Prioritati personale si probleme morale

Prioritati personale si probleme morale Emil Calinescu

Desi nu este prezentata ca atare, ca o problema legata de ale tale prioritati personale, voi da mai jos o problema chipurile de morala care circula intens pe internet de cativa ani:

Conduci automobilul tau Sport, de doua locuri, intr-o noapte cu o furtuna teribila. Treci pe langa o statie de autobuz, unde se afla trei persoane așteptand:
1. O batrana bolnava pe moarte;
2. Un vechi prieten, care, odata, ti-a salvat viata;
3. Femeia visurilor tale (sau barbatul ideal).
Pe cine ai lua in automobilul tau, tinand cont ca nu ai decat un singur loc pentru pasager? Această este o dilema etica și morala! Ai putea lua batrana, pentru ca este pe moarte si trebuie salvata prima! Ai putea lua prietenul care ti-a salvat viata și esti obligat moral fata de el! E posibil ca niciodata sa nu mai reintalnesti femeia visurilor tale (sau barbatul ideal).

viata unui blogger full-time

Acum sa le luam pe rand si sa explic care este problema cu aceasta problema morala:

  1. Nu ai toate datele in enunt. Din ce inteleg eu, din 3 oameni tu cunosti efectiv doar pe unul dintre ei, insa chiar si pe acela il cunosti putin. Dupa mine, vechi prieten inseamna fie un fost coleg (de liceu, de facultate), pe care, insa, nu l-ai mai vazut de mult timp, fie un prieten bun, cu care te vezi constant, pe care-l cunosti de mult timp. Situatiile nu-s deloc identice.
  2. In plus, nu ni se spune nimic legat de furtuna: daca ii lasi acolo, pe oricare dintre ei, vor muri? Eu inteleg ca da, caci dilema morala se rezuma la a alege cui sa salvezi viata.
  3. Bonus, ca o continuare a primului punct: ce inseamna femeia visurilor tale? Ai vreo tangenta cu ea sau doar iti place pur si simplu? Este actrita ta favorita, pe care o salvezi dar de la care nu primesti decat multumiri (si eventual bani) sau e una cu care, pe romaneste, ai vreo sansa? Daca va cunoasteti si ati iesit de cateva ori, da, atunci putem spune ca sunt sanse.
  4. Acea batrana bolnava, pe moarte, cati ani are si cat de bolnava este? Daca ea este deja bolnava si-s sanse ca oricum sa moara la spital, atunci, oricat de cinic ar suna, a o salva de acolo mi se pare cea mai proasta alegere. Spun asta inca de acum, pana sa rezolv problema (in felul meu).
  5. In plus, nu ni se spune nimic despre cat de cunoscuta ne este batrana. O batrana pe care abia acum am vazut-o prima oara? O batrana pe care o cunoastem din cartier, careia ii stim familia? O batrana din familia noastra (o matusa, poate bunica)? Bunica unui prieten? Bunica unuia dintre ceilalti 2?

Daca vorbim strict de viata cui ar trebui s-o salvam, trebuie sa facem o IERARHIE. Aici vorbim despre ceea ce aminteam inca din titlu: prioritati personale.

Emil Calinescu Prioritati personale si probleme morale2

 

 

In afara de situatia in care esti platit pentru a salva vieti, de pilda esti medic, caz in care trebuie sa ignori (daca poti) simpatiile personale, in rest este absolut firesc sa gandesti lucrurile cat se poate de personal. Sa ai ierarhii bazate pe prietenii, pe cunostinte, pe afinitati. Tot obiectiv vorbind, varsta ar trebui sa fie un criteriu in stabilirea acestor ierarhii, criteriu care pe mine m-ar face sa spun ca batrana NU trebuie salvata. Asta ca s-o spun in mod negativ. In mod pozitiv, cei tineri au prioritate, iar batranii care gandesc asa te indeamna din proprie initativa: du-i pe ei, ca ei sunt tineri. O batrana inteleapta asta ar spune.

In acest sens, ca varianta usor fantezista, dar nu mult, eu i-as spune prietenului sa conduca si as sta pe scaunul din dreapta impreuna cu femeia fatala. I-as spune sa stea la mine-n poala, presupunand ca am avea loc (strict in cazul meu, am marii dubii, depinde, insa, cat de mare e si ea; altfel, daca as avea cu 70 de kg si 30 de cm mai putin sa zicem ca varianta asta ar fi fezabila). Mai e si varianta, in cazul meu cel putin, in care le-as spune celor 2 sa stea in dreapta, in cazul in care asa economisim loc (la dracu’, s-ar putea sa fi cedat pur si simplu gagica, dar macar ii salvez viata).

Ca idee generala, ca prioritati personale, primii vor fi intotdeauna cei cunoscuti. Intre a salva viata unui cunoscut, unui prieten, si a salva viata unuia pe care abia atunci l-am vazut, voi prefera intotdeauna viata prietenului. Asa ar trebui sa faca toata lumea, asta este normalitatea. Culmea, nici macar atunci cand un medic actioneaza la fel nu-l condamn. Daca eu sau unul dintre ai mei este cel discriminat, atunci ma voi enerva si voi protesta, insa in sinea mea voi spune ca in locul medicului as actiona la fel. Da, ar trebui sa existe protocoale, sa existe ierarhii clar stabilite dinainte.

Si ajungem tot de unde am plecat: in spitale trebuie sa existe ierarhii clar stabilite (unde, dupa cum vedem si-n Italia, varsta este un factor important), dar trebuie sa existe ierarhii si personale, prioritati personale dinainte stabilite. Acolo, pe loc, nu vei gandi lucid, drept urmare trebuie sa stabilesti dinainte aceste prioritati personale, aceste ierarhii proprii, pentru ca atunci cand te intalnesti cu situatia tu pur si simplu sa-ti amintesti ce trebuie facut, sa aplici, practic, o reteta dinainte stabilita.

Acum va mai zic 3 situatii, 3 posibilitati, pentru care sigur imi voi lua cateva injuraturi:

  1. Daca gagica este gagica-mea (sau nevasta-mea), atunci e clar ca pe ea o voi salva. Fara discutie. Indiferent de cat de dator sunt fata de celalalt.
  2. Daca batrana imi este ruda, e bunica-mea, e clar ca pe ea o voi salva. Voi muri alti doi tineri ca s-o salvez pe ea? Irelevant! Mi-am salvat bunica! Ca idee, familia mea ARE PRIORITATE (soc si groaza!).
  3. Daca acel prieten, pe care vreau sa-l salvez, este unul dintre cei morali, viteji, si-mi spune sa salvez batrana, eu il voi intreba de 3 ori daca e sigur, apoi voi lua gagica si vom pleca impreuna. Daca el renunta la locul sau in masina mea, nu inseamna ca-l voi asculta pe de-a-ntregul, ci voi urma in continuare propria mea ierarhie.

Ca fapt divers, pe net circula versiunea in care ii dai prietenului masina, ii spui sa duca batrana la spital, iar tu ramai in mod romantic … si mori alaturi de persoana iubita. Ma rog, nu se zice asta, dar dupa cum inteleg eu problema, asta se va intampla. Fix din acest motiv NU voi alege niciodata astfel. Bine, eu n-am carnet, deci fix in situatia asta am dubii ca ma voi afla in viitorul apropiat.

Orice sut in fund este un pas inainte Emil Calinescu

 

Acum e randul vostru sa-mi vorbiti despre Prioritati personale, ierarhii proprii si alte asemenea. Si, bineinteles, sa spuneti ce ati face voi in situatia de mai sus. Pietrele vor fi bonus 🙂

 

 

One thought on “Prioritati personale si probleme morale

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !