Rasismul nostru cel de toate zilele …

Emil Calinescu Rasismul nostru cel de toate zilele

Rasismul este o boala cu care societatea actuala se lupta din rasputeri. Uneori o face eficient, alteori efectele sunt fix contrare.

Rasismul este, conform definitiei oficiale, acea teorie politico-sociala care sustine inegalitatea biologica a raselor umane. Altfel spus, ca sa traduc pe intelesul tuturor, rasism inseamna sa sustin ca eu sunt superior unui rrom ori superior unui cetatean de culoare prin simplul fapt ca-s caucazian alb. Arian, ca sa folosesc terminologia nazista.

Problema cu rasismul este ca el este deseori mascat, disimulat. Alteori insa, institutiile abilitate sa sanctioneze rasismul il vad chiar si acolo unde el nu exista.

Sa va dau ca exemplu un banc:

De ce a fost inventata ciocolata alba?
Ca sa aiba si negrii cu ce sa se murdareasca pe la gura.

Din exces de zel, ideologia actuala il considera un banc rasist. Considera ca nu ar trebui sa RADEM, sa IRONIZAM, culoarea pielii. Dupa mine, dupa logica mea, pe care o consider sanatoasa, bancul acesta nu are nimic discriminatoriu in el. De ce ar fi superior cel care se murdareste la gura cu ciocolata neagra celui care se murdareste la gura cu ciocolata alba? De unde reiese aceasta superioritate din bancul de mai sus?

Pe de alta parte, rasismul este deseori atat de bine mascat incat desi este evident, el nu poate fi sanctionat. Este precum un elev ori student slab care a reusit sa copieze fara sa fie prins, profesorul fiind nevoit sa-i dea nota mare.

Ultimul scandal din fotbal, legat de declaratia lui Dorinel Munteanu, ne arata fix acest lucru. Legal vorbind, ar putea castiga in multe instante din tara si din strainatate. A fost indeajuns de abil lingvistic incat sa nu pronunte vreun cuvant interzis.

Este de asemenea de discutat daca declaratia sa a fost cu intentie rasista. Daca pe X il bat 3 rromi, 3 tigani, el nu are voie sa spuna ca l-au batut 3 tigani? Puteau fi romani, puteai fi maghiari, puteau fi vietnamezi. Unde este discriminarea atunci cand CONSTATI?

Pe de alta parte, aceasta evitare strategica a cuvintelor interzise ma duce cu gandul la chestiuni religioase. Unii oameni evita sa ii spuna DIAVOLULUI pe nume, asa ca folosesc tot felul de cuvinte inlocuitoare. Mentalitatea religioasa se aplica intocmai in viata de zi cu zi.

Daca nu ai folosit cuvantul TIGAN inseamna ca nu ai fost rasist. Caci bronzat poti fi si daca te duci la vreun salon, nu-i asa?

Totusi, ramane o problema: cat de importanta este considerata a fi problema rasismului? Pentru multi este un non-subiect. Fotbalul romanesc nu este rasist, Dorinel Munteanu nu este rasist, hai sa discutam despre fotbal, nu despre asa ceva.

Cum stim ca Dorinel nu este rasist? Pai a avut sub comanda sa (si inca are) jucatori de culoare. Nu am stat sa verific, dar e posibil sa aiba si rromi. Tigani. Bronzati precum suporterii care-l scuipau si injurau. Ce argument mai bun decat acesta doriti?

De fapt, diavolul sta in detalii. Diavolul adica cel al carui nume nu poate fi pronuntat. Ideea este ca oamenii nu pot fi caracterizati PER TOTAL drept rasisti sau nerasisti. Un om poate avea o scapare, poate avea o actiune rasista, chiar daca in alte situatii, in alte circumstante, s-a dovedit a fi un om corect si tolerant. Cum este cazul lui Dorinel Munteanu.

Nu stiu daca Dorinel Munteanu ar trebui sanctionat, habar n-am ce sanctiuni prevede regulamentul. Strict ca iubitor al fotbalului, as prefera sa nu fie suspendat, sa nu fie alterata competitia.

Indiferent de decizia instantelor SPORTIVE, discutia ramane importanta, relevanta. O discutie teoretica, morala, nu neaparat juridica. Desi aspectele juridice nu pot fi ignorate. Legile nu sunt niste cuvinte lasate de Divinitate, ci sunt facute de oameni pentru oameni. Ele pot fi modificate, chiar abrogate, atunci cand nu mai corespund valorilor majoritare ale societatii.

Nu dau verdicte, nu-mi place sa fac asta, evit din ce in ce mai des acest lucru, insa rasismul nu trebuie nicidecum bagat sub pres. Iar fotbalul se pare ca ne ofera din nou un bun prilej de discutie, exact ca-n cazul Coltescu. Sa nu ziceti ca nu este si el util si educativ…

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !