RATB. Linia 655 – MONUMENT de inutilitate.

Despre RATB nu am scris pana acum vreun articol special. Pomeneam de RATB, povesteam ceva intamplat p-acolo, insa atat. NU am scris pana acum despre politica RATB. Nu ca n-as fi avut CE sa scriu. Voi scrie astazi despre un autobuz de are ma intalnesc des: linia 655.

Sa va zic intai istoria ei… Asadar, de la Unirii si pana la Cora Pantelimon (Granitul) circula pana acum ceva timp tramvaiul 55. Avea o linie ok si al dracului de utila. Nu venea el foarte repede, dar nici la o ora precum altele. De ceva timp (sa fie 2 luni?) insa se lucreaza pe Iancului la linia de tramvai. Drept urmare 55 a fost desfiintat de tot (iar 46, celalalt tramvai, o ia pe pantelimon). In locul tramvaiului 55 a fost insa infiintata linia 655.

Si ce se gandira cei de la RATB? Pai are linie prea lunga…. deci hai s-o scurtam. Dintr-un capat au scurtat aproape jumatate de traseu (in loc sa ajunga la Cora ajunge doar la stadion), iar din partea cealalta inca un pic (in loc sa ajunga la Unirea intoarce la Foisor). Ce a rezultat? Un autobuz cu 7 statii care circula aproape tot timpul GOL.

Pentru mine are o mica utilitate: ma duce pana la metrou. Iau 2 statii orice autobuz vine, 335 sau 655. Altfel, linia 655 este MONUMENT de inutilitate. Iar inutilitatea este accentuata si de faptul ca are statiile puse complet aiurea (statie comuna cu 335 e doar la mine, la Sarafinesti, in rest parca intentionat le-au facut diferite, si nici macar nu corespund cu vechile statii ale lui 55).

Deciziile RATB, luate separat, par logice: de la stadion te duci cu 104 pana la Cora (pe care-l aglomerezi insa exagerat), iar de la foisor ai cu ce merge spre Centru. Pot fi de acord. Insa atunci de ce ai mai considerat necesar sa infiintezi aceasta linie de 7 statii care circula aproape tot timpul goala? Si culmea, bagi si autobuzele cele mai bune. Adica 104 e arhiplin si n-are aer conditionat, insa bagi autobuze cu aer conditionat pe linia 655, adica pentru 7 statii.

Per total, RATB ia decizii ciudate. Eu scriu despre linia 655 pentru ca este una care trece prin fata casei mele (ma rog, apartamentului).  Si promit ca voi mai scrie despre RATB.  De ce? Simplu: foarte multi bloggeri nu-l folosesc sau daca-l folosesc le e rusine sa recunoasca. Asa ca e de datoria mea si altor cativa #saraci sa scrie despre asta. Pana atunci insa salutari CETATENESTI tuturor 🙂

Comments

comments

11 thoughts on “RATB. Linia 655 – MONUMENT de inutilitate.

 1. suntem niste saraci:))) si uite-asa ajungem sa ne certam pe geamuri deschise sau inchise pe traseele uzuale, daca astia baga aer, vorba ta, pt 7 statii

 2. Nu inteleg de ce ai pus poza cu Metrorex. N-are rost sa asociezi imaginea Metrorex cu prostiile pe care le face RATB. In loc sa fii fericit ca ai un autobuz in plus si nu astepti 1h sa pleci din cartier.. tu te plangi.

 3. @Andrei: E metrorex-ratb, ca poti avea card comun.

  @Alex: E purul adevar. Sunt linii supra-aglomerate (tot in zona asta, 335 si 104) si linii-fantoma, gen 655. NU stiu care-s criteriile dupa care baga masina cu aer conditionat, sper sa le aflu candva … 🙂

 4. un singurl lucru e greșit în informațiile tale: că oprește aiurea, nu în stațiile lui 55. Tocmai că oprește în aproape toate stațiile 55 care au putut fi respectate. Adică în Iancului oprește în față la shaormerie, oprește la intersecția cu Mătăsari etc. Ești de rea-credință dacă ai senzația că putea să respecte toate stațiile lui 55.

  1. Presupunand ca acea afirmatie a mea ar fi incorecta, spune-mi cat de utila ti se pare un autobuz care sa aiba fix 7 statii? Iar asta se poate verifica pe site-ul ratb 🙂

   1. Nu trebuie să verific pe niciun site, stau în zonă. Și chiar luam 55 de multe ori până în unIRII. Nu e un autobuz permanent, ci unul temporar, care face legătura între niște trasee. Eu sunt fericită că, atunci când n-am chef de mers cu metroul, pot să iau 655 până la Foișor și în zona aia găsesc altceva care să mă ducă în centru.

    Dacă suspendau 55 și nu băgau nimic în loc era mai bine?

    1. Pai pe logica ta oricum aveai cu ce sa ajungi. Luai 335 pana la iancului (din aceeasi statie cu 655) si d-acolo 311 sau metrou. Deci logica ta pica. La modul cum e facuta linia 655 e inutila. Iar faptul ca baga autobuze noi, cu aer conditionat, eu o numesc risipa pura. Nu inseamna ca nu le folosesc, eu iau ce vine pana la iancului, vorbeam la modul general.

 5. P.S. eu chiar mă bucur că există 655 și pot merge câteva stații fără înghesuială. În plus, era chiar stupid să bage încă un autobuz pe străzi înguste cum sunt cele din zona Halei Traian, sau să mai bage un autobuz între Electroaparataj și Cora – traseu pe care sunt deja 1 autobuz și 2 tramvaie.

  1. E si asta un punct de vedere.

   Daca vrei insa sa ajungi la Cora e dezastru, 104 este arhiplin. Acum s-a mai golit, dar cand m-am intors eu la inceputul lui Iulie, cand studentii inca nu erau in vacanta (sesiuni) era dezastru. Tramvaiul ala avea un rol: te ducea din centru (DE LA UNIREA, nu de la FOISOR) la cora pantelimon. Ok, nu puteai baga autobuz pe la Hala Traian, pot intelege. Dar pana-n capat la Cora putea sa mearga. Parerea mea.

   1. ai văzut vreodată spațiu în care stă 104 la capăt de linie la cora? nu mai încăpea încă un autobuz acolo. Așa cum nu încăpea încă unul la Sfânta Vineri.

    În plus, orice traseu lung înseamnă mai multe mașini care să-l parcurgă. Știi că traseul ăsta de 7 stații e făcut de 2 mașini?

    pe bune, vorbești să te afli în treabă, ca babele la colțul blocului.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !