Update: Am omis 2 profesori: Dumitru Mazilu – dreptul comertului international , foarte activ la revolutie, cu functie importanta (ceva prin CPUN) mult timp; George Matei – judecatorul care s-a opus eliberarii din arest a lui Gigi Becali. Oameni celebri si ei. Iar domnul Mazilu unul din profesorii mei preferati.
Mesajul asta ar fi trebuit sa vina mai devreme. Din vara , sau chiar acum cateva zile. Din pacate (ori din fericire), asa sunt eu: mai intarziat. Din punct de vedere blogosferic zic.
Asadar, din nou absolvent. Inca nu licentiat, ci doar absolvent. Mai e licenta de iarna. Stiti voi, la licenta, iarna e ca vara.
De ce e important ca am absolvit dreptul? Pai, dupa cum zice frumosul cantec, … primul pas il fac cu dreptul:
Acum cateva chestii despre aceasta facultate:
1. Cand m-am inscris mi s-a parut floare la ureche. Sau, cum ar zice americanii, „piece of cake”. S-a dovedit nitel mai greu decat ma asteptam.
2. La sociologie am avut 2 restante in 3 ani. La drept 2 restante … in prima sesiune. Totusi, eram deja „antrenat” pentru ce este aia restanta. Din acest motiv multumesc din tot corasonul persoanei la care am avut AMBELE restante de la socio. NU-i mai dau numele, reclama, fie si negativa, costa.
3. Imi pare rau ca nu mi-am facut prea multi prieteni de la drept. In afara de Andrew si alti cativa colegi (ii pot numara pe degete) cam putin. La sociologie stiam trei sferturi din an. Iar celalalt sfert ma stia , desi eu nu-i stiam. Deh, acolo conceptul de baza era SOCIALIZARE!
4. Imi pare rau ca n-am mers la balul de absolvire. Asta si datorita punctului anterior. Amici mei nu s-au dus. Partea si mai trista e ca dupa bal lumea a mers la Han. Of, asta da pierdere.
5. Revin la restante: am avut cam multe. PREA multe! Nu ma mandresc cu asta, de altfel nici cu notele, dar mi le asum. Poate atat meritam.
6. Ideea e ca sociologia m-a obisnuit nasol: nu sa tocesc, ci sa pricep; nu sinteza, ci majoritar grile. La drept a fost un soc cand mi s-a dat in brate o carte si mi s-a zis INVAT-O. Am incercat metode ocolite, uneori au functionat, alteori nu.
7. La drept nu am copiat aproape deloc. La singurul examen unde am putut sa primesc SMS am … picat: civil anul 1 semestrul 2. Poate tocmai d-aia, ca m-a prins. Sau poate primisem raspuns gresit. In rest, bune sau rele, informatiile din lucrare erau ale mele. Adica d-aia am avut atatea restante :))
8. M-am bucurat sincer cand am vazut clasamentul pe domeniul drept al universitatilor, unde Universitatea Dimitrie Cantemir era cea mai buna particulara de drept din Bucuresti. Am facut o alegere corecta.
9. Desi primul pas il fac cu dreptul, astept sa vad cu exactitate la ce imi va fi utila aceasta facultate. Primul pas NU l-am facut cu sociologia, dar oare primul pas il fac cu dreptul? Sa vedem …
10. Spre deosebire de facultatea cealalta, am avut o sefa de an si de promotie de treaba . Aici au fost 2 in 1: sefa de an a fost si de promotie. Foarte de treaba si foarte desteapta tipa. Va ajunge departe. Ii urez succes si sper sa ne mai reintalnim.
11. Cel mai greu examen: drept procesual civil 1. Nici nu mai stiu de cate ori l-am dat: 5 sau 6. Sau 4. Nimeni nu mai stie. Este SINGURA restanta pe care am picat-o. In rest toate examenele le luam din a II-a incercare. Trebuia sa fie si o exceptie de la regula, nu?
12. Injuram la socio profi care dadeau 50 de intrebari grila la examen … la drept am avut grila de 100 de intrebari in 120 de minute. Si da, AM SUPRAVIETUIT!
13. Cativa profi celebri de la drept:
– Emil Molcut – pe langa faptul ca-mi poarta numele, a fost si in comisia de doctorat a lui Ponta; altfel, profesor super-pregatit; am facut cu dansul DREPT ROMAN;
– Dan Drosu Saguna – drept fiscal/financiar – fost sef al Curtii de Conturi , si el in comisia Ponta (nu mai enumar pe ceilalti, ei sunt cei mai celebri);
– Cristian Diaconescu, fost parlamentar, fost ministru, actualmente undeva la Cotroceni – am facut Drept International Public cu dansul, l-am prins la un singur curs (am inteles ca a mai venit la 2, dar eu n-am mai fost prezent);
– Cristian Jura – seminarist la obiectul lui Cristian Diaconescu ; este vice-presedinte la CNCD, ulterior m-am intalnit cu dansul anul trecut, la Scoala de Vara de la Rasnov;
– Petre Lazaroiu – drept bancar si valutar – am inteles ca este judecator la Curtea Constitutionala, sper ca am inteles bine;
– Cristian Ionescu – drept constitutional si drept parlamentar ; lucreaza ca expert la Camera Deputatilor, este profesor si la SNSPA, urma sa-mi fie proful meu de licenta; sper in continuare ca dansul sa-mi coordoneze lucrarea;
Cand am zis PROFESORI CELEBRI, m-am referit la profesori cunoscuti de publicul larg. Altfel, profesori buni au mai fost si altii. Multi altii. Pe aia rai sa-i lasam deoparte. In fond, am scapat de ei, nu? Desi procedura civila data de atatea ori inca-mi ramane in memorie … (nu, nu voi da numele profei, si nici urarile aferente).
Cam atat. Revin cu impresii licentioase in februarie.
Salutari DREPTE tuturor!
ps: Intrebarea ramane: oare primul pas il fac cu dreptul?