Promised land

Vorbeam zilele trecute despre contextul social in care apare un film. Exemplul dat atunci era Habemus Papam. Acesta aparuse in 2011, cand subiectul nu era deloc interesant pentru majoritatea oamenilor. Acum filmul a devenit brusc interesant, demisia Papei atragand atentia in mod direct asupra subiectului.

In aceeasi categorie intra si Promised Land. Dupa parerea mea, a-l judeca strict cinematografic, ca si realizare, ca si constructie a personajului, ca si muzica eventual, este o mare eroare. As analiza acest film din perspectiva discutiilor care au loc in tara noastra cu privire la Exploatarea Gazelor de Sist ori cu privire la exploatarea zacamintelor de la Rosia Montana. Vi se pare stupid sa considerati ca unii ecologisti sunt platiti chiar de firma care are interesul sa exploateze acolo resursele? Ecologistii sunt niste oameni de bine, care vor binele locuitorilor si care actioneaza „din inima”? Eu zic sa va ganditi nitel.

Filmul fix asta ne arata. Filmul ne invata practic cum sa privim aceste discutii. Care discutii, la dracu’, au ajuns pana si-n indepartata Romanie. De ce ne-ar interesa filmul asta mai mult din punct de vedere cinematografic decat din perspectiva politico-sociala? Site-urile si blogurile cinefile evita sa abordeze un film din perspectiva politica? Pai filmul despre asta este vorba. Serios: refuzam sa vedem copacii din cauza padurii.

Ok, putea fi mult mai bine realizat. Ok, are multe defecte. Cel mai mare dintre ele este finalul, care bineinteles este un hepi-end care ar trebui sa ne impresioneze. Dar defectele filmului nu anuleaza marile lui avantaje: faptul ca spune adevarul intr-o privinta destul de dureroasa. Ori faptul ca supara, intr-o masura destul de mare, ambele tabere, si pe ecologisti, dar si acele multi-nationale lacome care vor sa expoateze resursele subsosului cu orice costuri. Nu mai bine am privi acest film ca un documentar si am face abstractie de finalul sau? Pe bune.

Au mai scris despre film, dintr-un punct de vedere STRICT cinefil: Ioana, Angela si Adina. Filmul este adus de RoImage 2000 si fu vizionat cu bunavointa amicilor Laura si Andrew.

Salutari CINEFILE tuturor 🙂

One thought on “Promised land

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !