Prostii sub clar de luna

Ati fost vreodata la o avanpremiera a unui spectacol teatral? La avanpremiera de film am fost, in afara de momentul in care vezi filmul pot spune ca nu este nimic special. Filmul este acelasi indiferent de momentul in care ruleaza. E drept, in cazul vizionarilor de presa, la filmele romanesti se mai intampla ceva: o conferinta de presa, o intrebare catre regizor. Totusi, filmul este, in fapt, ACELASI. La teatru insa nu este deloc asa. Ieri seara am asistat la spectacolul Prostii sub clar de luna, cea mai noua productie a Teatrului InCulise.

Spectacolul este despre problemele a doua cupluri. In primul cuplu, el este un om aparent lipsit de scrupule, cu bani (facuti, ce-i drept, pe cai nu tocmai legale), care a dorit ca nevasta sa renunte la locul ei de munca. Acum o paraseste in urletele disperate ale acesteia, care pare dispusa sa-i ierte orice doar ca sa fie in continuare impreuna. Gogu o paraseste intr-un final pe Clementina, lasandu-i tot: mobila si casa.

Celalalt cuplu era total opus: Emilian era lucrator la fisc, om de-o corectitudine exemplara, care-si dedica toate energiile muncii sale. Ortansa, nevasta lui, era nemultumita de faptul ca sotul o pusese sa se angajeze. Avea alte planuri, avea alte standarde. Isi dorea altceva de la viata.

Cele doua se intalnesc si-si plang una alteia amarul. Fiecare o invidia pe cealalta, fiecare dorea barbatul celeilalte. Precum celebrul proverb: atentie cu ce-ti doresti pentru ca ti se va intampla.

Nici sotii celor doua nu erau chiar straini, meseriile celor doi facandu-i sa se intersecteze. Cum se va termina acest schimb de soti si de probleme va las pe voi sa descoperiti.

Revenind la ceea ce spuneam inainte, la avanpremiera se simte un aer de emotie. Dupa al III-lea spectacol lucrurile sunt asezate, actorii s-au perfectionat, insa la primul spectacol emotiile sunt tot timpul mari. Emotiile sunt insa amplificate de spectatorii din sala: la avanpremiera sunt prezenti, intotdeauna, prieteni si cunoscuti de-ai actorilor. Adica fix persoanele in fata carora trebuie sa joci PERFECT!

Daca n-ati fost pana acum la vreo avanpremiera teatrala va sfatuiesc s-o faceti. Ceea ce veti vedea va fi ceva cu adevarat UNIC.

Spectacolul Prostii sub clar de luna este scris, in 1963, de catre Teodor Mazilu si a fost pusa in scena prima oara, in acelasi an, de catre Lucian Pintilie la Teatrul Bulandra. Este interzisa la scurt timp. Mai multe informatii despre Teodor Mazilu gasiti pe wikipedia. Daca sunteti curiosi cum suna varianta audio (teatru radiofonic), cu Horatiu Malaele, Dana Dogaru, Virginia Mirea, Serban Celea si Tamara Buciuceanu, intrati AICI pentru a asculta. S-a mai jucat in diverse distributii in Bucuresti si prin tara. La Teatrul InCulise se joaca in urmatoarea distributie: Alex Vlad, Ioana Chelmus, Alina Petrica, Stefan Nistor, Laura Marin. Regia este semnata de Cristian Bajora.

Prostii sub clar de luna este, contrar titlului, o comedie inteligenta. Garantez ca veti pleca mai inteligenti dupa ce o vedeti vedea. Garantez, de asemenea, ca veti rade cu pofta. Este scrisa in 1963, insa este inca actuala. Garantez si asta. Se joaca InCulise. Si se va mai juca. Si asta garantez ­čÖé Salutari TEATRALE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Prostii sub clar de luna

  1. Pingback: Prostii sub clar de lunaBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !