Cand auzi termenul de protectii pentru telefon, te gandesti in mod special la huse si folii de protectie. Intr-adevar, cele 2 sunt principalele elemente, insa lucrurile nu sunt atat de simple. Caci trebuie sa stim si CUM sa alegem. Iar alegerile pe care trebuie sa le facem sunt mai multe si mai importante decat credeti.
Alegerea telefonului este importanta
Incep cu prima alegere pe care trebuie s-o faceti si anume cu alegerea telefonului. Suna ciudat, oarecum ilogic, marca are vreo legatura cu protectia, insa este purul adevar. Motivele sunt in numar de 5, urmand a vi le da din proprie experienta:
- Atunci cand iei marci cunoscute de telefoane, Apple, Samsung si Huawei, esti aproape sigur ca vei gasi si accesorii pentru ele. In 99% dintre cazuri, in momentul comandarii telefonului vei putea comanda, eventual in acelasi pachet, si husa si folie. Daca nu poti imediat si daca nu poti comanda din magazinul de unde cumperi telefonul, sigur in maximum o saptamana vei putea comanda de la un alt magazin, eventual unul specializat pe accesorii precum BrandGSM. Cand iei, insa, telefoane exotice, mai rare, cum mi-am luat eu in 2 randuri (intai Asus Zenfone 2, apoi, acum 2 luni, OnePlus Nord), trebuie sa te astepti ca nu vei gasi prea usor accesorii.
- Daca nu gasesti in magazinele de la noi, solutia este sa comanzi de afara, fie din China, fie dintr-o tara ceva mai apropiata. Problema este ca PANA vin accesoriile comandate va trebui sa folosesti telefonul FARA husa si fara folie. Ceea ce este total gresit, daca ma intrebati pe mine.
- Exista riscul sa nu gasesti marci de top pentru telefonul tau. Caci exista marci de top si-n ceea ce priveste accesoriile. De pilda, ati auzit de brandul Lemontti? Este printre cele mai cunoscute marci atat de folii, cat si de huse.
- Este clar ca nu vei avea o gama atat de variata de huse (la folii este mai putin importanta varietatea). Nu zic ca e un lucru atat de grav, zic doar ca trebuie sa ti-l asumi.
- Trecand peste aspectele legate de huse, spun un lucru absolut evident: trebuie sa te uiti la cat de rezistent este telefonul pe care vrei sa-l iei. Nu doar un ecran rezistent, ci si telefonul ca atare. Pe al meu OnePlus Nord l-am scapat pe gresie de 2 ori, a cazut pe spate si n-a patit nimic (are husa, dar tot am avut emotii). Sunt telefoane care din mai putin s-au ciobit.

Husa telefonului il face mai putin alunecos
Circula un mit printre utilizatorii de telefoane (majoritatea, nu toti): husa iti salveaza telefonul atunci cand acesta iti scapa din mana. Fara sa neg aceasta utilitate a husei, eu spun altfel: husa PREVINE aceasta cadere, caci de cele mai multe ori telefonul imi cade pentru ca IMI ALUNECA din mana. As spune ca aceasta este PRINCIPALA (nu si singura) utilitate a unei huse. Drept urmare, daca ma intrebati pe mine, nu trebuie sa va puneti problema daca sa va luati sau nu husa la el! Nu, aici nu exista o alegere efectiva. Va trebui sa faceti o alegere atunci cand va alegeti husa (sau husele, dupa cum voi arata in continuare).

Husa schimba aspectul telefonului
A doua utilitate a husei este de natura estetica: husa iti schimba radical telefonul. Fix din acest motiv pentru mine este irelevanta culoarea telefonului: poate fi cum vrea el, eu oricum ii pun husa.
Mai sus pomeneam faptul ca ar trebui sa iei mai multe huse, iata aici motivul: azi telefonul e verde, maine e galben, poimaine este rosu, la finalul saptamanii poate deveni mov. Nu trebuie sa dai o tona de bani pentru aceste fite. Ar fi absurd sa-ti schimbi telefonul de fiecare data cand vrei sa arate altfel.
Stiu ca suna absurd s-o spun eu, ca barbat, insa inteleg perfect persoanele care vor sa-si asorteze telefonul cu hainele din ziua respectiva. Bine, husele mele sunt multicolore, deci nu putem vorbi de o asortare. Sau, ma rog, o asortare in stilul meu.
Husa pe jumatate sau husa completa
Stiu ca am folosit un limbaj de santier, caci denumirea oficiala este de Husa flip (sau husa tip carte), respectiv husa doar pentru spate. Fiecare alegere are avantaje si dezavantaje. Le prezint impreuna:
- Husa tip carte iti ingroasa foarte mult telefonul. Eu o recomand in special femeilor care au obiceiul sa-l poarte in geanta. Pentru barbatii care-si tin telefonul in buzunar este contraindicata, mai ales ca in buzunar nu prea are cum sa se zgarie.
- Depinde si cat de mult folosesti telefonul, caci nu e chiar in regula sa o tot deschizi. Daca, insa, telefonul sta in geanta si tu citesti notificarile de pe ceas, husa ar putea fi o idee buna.
- Ar fi indicat, daca tot vrei husa din aia, sa iei una cu ecran secund, sa poti vedea macar cateva chestii fara s-o deschizi. Sunt huse care-ti permit sa raspunzi ori sa schimbi melodia fara sa deschizi cartea.
- Husa tip carte mai are un avantaj, ea putandu-se plia pentru ca telefonul sa stea oblic, sa te poti uita la el ca un ecran de laptop. Este util atunci cand mergi cu trenul si nu vrei sa stai efectiv cu telefonul in mana: il pui pe masuta cu husa pliata si scapi de aceasta grija.
- Atentie, insa, ce fel de husa tip carte iei. Unele huse de proasta calitate iti pot zgaria ecranul. Aici e un paradox: husele care acopera doar spatele nu pot face efectiv rau, pot doar sa nu protejeze corespunzator, cele tip carte, daca nu sunt de calitate, de firma, pot zgaria ecranul. In cazul celorlalte prefer sa folosesc expresia sunt ca apa de ploaie: nu fac nici rau, nici bine. Au exclusiv functia estetica.

Ce folie pui pe telefon?
Materialele foliei sunt diverse, fiecare prezentand avantaje si dezavantaje. Avem folii de plastic, cele mai ieftine, multe telefoane venind cu o folie de plastic (atentie, exista si folii de plastic, dar si folii de TPU, un plastic usor imbunatatit; cele 2 sunt usor de confundat, practic TPU fiind un fel de upgrade). Avem, de asemenea, foliile de sticla, cele care iti ingroasa cel mai mult telefonul, dar care se spune ca-i ofera cea mai buna protectie (se sparge folia si nu ecranul). Avem si folii din silicon, din pacate aceste folii se pare ca ar fi printre cele mai scumpe (si mai greu de gasit).
Exista, de asemenea, si materiale speciale, multe dintre ele sunt inventii proprii ale diverselor branduri de folii (de pilda, Flexi-Glass Lemontti.
Legat de folii, desi nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asta asta, exista posibilitatea, cel putin temporar, sa iei o folie universala (de dimensiunea telefonului). Eu nu am folosit niciodata asa ceva, drept urmare nu pot sfatui pe nimeni sa faca asta, caci nu-mi imaginez cum va acoperi aceasta folie camera frontala (ori, in cazul unor telefoane, de pilda batranul meu Iphone 6s, chiar butonul de jos). Daca nu as fi avut o husa venita deja pe telefonul actual, probabil ca temporar as fi apelat si eu la aceasta optiune.
Ar trebui sa scriu distinct, insa prefer s-o las aici, in loc de concluzie: o husa de proasta calitate are doar rol estetic, iar daca este husa-carte poate face mai mult rau. Daca ma gandesc si la partea psihologica, pot spune ca o husa de proasta calitate iti ofera un fals sentiment de siguranta, drept urmare si husele care acopera doar spatele, daca-s de proasta calitate, fac rau.
Care sunt cele mai bune protectii pentru telefon, cele mai bune materiale pentru huse si pentru folii, ramane de stabilit in functie de buget, de telefon si de cum este el purtat. In final de tot, insa, imi permit sa dau alte 3 sfaturi, pe scurt, legate de intretinerea telefonului:
- Ca barbat, nu pune niciodata 2 telefoane in acelasi buzunar. Daca apesi constant si tare pe ecran, el va incepe sa se crape. Been there, done that (asa mi-am distrus S8-ul).
- Ca femeie, daca iti tii telefonul in geanta, ia-i musai o protectie completa.
- Husa protejeaza si de alte lucruri, de pilda impotriva nisipului, daca iti iei telefonul pe plaja.
- Folia este absolut necesara in cazul femeilor cu unghii lungi. Chiar daca efectiv apesi cu degetul, nu cu unghia, ea va atinge constant telefonul si in timp ar putea sa-l zgarie. De fapt, il va zgaria, chiar daca telefoanele se lauda cu sistemele lor anti-zgariere.
- Un sfat pe care multi nu vi-l vor da: deseori husele de telefon de la magazinele specializate, ale brandurilor SPECIALIZATE pe huse, sunt mai bune decat husele originale ale firmelor care produc telefonul. Husele Samsung, de pilda, sunt inferioare calitativ multor huse Spiegen sau Lemontti. In cazul huselor pentru Iphone-uri lucrurile stau ceva mai bine, acolo husele originale, exorbitant de scumpe, totusi, sunt de o calitate foarte buna. Daca ne referim la tablete acolo lucrurile stau mult mai bine.
- Nu injura producatorii de huse daca produsul lor se deterioreaza dupa 1 an. Sunt huse de piele, foarte bune calitativ, care par a se deteriora pe exterior. Plasticul nu se va deteriora, dar nu protejeaza la fel de bine. Deci ce preferi: o husa care sa arate ca noua dupa 3 ani sau una care sa-ti protejeze cu adevarat telefonul?
- Asa cum capul trebuie sa respire, drept urmare uneori trebuie sa mai iesi din casa si cu el descoperit (asta apropo de faptul ca eu ies in 99% dintre cazuri cu palarie pe cap), cam asa e si telefonul. Daca stai mult pe acasa (din cauza pandemiei) si in casa ai pe jos covor (deci riscul foarte mic sa-ti deteriorezi telefonul), e bine sa-i mai scoti husa telefonului tau. Am prieteni care scot husa seara si o pun la loc dimineata. Ceea ce nu e deloc o idee rea.
Cam asta este discutia despre protectii pentru telefon, discutie facuta datorita concursului Super-Blog 2020. Stiu ca am scris prea mult, ca am depasit (cu mult) 1500 de cuvinte, dar pur si simplu am simtit nevoia sa scriu toate aceste lucruri. Daca mai are cineva ceva de adaugat, sectiunea de comentarii ii sta la dispozitie!