Atunci cand faci un film despre un personaj istoric contemporan riscurile pe care ti le asumi sunt foarte mari. Cand personajul istoric a murit de cateva sute de ani (gen Suleyman Magnificul) e mai „safe”: singurii care te vor critica vor fi istoricii, care oricum nu au o parere unanima. Cand este insa vorba de Printesa Diana ori de Margaret Thatcher, lucrurile sunt un pic diferite.
Este clar ca filmul Printesa Diana pleaca din start cu avantajul ori dezavantajul de a fi controversat. Este un avantaj pentru ca se va vorbi despre film, asta este cert. Iar dezavantajul este ca putini se vor uita la aspectele cinematografice ale filmului. Toti vor fi interesati de modul in care sunt reliefate aspectele din viata Printesei.
Filmul despre Printesa Diana are, in opinia mea, 3 mari defecte:
1. Incep cu MARELE defect: filmul pare scos din context. Ne sunt prezentati doar 2 ani din viata ei, adica fix dupa separarea (efectiva, nu si legala) de Printul Charles. Un film complet ar fi trebuit sa prezinte si cum s-a ajuns acolo. Ok, ar fi iesit un film prea lung (eventual ar merge un serial, sau un film in 3-4 parti eventual).
2. Printesa Diana putea fi un personaj MULT mai complex. Oare ea se gandea toata ziua doar la relatia ei cu cardiologul pakistanez? De asemenea, lipsesc foarte multe elemente:
– Diversele mese luate cu inalti oficiali ori capete luminate;
– Discutii cu printul Charles (or fi fost ei despartiti, dar chiar n-au discutat nimic timp de 2 ani);
– Discutii cu membri ai familiei regale (cu regina de exemplu);
– O zi COMPLETA din viata printesei. Nu doar vizitele nocturne pe care le facea, in secret, doctorul cardiolog de origine pakistaneza Hasnat Khan.
Si exemplele pot continua…
3. Printesa Diana este un film prea CUMINTE. Momentul culminant, accidentul ei, este aratat doar in treacat. Multi se asteptau sa fie chiar elementul central al filmului. Ok, n-au vrut sa bage in film imaginile socante. Dar chiar sa fie trecut cu vederea acel accident? Macar 10 minute …
Sa nu intelegeti ca nu are si calitati. Dimpotriva. Cinematografic este foarte bine realizat, luat ca atare, fara a ne gandi la cine a fost acel personaj, este un film foarte bun. Ramane totusi vesnica intrebare: cat de adevar si cata fictiune este in acest film?
Per total, Printesa Diana este un inceput bun. Ma astept sa se mai faca filme pe acest subiect, care filme probabil vor fi MULT mai controversate decat acesta. Este insa un film care nu trebuie ratat.
Filmul Printesa Diana este de vineri in cinematografe, fiind adus in Romania de MediaPro Distribution.
Salutari REGALE tuturor 🙂
ps: Am spus de multe ori ca MediaPro face cea mai buna promovare a filmelor. De data asta s-au intrecut pe ei. Fiti atenti ce se va organiza:
Desi nu sunt monarhist ca si conceptie politica, Printesa Diana a fost printre cele mai iubite si mai respectate personalitati ale secolului trecut. Merita respectata, iar gala care i se pregateste, IN ROMANIA, este doar un mic omagiu adus ei. Felicitari MediaPro 🙂 Cu adevarat PROfesionisti 🙂
Da intr-adevar, ai dreptate in legatura cu aceste aspecte, prea a tinut-o cu pakistanezul ala…
Sunt cu totul de acord cu opinia ta despre film. Putin dramatism in plus nu cred ca strica.