Quidam – Cirque du Soleil
Scriam saptamana trecuta doua articole despre Cirque du Soleil (acesta si acesta). Pentru ca au fost articole bune si pentru ca si voi, prin comentarii, m-ati ajutat, am fost declarat castigator. Si pentru ca si-n cazul lucrurilor bune se aplica sintagma celebra, am mai primit o veste buna atunci cand am ridicat biletele: nu am avut parte de 2 bilete, ci chiar de 4. Deci puteam merge alaturi de alte 3 persoane.
Va arat in finalul articolului cine au fost norocoasele (niste ele, da). Pana atunci va zic doar parerea mea despre spectacol. Premisele sunt urmatoarele:
1. Nu am mai fost de mult timp la circ. De cand eram mic de tot.
2. In ultima vreme spectacolele si filmele la care primesc invitatie (deci merg gratis) sunt mai numeroase decat cele pe care dau bani. Proportia este covarsitoare. Din acest motiv, atunci cand dau bani, ma gandesc de 10 ori inainte. Trebuie sa fie ceva cu adevarat bun. Ceva MULT mai bun decat as putea vedea gratis.
3. Nu sunt iubitor de animale, deci aprecierea mea legata de o trupa de teatru nu are legatura cu folosirea sau nefolosirea animalelor in numerele lor.
Drept urmare, pot afirma urmatoarele:
1. Spectacolul este unul placut, frumos colorat, antrenant, care este ceva mai mult decat circ. Nu este adresat EXCLUSIV celor mici.
2. Spectacolul de dupa pauza este MULT mai bun decat cel din prima parte. Riscul de a pleca spectatori la pauza este minim avand in vedere pretul biletului.
3. Simteam nevoia unor numere cu animale. Nu stiu, dar poate-s eu defect: circul este cel cu animale. Nu plang de mila bietelor animale chinuite pentru a putea vedea eu un spectacol de circ, chiar mi-au lipsit numerele cu lei, tigri ori elefanti. Macar o maimuta ceva.
4. Legat de pretul biletului este o discutie intreaga. Daca stam sa ne gandim la efortul celor care au produs acest spectacol, pretul poate parea chiar mic. Foarte multi artisti pe scena, numere extrem de grele, coregrafie impresionanta. Plus cheltuieli de deplasare. Din alt punct de vedere, pretul este exagerat. Gandind strict ca spectator, locul unde am stat eu a costat 210 lei. Ce as fi putut face cu acei 210 lei? Pai la 30 de lei pretul mediu al unui bilet la teatru, as fi vazut 7 spectacole de teatru. Mai bune sau mai slabe, dar 7. Filme as fi putut vedea mai multe, ca acolo sunt oferte tip Orange Film. Sa zicem 14 filme, daca luam pretul mediu 15 lei (desi gasim si bilete mai ieftine daca ne chinuim sa cautam). Iar daca ne gandim la familiile venite la circ, ramanem de-a dreptul socati: 4 bilete inseamna aproape 800 de lei (copiii aveau bilete mai ieftine, dar nu foarte ieftine). In plus, existau bilete mult mai scumpe … Pe scurt, puteai face chestii mult mai utile cu banii pe biletul la Cirque du Soleil. Nu este un spectacol pentru oricine, asta neinsemnand ca este un spectacol FABULOS, asa cum lasa unii sa se inteleaga.
5. Pentru ca v-am zis ca n-am mers singur la spectacol, va voi da in contiuare opiniile celor 3 insotitoare. Asadar:
Sofia Frunza – Frunzaresc.eu
Un miraj de lumini, culori si buna dispozitie, presarate cu momente care te tin in suspans. Cam asa am vazut eu Cirque du Soleil, cel mai asteptat moment al inceputului de an. Copii enuziasmati, tineri care isi fac vise pornind de la reprezentatiile artistilor si parinti care se bucura de zambetul sincer al celor mici.
Sofia Ungureanu:
Cirque du Soleil a reusit sa imbine teatrul cu acrobatia si cu reprezentatii de muzica live intr-un spectacol impresionant; artistii vibreaza emotii in fiecare miscare, te seduc sa patrunzi in lumea Quidam, sa te lasi cuprins de vechile dorinte ale copilariei. Este un spectacol pentru toti copiii si pentru toti adultii deopotriva; pentru ca toti avem un suflet de copil ascuns printre mastile de zi cu zi.
Iulia Boiu – IuliaBoiu.ro:
Cum s-a vazut de la mine spectacolul „Quidam” – Cirque de Soleil
Duminica la pranz am avut norocul si privilegiul sa fiu invitata de Emil la „Quidam”, cel de-al treilea spectacol Cirque de Soleil in Romania, dupa „Saltimbanco“ şi „Alegria“.
Imi doream de mult timp sa ajung o data la una dintre reprezentatiile lor, avand in vedere tot ce auzisem despre spectacolul pe care stiu sa-l faca artistii de la Cirque de Soleil. De aceea asteptarile mele erau foarte, foarte ridicate, si asta s-a dovedit a fi un lucru nu tocmai inspirat.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit, am avut parte de un spectacol complet si de foarte buna calitate, executat ireprosabil. Insa, cumva, nu a avut deloc stralucirea si maretia din mintea mea. Sa fie asta pentru ca nu am putut sa-l vad cu ochii unui copil? Si totusi, spectacolul nu e chiar pentru copii, desi am vazut multi copii veniti cu parintii acolo. Circul traditional pentru copii este cel cu animale – numerele cu animale sunt cele mai asteptate de catre cei mici, in ciuda prostestelor celor care militeaza pentru drepturile animalelor. Spectacolul de acum mi s-a parut ca de adreseaza preponderent adultilor, desi si copiii ramasesera cu gurile cascate. Insa la anumite numere copiii aveau toate sansele sa se plictiseasca pentru ca nu aveau cum sa inteleaga ceea ce se petrecea pe scena.
Pe mine prima parte (pana la pauza) m-a dezamagit putin. Sigur, acrobatiile si salturile mortale au fost impecabile. Insa ma asteptam la asta la un spectaol de circ, aici imi doream ceva (mult mai) original. In a doua parte insa lucrurile s-au mai schimbat. A aparut incet-incet impletirea acrobatiilor cu o reprezentatie inedita de balet si teatru, si atunci am inceput sa vad cu adevarat originalitatea spectcolului Quidam. Am vazut o explozie de dinamism si culoare cu o punere in scena si o sincronizare extraordinara.
Pentru mine, numerele cele mai interesante au fost cel cu o femeie ce cobora folosindu-se doar de două sfori rosii si „Statuia” umana, formata dintr-un barbat si o femeie ce amintesc de Adam şi Eva intr-o armonie care sfidează gravitaţia. Insa numarul cel mai „gustat” de copii a fost cel de pantomima, realizat cu ajutorul spectatorilor carora li s-a indicat cum sa execute anumite mini-scenarii.
Mi-a placut mult omul fara cap, dar cu umbrela, desi nu stiam ce reprezinta. Potrivit literaturii Cirque du Soleil, „Quidam este un trecător, o figură solitară de la un colţ de stradă, o persoană grăbită. Cel care plânge cu voce tare, cântă şi visează în fiecare dintre noi.“ Am presupun ca e vorba de o personalizare, desi nu a fost prea clar.
Dincolo de asta, insa, participarea la un spectacol Cirque de Soleil a devenit mai mult un eveniment monden. Fiind ceva „altfel”, multa lume s-a imbulzit sa-l vada, ignorand pretul destul de ridicat al biletelor. Problema a aparut in sala din cauza vizibilitatii destul de scazute. Am vazut mai multi oameni nemultumiti, care tot isi schimbau locul incercand sa vada cat mai bine. Sigur, nu e vina trupei de la Cirque de Soleil, dar coreland pretul ridicat al biletelor (pentru o familie cu doi copii se ridica la costul unui mini-sejur la munte) cu conditiile oferite, parca ceva nu dadea bine. Scaunele sunt mici, potrivite mai mult pentru copii, iar distantele pe inaltime intre randuri sunt si ele mici, astfel ca nu prea puteai vedea peste cei care stateau in fata ta, chiar si destul de aproape de scena fiind. Pacat ca aceste inconveniente au alterat oarecum (intr-o mica, ce-i drept, proportie) experienta spectacolului.
Pe total, experienta unui spectacol Cirque de Soleil e ceva inedit si de bifat, macar o data in viata. Nu as spune ca e chiar de neratat, dar „de gustibus non disputandum”.
Despre Quidam – Cirque du Soleil au mai scris Monica Sibisteanu si Dragos Asaftei (un reportaj de la repetitii). Dupa cum vedeti, nu toti gandesc ca mine. Asa ca daca mai vin canadienii in Romania puteti incerca spectacolul lor. Voua s-ar putea sa va placa. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
5 thoughts on “Quidam – Cirque du Soleil”