Prostitutia politica

Prostitutia politica

 

 

Citesc cu atentie luarile de pozitie in cazul legii privind traseismul alesilor locali. Este campanie electorala, fiecare doreste sa-si maximizeze castigul electoral, deci nu as baga in seama FOARTE MULT pozitiile partidelor. Ce ma intereseaza pe mine sunt, insa, opiniile analistilor. E drept, majoritatea sunt oficial inregimentati politic, insa, cu toate astea, ma asteptam la observatii un pic mai atente ale fenomenului.

Sociologul Mircea Kivu

Intai si intai, asa cum bine observa Mircea Kivu in Romania Libera, legea este facuta din start usor discriminatorie: parlamentarii au voie sa isi schimbe oricand partidul politic (pentru ca Legea Fundamentala, Constitutia, spune ca mandatul acestora NU este imperativ), in timp ce primarii NU au voie. Este corecta observatia.

Sa va dau si un exemplu: un parlamentar PPDD, care a iesit al treilea, dar care a intrat in Parlament prin REDISTRIBUIRE, are voie sa isi schimbe partidul, desi a iesit parlamentar doar pentru ca era candidat al PPDD. Un primar PPDD, care a iesit primar PRIN VOT DIRECT, nu are, insa, voie sa plece din partid.

La fel de corecta este si MOTIVATIA migratiei: primarii primesc fonduri de la guvern, iar daca esti in opozitie fondurile sunt putine. Fondurile putine determina nerespectarea promisiunilor electorale, deci nu vei mai fi reales. Trist, dar adevarat.

Alte observatii facute de profesorul Kivu gasiti in articolul citat. Cele 2, subliniate de mine mai sus, mi se par, insa, cele mai relevante.

Ce observa insa putini, dar pentru mine este EVIDENT, este faptul ca migratia EXISTA ORICUM. Il stiti pe Emil Boc, micutul primar al Clujului? El este, OFICIAL, membru PDL. Surprinzator sau nu, el face campanie Elenei Udrea, candidat al PMP. SI ca el sunt multi. Legea il impiedica SA SE INSCRIE, OFICIAL, in PMP. Nicio lege, insa, nu il impiedica sa se implice in campania altui candidat. La fel ca Boc sunt multi.

Atunci, intreb eu: de ce va mai atacati atat de mult pe initiativa PSD-ului? Prostitutia politica va fi SCOASA LA SUPRAFATA! Ea exista, oricat de ciudat si urat v-ar suna asta. O vom vedea in 2016, cand multi primari PNL vor candida sub sigla USD (probabil, oficial, din partea Partidului Liberal Reformator al lui Tariceanu).

In fond, si aici iarasi este un adevar, ei au fost alesi pe listele USL, multi dintre ei n-ar fi iesit in veci fara sustinerea PSD. Oricat de urat ar suna asta, ei sunt CONSTIENTI de importanta acestei sustineri.

In fond, in 2012, cativa primari cu vechime in functii si-au pierdut mandatul tocmai pentru ca au mizat pe partidul gresit (atunci, UNPR). Dau doar 2 exemple, ambele din Oltenia: Antonie Solomon (Craiova) si Anghel (Caracal). Cel de-al doilea era primar din 1986 (daca va puteti imagina asta). Daca cei 2 ar fi candidat de la PSD (USL), cu siguranta si-ar fi (re)castigat mandatele.

In plus, daca este sa vorbim despre legea electorala cu privire la alegerea primarilor, eu am o alta problema cu ea, mult mai grava: de ce s-a scos turul al II-lea? Printr-un singur tur, ai obtinut 2 lucruri, ambele la fel de grave:
– Ai dat un avantaj mare primarilor in functie. Sa va aduc aminte un nume, UNUL SINGUR, de primar care a castigat abia in turul al II-lea: Traian Basescu.
– Descurajezi candidatii partidelor mici si candidatii independenti. Pana acum, ideea din mintea alegatorilor era urmatoarea: votezi cu cine doresti in turul 1, urmand ca in turul 2 sa votezi unul dintre cei 2 ramasi. In momentul in care este un singur tur, calculele-s complet diferite: chiar daca il apreciezi pe X, il vei vota pe Y, stiind ca X NU ARE NICIO SANSA!

In mod sincer, nu inteleg graba PSD-ului de a promulga aceasta lege. De ce au simtit nevoia sa LEGALIZEZE prostitutia politica? Ei oricum beneficiau de ea. Serios: au deservicii de imagine, ofera munitie opozitiei. In plus, asa cum am auzit de la unii juristi, daca PRIMARUL X a plecat in perioada asta, insa dupa 2 saptamani Curtea Constitutionala declara legea NECONSTITUTIONALA, atunci respectivul primar ISI PIERDE FUNCTIA! Deci multi ISI VOR RISCA FUNCTIILE.

Bonus: un alt beneficiar al migratiei este PMP-ul lui Udrea si Basescu. Cel mai afectat, e drept, va fi PNL-ul, dinspre care vor pleca multi primari. Totusi, atatea riscuri, de imagine si nu numai, doar pentru a te razbuna pe fostul partener?

Sincer: nu-mi plac traseistii, nu ii voi vota indiferent de partid. Insa solutia impotriva migratiei nu sta in aceasta lege. Sunt alte legi mult mai importante decat aceasta, insa cel mai important a fost, este si va fi ELECTORATUL. Ce ar fi daca NU am mai vota un primar care este la al V-lea partid? Serios.

Prostitutia politica, precum celalalt tip de prostitutie, va exista oricum, indiferent de statutul ei legal. Momentan este ilegala (la primari, consilieri si Presedinti de CJ), acest lucru neimpiedicand, insa, alesii locali sa migreze dintr-o parte in alta. Personal, nu ma intereseaza foarte mult aceasta lege. Lupt contra prostitutiei politice, insa scoaterea ei in afara legii, asa cum se intampla acum, este o metoda total ineficienta. Ca sa fac o comparatie deloc fortata, va intreb asa: vreti sa va duceti la curve in Romania? Va duceti, nu va impiedica nimeni. Gasiti peste tot prin tara, fara sa fie prostitutia legala in Romania. Serios, hai sa ne calmam putin. Au fost legi si ordonante mult mai grave peste care s-a trecut extrem de usor. N-o aprob, dar nici nu-s atat de pornit impotriva ei 🙂 . Salutari POLITICE tuturor! 🙂

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !