti razgandi. Daca ai apasat pe like, like ramane. Chiar si daca e din greseala. Pe facebook iti poti lua like-ul inapoi, aici nu.
7. In scandalul amintit (cu Sabina) este o situatie interesanta:
– primul comentariu dat de ea a strans (in secunda in care scriu articolul de fata) numar egal de like-uri si dislike-uri (7); ulterior, cel de-al doilea comentariu al ei a strans tot numar egal, de data asta scorul fiind de 5 la 5;
– la comentariul lui Serban scorul este de 4 la 3 „pentru Serban”, 4 voturi fiindu-i favorabile;
– pana si comentariul meu are scor egal, de data asta 4 la 4 fiind scorul.
Toate astea se intampla desi in teorie cititorii mei ar fi trebuit sa-mi dea dreptate, ar fi trebuit sa-mi „semene” (asa cum zicea Sabina in al II-lea comentariu). Ca acest lucru nu se intampla e cert, fanii si haterii fiind intr-un echilbru interesant.
8. Sunt curios daca acest plugin va aduce, per total, mai multe comentarii pe blog. Nu ma pot pronunta, ramane doar de vazut.
9. Era sa uit: nu sunt evaluate comentariile venite prin intermediul facebook. Ar trebui sa am acel plugin care sa mi le transforme in comentarii normale. Ma rog, ideea e ca trebuie sa dati comentarii normale (fie si anonime) pentru a intra in aceasta evaluare.
10. Cel mai important: nu e permis auto-like-ul. Adica e permis doar in deplasare, acasa nu. Deci la mine pe blog n-am voie sa-mi dau singur like, dar daca ma duc sa comentez in alta parte am voie sa-mi dau like. Stiu, „face sens”.
11. Nu-l poti modifica in niciun fel. Daca ai un comentariu si ala are 15 dislike-uri nu poti decat sa-l stergi. Sau eventual sa-ti chemi galeria sa te voteze. Vei avea in continuare 15 dislike-uri, dar vor fi compensate de alte 15 like-uri. Sau poti sa-l stergi, dar de ce ai face asta?
Probabil ar trebui sa revin cu un articol pe tema asta dupa alte cateva saptamani de folosire. Cine stie ce mai aflu.
Oricum, recomand sa aveti si voi rating la comentariile de pe blog. E un fel de sondaj de opinie. Pe bune, se poate dovedi oarecum util.
Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
ps: Tot la Chinezu (nu mai caut acum link-ul sa vi-l dau) era o dezbatere pe tema comentariilor. Anuntase el ca introduce un top al comentatorilor si cu ocazia asta anuntase ca va sterge comentariile gen BRAVO, FELICITARI ori cele cu zambili. Eu ii replicasem ca cineva imi zisese mai demult ca da astfel de comentarii pentru a arata ca e de acord cu unul sau altul dintre comentarii. Acest plugin rezolva practic aceasta problema: nu mai zici BRAVO, AI DREPTATE, ci pur si simplu apesi acel deget in sus.
S-ar putea sa fie util pentru trafic, dar nu stiu… As zice ca, pentru tine, ca blogger, un comentariu e mai valoros decat un rating anonim. Ratingul asta mi se pare un fel de chibiteala pe marginea subiectului.
Si pentru ca e oarecum la subiect, eu as comenta mai des daca as avea alte optiuni de logare decat contul de Fb sau twitter (pe cel de wordpress nu-l mai am).
Tot timpul am spus ca nu comteaza rating-ul ci comentariile.Va spun si de ce.Cum credeti ca cineva are sute de vizitatori pe blog, dar abia doua sau trei comentarii? Asta e parerea mea, poate unii ma vor contrazice dar eu tot asa voi spune.