Qui est Mohamed

Qui est Mohamed

 

V-am zis vreodata despre cat de inselatoare sunt titlurile spectacolelor de teatru? Unele spectacole sunt deosebit de violente, desi titlul nu anunta nimic, altele sunt pasnice, desi au un titlu … provocator.

Titlul Qui est Mohamed m-a dus cu gandul la violenta. Este la moda subiectul refugiatilor arabi, asa ca Mohamed asta, oricine ar fi el, mi s-a parut de actualitate.

Qui-est-Mohamed-poster

Piesa a fost scrisa acum ceva ani (sa fie vreo zece), insa este extrem de actuala si acum. Pe atunci era un conflict intre sarbi si arabi, adica ortodocsi si musulmani. Conflictul din tara lor de bastina, fosta Yougoslavie, terminat cu mii de victime, se transferase, la o scara mai mica, in Franta.

Francezii erau, cumva, la mijloc. De partea cui sa fie? A est-europenilor sau a arabilor?

Francezul de rand era si mai in dubiu: are prieteni atat sarbi, cat si arabi. La o adica, are prieteni si in randul neo-nazistilor. De partea cui sa fie, cine are dreptate?

In tot acest peisaj, la fel de valabil acum precum era in urma cu 10 ani, spectacolul Qui est Mohamed ne prezinta viata a 2 persoane in varsta. Spectacolul nu este despre Mohamed, ci despre viata. Despre probleme de cuplu, problemele ei, problemele lui. Probleme niciodata rezolvate, probleme nerezolvabile.

Titlul este, bineinteles, un pretext. Un titlu comercial care te atrage, te indeamna sa vii la teatru si, cumva, reuseste sa te surprinda.

Sper ca n-am spus prea multe despre Qui est Mohamed. Despre spectacol gasiti o recenzie si pe RaftulCuIdei, poate mai aflati detalii de acolo. Dar cel mai bine e sa mergeti la Teatrul InCulise si sa vedeti singuri spectacolul. Eu l-am vazut la ora 15, intr-un weekend, si tare faina e atmosfera de teatru la acea ora. Actorii imi par mai energici, eu sunt mai receptiv la ce se intampla pe scena, iar dupa spectacol ai timp sa stai la o bere/un vin si sa discuti despre ce ai vazut.

Qui est mohamed

Va mai zic doar ca Qui est Mohamed este un spectacol foarte bine interpretat. Merita sa mergeti sa-l vedeti pentru actori. Si, credeti-ma pe cuvant, nu e nimic violent in el, asa ca poate fi vazut de catre oricine, fara limita de varsta. Salutari TEATRALE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Qui est Mohamed

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !