Am fost la foarte multe evenimente, conferinte si festivaluri si de la fiecare m-am ales cu produse promotionale personalizate. Din pacate, insa, majoritatea sunt personalizate gresit, motivul fiind de fiecare data acelasi: este pus in prim-plan produsul, sponsorul, evenimentul, nicidecum invitatul. In foarte putin cazuri, le voi aminti, am fost contrazis de organizatori.
Acum trebuie sa explic. Situatia este, dupa mine, foarte simpla: organizatorul trebuie sa se gandeasca la viitor. Nu la prezent, nu la trecut. Daruiesti ceva unui invitat, dar ce va face acel invitat cu acel ceva?
Dai tuturor agende. E foarte frumos, sa zicem ca jumatate dintre invitati inca mai scriu de mana, pe agende. Chiar si presupunand ca asa stau lucrurile, intrebarea corecta este urmatoarea: de ce ar scrie pe agenda ta si nu pe a altcuiva? Caci acum apare a doua problema.
Tu, ca organizator, ai tot timpul de ales intre a merge la sigur, a face ce au facut multi altii inaintea ta, si a inova atat de mult incat toata lumea se va cruci. In cel de-al doilea caz exista riscuri, oricand risti atunci cand inovezi foarte mult, atunci cand iesi din tipar, insa este foarte important sa stii dinainte de ce inovezi si care este obiectivul tau.
Caci obiectivele tale, ca organizator de eveniment, indiferent de dimensiunile acestui eveniment, ar trebui sa fie fix 2:
- Sa-l faci pe invitat ori pe participant sa se simta important.
- Sa produci cadouri si materiale promotionale care sa fie durabile in timp, nu doar fizic, ci si moral.
Atentie: aceste lucruri pot fi facute atat in cazul invitatilor la o conferinta (oricare ar fi ea, pe orice domeniu), cat si in cazul unui numar mare de participanti, cei mai multi platitori. Vin si cu exemple:
- Cum va suna ideea de a putea sa-ti faci tricouri personalizate, pe care sa apara numele tau si numele festivalului? De pilda, in loc sa dau 70 de lei pe un tricou pe care sa scrie doar TIFF 2020 (sper din suflet ca nu se va anula acest festival), mai bine dau 100 de lei pe un tricou cu TIFF 2020, pe spatele caruia va aparea si numele meu. In cazul in care am avut acreditare de presa, TIFF ar putea sa-mi ofere un tricou surpriza (musai masura mea), un tricou complet diferit de tricourile disponibile la vanzare. Ar exista un cost, dar eu as putea purta tricoul respectiv la multe alte evenimente ulterioare. L-as putea purta chiar la TIFF-ul urmator. Sa nu mai zic ca l-as putea purta la o eventuala vizita-n strainatate. Da, veti spune ca si un tricou normal, cu TIFF, ar putea fi purtat ulterior. E adevarat, insa daca acesta este personalizat cu numele meu si este rar (un model nedisponibil la vanzare) atunci el devine mai valoros pentru mine. Sa nu mai zic ca festivalul ar putea scoate la vanzare un stoc initial mic, de 500 de tricouri, cu un design unic. Cine le comanda stie ca nu mai sunt decat alte 499 de tricouri disponibile. E o idee buna de afacere. Bine, in loc de tricouri personalizate va puteti gandi la oricare alte textile personalizate (eu, unul, fan camasi fiind, as purta o camasa branduita atat cu numele meu, cat si cu numele unui festival). Si, atentie: nu cadeti in capcana simplitatii. Nu e musai ca tricoul (ori camasa) sa fie alb, uni. Mai jos vedeti un exemplu care, zic eu, iese in evidenta mult mai mult decat vesnicul tricou alb uni pe care sunt scrise diverse chestii.
- Cum va suna ideea unor ceasuri personalizate? Ceasurile de mana nu prea au succes, caci de obicei ceasurile de mana personalizate sunt fie niste kitsch-uri ordinare, fie sunt foarte scumpe. In plus, sunt greu de asortat, sa nu mai vorbesc de faptul ca multi nu mai poarta ceas (ori au trecut pe smart watch). Vorbim, deci, despre ceasuri de birou (cu precadere) si ceasuri de perete. Teoretic, pe ele nu le vede multa lume, s-ar putea sa le vada doar cel care le-a primit (ori cumparat). Pe de alta parte, insa, daca intri in biroul cuiva si vezi un ceas branduit, personalizat, s-ar putea sa tii minte. Ai, deci, un public foarte restrans, insa extrem de nisat. Poza de cover a acestui articol este un bun exemplu in acest sens.
- Umbrelele sunt destul de dubioase, daca este sa ne referim la cele branduite. Eu am cam dat umbrelele primite, pentru ca nu folosesc asa ceva. Recunosc, insa, ca-mi atrag atentia umbrelele branduite ale celor din jur. Si cica se vand destul de bine, inclusiv cele cu numele unui oras. Vazusem acum ceva timp un reportaj de la un Campionat de fotbal, unde reporterul roman se mira cat de bine se vand umbrelele branduite (parca era Europeanul din 1996, gazduit de Anglia). Daca i-ai pune pe oameni sa aleaga, cred ca majoritatea persoanelor de sex feminin ar alege umbrela (multe considera tricoul branduit ca fiind … masculin).
- Mouse-pad-urile sunt cadouri demne de anul 2005. Serios: am un mouse-pad cu „Got aloha?”, primit impreuna cu vreo 3 camasi Hawaii, si nu am motive sa-l inlocuiesc. As vrea sa-mi vad mutra pe un astfel de produs? Mai degraba nu. M-as simti ciudat sa frec toata ziua mouse-ul de moaca mea. Narcisistul din mine s-ar revolta.
- Husele de telefon sunt un cadou dificil. Daca-l lasi pe om sa aleaga, cum dadeam exemplul mai sus, la magazinul oficial TIFF, e inca ok. Daca daruiesti tuturor invitatilor o husa, 99% o vor arunca, caci nu exista un model unic de husa. Unul are iPhone 7, altul are iPhone X, altul are Samsung, altul are LG, altul Nokia, altul Huawei (fiecare dintre aceste ultime branduri avand zeci de modele). Un sticker pentru laptop, insa, e de efect. Ganditi-va cum iese in evidenta, pe o masa de lucru, un laptop cu sticker pe langa alte 4 laptopuri fara. Ma rog, un nebun ca mine, cu laptop portocaliu, se va gandi si cum isi asorteaza stickerul, insa excluzandu-ma pe mine si alti cativa dubiosi, majoritatea oamenilor au laptopuri in non-culori (negre, dar si albe ori gri), deci asortarea nu este pusa in discutie.
- Cravata personalizata e un cadou misto daca stii ca publicul tau poarta asa ceva. Ai un mare (dez)avantaj: un barbat care poarta acest accesoriu are in garderoba zeci de cravate. Nu-l deranjeaza sa aiba inca una, dar trebuie sa-l convingi s-o poarte. De ce s-o poarte pe a ta si nu pe oricare alta? Aici intra echipa de creatie in actiune. Trebuie sa aiba si o culoare frumoasa, trebuie sa fie si dintr-un material de calitate. Multi de trebuie, insa, daca reusesti sa convingi cativa oameni IMPORTANTI s-o poarte, poti spune c-ai dat lovitura.
In final, trebuie sa va spun 3 cadouri promotionale naspa, 3 exemple de asa nu:
- De la un distribuitor de filme am primit o husa plina de par. Nu mai stiu filmul, era ceva tematic, insa sunt convins ca n-a pus-o nimeni pe telefon. Eu am pus-o la caterinca o zi, dar am scos-o. Este de departe cea mai proasta idee.
- Deseori conferintele ofera si tricouri. In 90% dintre cazuri, exista asa numita marime universala. Multi se plang ca e prea mare, putini, ca mine, se plang ca e mic. Putini spun ca le e tocmai bun. Daca nu-ti cunosti audienta, daca nu stii exact masura fiecaruia, de ce insisti sa dai tricouri?
- Tot legate de filme, un producator de filme (nu intru in detalii, nu-i dau numele) a dat niste casti de o calitate jalnica. Sunt branduite, e logo-ul lor pus mare, insa calitatea sunetului din casti ii face de ras in loc sa le faca reclama. Decat casti de o asemenea calitate, mai bine pauza.
Produse promotionale personalizate cu invitatul ori cu participantul, nu personalizate DOAR cu sponsorul. Invitatul/participantul trebuie sa fie in prim-plan, nu voi, organizatorii. Asta este tot ce trebuie sa retineti. In comentarii, insa, astept sa-mi povestiti despre produsele promotionale primite de-a lungul timpului: care v-au placut, care v-au displacut, care v-au ramas in minte. Astept sa ma loviti cu exemple, sa ma dati pe spate in ambele sensuri. Asa cum imi doresc sa fi dat pe spate juriul, caci acest articol este inscris in competitia Spring Super-Blog 2020, fiind scris pentru Today Advertising.
One thought on “Produse promotionale personalizate cu invitatul, nu DOAR cu sponsorul”