Publicitatea – sufletul comertului

Publicitatea – sufletul comertului

 

 

De multe ori am ignorat aceasta sintagma. De multe ori am spus ca publicitatea este inutila. EU as cumpara un produs doar dupa calitatile lui, CHIAR nu m-ar interesa reclama. De ce imi mai trebuie reclama la Coca-Cola daca eu stiu ce gust are? Daca mie-mi place Coca-Cola si vreau sa beau Coca-Cola, de ce mai cheltuie miliarde de dolari pe reclama?

Eu vreau Nike, X vrea Mercedes. Oare are rost sa isi mai faca aceste branduri reclama?

Si, cel mai important: firmele mici pot ajunge sus prin reclama? Cum, de ce, in ce fel?

Ca sa incerc sa raspund la intrebarile astea, trebuie sa va zic cum sunt eu in calitate de consumator. Sa va explic:

1. Mie nu-mi trebuie reclama pentru Coca-Cola. Eu stiu ce gust are. Mie-mi trebuie reclama doar pentru a afla promotiile Coca-Cola: premii, un nou sortiment de Cola (cum a fost Pepsi Gingo ori Coca-Cola Vanilla).

2. Ma lasa rece parteneriatele si  cu cine isi asociaza imaginea o firma. Mie-mi place fast-food-ul X, asa ca voi cumpara de la ei. Nu conteaza ce campanii au, eu vreau sa mananc de la ei pentru ca, surpriza, imi place mancarea lor.

3. Nu ma intereseaza sponsorii unei competitii. Nu merg cu masina oficiala a Cupei Mondiale doar pentru ca imi place fotbalul. Sau sa beau berea X doar ca e berea oficiala a Uefa Champions League.

4. Nu cumpar un produs doar pentru ca are reclama misto. Sunt produse care nu-mi plac, dar au super-reclame. Pacat de cei care fac acele reclame.

Cum sunt in calitate de consumator nu sunt multi. Unii cumpara ce vad la tv, unii sunt interesati de BRAND, vor ca brandul respectiv sa fie asociat cu chestii pozitive. Nu-i condamn. Pe mine ma intereseaza, insa, cei ca mine.

Iar eu am, in secunda asta, un produs, numit blogul meu. Vreau sa-l vand. Nu ca atare, ci vreau sa intre cat mai multi pe el. Ce public tintesc prin reclame? Pai simplu: cei care NU au auzit de el. De ce fac asta? Simplu: din narcisism. Plec de la premisa ca cei care au aflat de blogul meu si au intrat pe el, vor intra si-n continuare. NU EXISTA ca nu le place. Iar daca nu le place, NU AM NEVOIE DE EI. Din acest motiv, as folosi toate metodele posibile pentru a atrage fanii: facebook ads, google ads, anunturi online, anunturi offline chiar.

E drept, din cauza facebook-ului, e nevoie sa faci reclama si celor care deja sunt fani: daca X a dat like blogului nu inseamna ca va primi AUTOMAT toate actualizarile. Algoritmii facebook te fac sa dai bani constant pentru a aparea cat mai multor persoane.

Publicitatea – sufletul comertului. Oricat ai dispretui tona de bani dati pe publicitate, trebuie sa recunosti ca asa este. Eu, unul, pe vremuri adversar al reclamei indecente, am constatat cat de utila este ea. Inclusiv pentru un amarat ca mine, care are doar un blog. Salutari BLOGOSFERICE tuturor! 🙂

One thought on “Publicitatea – sufletul comertului

  1. Pingback: Publicitatea – sufletul comertuluiBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !