Puzzle pentru orbi

Cand toata blogosfera scrie despre Marele Gatsby eu scriu despre … Puzzle pentru orbi, un film romanesc despre care mi-as fi dorit sa se scrie mai multe (totusi pana la lansare s-ar putea sa se mai scrie cateva articole). Puzzle pentru orbi marcheaza mai multe premiere si reveniri:

1. Revenirea pe marile ecrane a lui Dan Nutu (dupa 30 de ani). Din tot filmul presa a relatat in mare parte doar acest aspect. Nu ca ar fi ceva peste care poti trece cu vederea, insa ar fi nedrept sa se vorbeasca doar despre Dan Nutu. Au fost si alte lucruri de evidentiat.

2. Unul din ele: rolul iarasi foarte bun jucat de Adrian Titeni. Il vedem destul de des in ultima perioada in filmele romanesti dar sa recunoastem: nu a dezamagit niciodata. Cel mai bun rol l-a avut in Si caii sunt verzi pe pereti (din punctul meu de vedere). Sincer, rolul lui Stefan Manea pare ca nu poate fi jucat de nimeni altcineva.

3. Un punct de interes pentru mine era si scenaristul Adrian Lustig. L-am cunoscut la Teatrul de Comedie, a scris acolo piesele Poker si Clinica. Dar i-am placut si filmele: Poker, Ultimul Corupt din Romania, Nunta Muta, Minte-ma frumos. Ca scenarist nu m-a dezamagit pana acum. Iar din iunie urmeaza sa apara Funeralii Fericite, tot cu scenariul semnat de el. Abia astept.

4. Un rol fabulos l-a jucat o tanara pana acum necunoscuta: Deborah Feldman. Este anul 3 la actorie si a jucat rolul fiicei lui Stefan Manea (Adrian Titieni). Rolul i se potrivea manusa, iar la final am asistat la o scena emotionanta cand Adrian Titieni a luat-o parinteste in brate si a felicitat-o.

Am si facut poza cu frumoasa domnisoara si o felicit personal pentru rol. Are o cariera frumoasa in fata.

5. O surpriza la fel de placuta este actrita de origine maghiara Skovran Tunde (Gloria in film). Este actrita la Teatrul Maghiar din Cluj si arata realmente foarte bine. Irina i-a si luat un interviu dupa film, astept cu nerabdare sa-l citesc. Ca sa va convingeti si voi de frumusetea ei va arat poza si cu ea:

6. Tot din categoria tinere actrite semnalez prezenta frumoasei actrite de origine evreieasca Naomi Guttman. Am discutat nitel mai mult cu ea reusind sa aflu ca este studenta atat la actorie, cat si la Conservator. Iar partea importanta este ca am reusit sa obtin de la ea atat o poza, cat si promisiunea ca-mi va acorda in viitorul nu tocmai indepartat un interviu. Poza v-o arat si voua:

7. La capitolul reveniri (as zice „sa revenim la reveniri”…) semnalez si revenirile Ioanei Pavelescu (ca si actrita), cat mai ales revenirea in tara a regizorului Andrei Zinca. De la ultimul am reusit sa smulg o poza:

8. Inchei cu regretatul Serban Ionescu, care-si joaca ultimul rol din cariera in Puzzle pentru orbi.

O mentiune legata de poze (am spus-o si pe facebook): am aparat nou si astea au fost primele poze. Nu era setat, nu era curatat obiectivul. Imi cer scuze pentru neclaritatea lor.

Ce a iesit din colaborarea acestor minunati oameni? Un film cu adevarat special. Nu am ce sa spun mai mult decat ne arata trailerul:

Puzzle pentru orbi este distribuit in Romania de Castel Film si General Distribution si va fi in cinematografe incepand cu 24 mai 2013. Din pacate este pe nedrept pus in umbra de lansarile altor cateva filme.. Eu unul il  recomand din toata inima!

Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Puzzle pentru orbi

  1. Un film romanesc care merita vizionat. Ma bucur cand vad atatea fete noi prin cinemaul romanesc, era si timpul sa mai improspatam.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !