Probleme la mansarda?

Ati auzit de expresia Probleme la mansarda? Se refera la problemele psihice pe care le are un om. De obicei, sintagma este spusa in gluma, cu drag, nebunul fiind, de fapt, nebunaticul, nefiind vorba cu adevarat de cel care are probleme psihice.

Tot in limbajul curent, eu stiam ca in Oltenia mea natala podul, denumirea taraneasca pentru mansarda moderna, este locul unde se depoziteaza vechiturile. Un lucru pus in pod este fie o haina de iarna, care vara incomodeaza unde sta, fie un lucru vechi, de care nu mai e nevoie. Stiti voi, tendinta romanilor de a nu arunca nimic este veche. Ancestrala.

Acum multi ani, sa fie peste 10, cand s-a inceput mansardarea blocurilor, ce denumire ciudata, multi oameni au strambat din nas. Multe asociatii de locatari au stabilit ca acolo, in mansarda, sa nu locuiasca nimeni, sa fie un fel de boxa, debara comuna. Caci blocuri cu boxa, unde oamenii-s depoziteaza cine stie ce vechituri, utile sau nu, exista.

Personal, nu stau la casa. Este, cumva, visul meu, sa locuiesc la casa, sa stau in curte, la propria terasa, si sa ma bucur de aer curat si de liniste. Dac-as avea casa, sa fiti siguri ca as avea o mansarda primitoare. Nu neaparat drept camera de oaspeti, ar fi oarecum jignitor sa trimit pe cineva acolo sa doarma avand in vedere ca eu nu fac asta.

De fapt, dac-ar fi dupa mine, as face mansarda biblioteca. La modul cel mai serios.

Acum, sa ne intelegem: eu nu sunt adeptul cititului in biblioteca. Nici publica, nici privata. Eu citesc de obicei in camera proprie, in pat, de multe ori noaptea, inainte sa adorm. Dac-am am reusit sa termin o carte, dorm cumva impacat. Fericit. Am bifat ceva frumos ziua asta.

E drept, din cand in cand, sa zicem toamna, cand as putea deschide geamul pentru a patrunde-n incapere aer curat, rece si placut, ar fi interesant de stat acolo. De lecturat acolo. Eventual si de scris acolo, daca peisajul e misto. Si cum mie-mi plac lucrurile inalte, sa vad viata macar de la 2 metri inaltime, o carte buna, o bere buna si aer curat ar fi combinatia perfecta.

Si, sa ne intelegem, nu as face asta din zgarcenie. Mansardarea nu este o operatiune a oamenilor zgarciti. Nu, mansarda e un loc misto, interesant, care poate deveni, cu putina creativitate, un loc de poveste. Poveste pe care trebuie s-o scrii tu.

Acum, o mansarda misto, de poveste, interesanta, este una LUMINATA. Degeaba esti la inaltime daca te simti ca-n beci. Din acest motiv, trebuie sa alegi cu atentie ferestrele cu care-ti mansardezi casa, ele trebuind sa fie mai rezistente decat banalele ferestre termopan cu care au fost izolate termic blocurile.

Acum, nu ma pricep la partea efectiva de constructii. Nici la amenajari interioare nu-s bun. Sunt bun, insa, la recomandari, drept urmare va recomand aplicatia MyDaylight VELUX, disponibila pe Google Play si Apple Store. Acolo aveti toti pasii necesari, aplicatia fiind utila atat pentru cei ca mine, analfabeti in ale constructiilor, cat si pentru cei care se pricep la acest domeniu.

Acum, ca sa parafrazez expresia care m-a intrigat pe mine deseori, eu as (pro)pune urmatorul slogan: Probleme la mansarda? Apelati la Velux!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !