Primul meu job

Primul meu job

 

 

Toata lumea ma stie drept blogger. Toti stiu ca nu am fost angajat niciodata, zicand ca nu stiu ce sunt alea joburi, ca toata viata am fost pe cont propriu. Ma rog, fiecare se exprima altfel. Dupa posibilitati, ca sa zic asa.

Eh, acum o sa va dezamagesc. Partial, nu total, dar tot dezamagire va fi (pentru unii).

Va voi povesti, asadar, despre PRIMII mei bani obtinuti prin munca. Munca cinstita, una care mi-a placut atat de mult incat am jurat ca nu o voi mai repeta :)) (ma rog, nu luati intocmai afirmatia mea, poti invata multe din cercetarile astea)

Asadar, eram anul 1 de facultate, prin 2006. Sociologia e acea facultate care, printre altele, se ocupa cu sondajele. Ma rog, sondaje, cercetari de piata, depinde fiecare cum vrea sa le zica.

Eh, si vine momentul in care trebuie sa faci practica. Adica pe langa teoriile alea mai mult sau mai putin utile trebuie ca o data pe an sa le si aplici. Sau, ma rog, sa para ca le aplici.

Fiecare profesor venea cu o practica. Fiecare practica era utila si interesanta, fiecare era fascinanta. Eu, insa, aveam o mare problema: (aproape) toate erau neplatite.

Venea profesorul, povestea el de mama focului cat de fain va fi sa faci chestia aia, cat de utila e cercetarea, cat de multe vei invata pana cand unul mare si blond (ma rog, p-atunci eram nitel mai mic) strica tot feng-shui-ul si intreba: este platita? Uneori aveam bunul simt sa astept sa spuna toata poezia, alteori pur si simplu ma plictiseam inainte de termen si intrebam dupa 2 minute. Uneori chiar plecam din sala, dezamagit ca cineva vrea sa profite de minunata mea fiinta fara sa imi dea nici macar o bere. Acu’ as zice piscot, dar p-atunci inca nu cunosteam acest termen.

Pana cand, intr-o zi cu soare, vine o profa si ne vorbeste despre practica ei (la un INSTITUT al Academiei). Ca de obicei, o intrerup pentru a pune intrebarea mea clasica, insa, SOC SI GROAZA, raspunsul a fost pozitiv. Deodata m-am schimbat la fata, am devenit brusc interesat de ce se va intampla si nu am mai reusit decat sa pun intrebarea: Cand incepem?

Cercetarea era despre Calitatea Vietii si a fost singura la care am participat ca operator de teren. Primul lucru a fost sa ne imparta locatiile. Pe Bucuresti eram 12 persoane, 2 persoane pe fiecare sector. Eu am ales sectorul 2, zicand ca aici locuiesc. Oricum, peste tot era la fel: o zona buna si una mai putin buna.

Al doilea lucru a fost sa-mi gasesc oamenii (esantionarea se chema operatiunea atat de complicata). Am mers la Primaria Sectorului 2, am avut acces la listele electorale, am luat din acea lista sectiile de votare repartizate si din ele am urmat pasul statistic indicat pentru a determina unde ma voi duce. Eram eu si o colega: amandoi am avut o zona „buna” din sector (Aleea Lunguletu, undeva la Iancului), asta fiind zona comuna, si o zona periferica (ea a avut Colentina, eu am avut Pipera).

Acum, fara sa ma laud, va zic doar ca am facut #pebune sondajele, nu am facut niciunul pe genunchi, deci banii au fost meritati. As avea si ceva amintiri funny din acea cercetare, dar alea intr-un articol viitor (ori pe vlog, cand voi reveni la filmari).

Pana atunci, va zic de banii aia castigati (120 de lei pe 10 chestionare). Ei n-au stat mult in buzunarul meu (vreo 3 ore mai precis) pentru ca fix in ziua in care i-am luat m-am dus undeva in Regie, la un camin, si mi-am cumparat un Mp3 Player. Era unul mic si chinezesc, adus pe sub mana din Italia (fabricat in China, bineinteles). A mers bine vreo 2 ani, pana m-am dus la mare si n-a mai mers. Cred ca a intrat nisip in el. Ori apa. Ori ambele. Sau poate de la soare. Oricum, el inca functiona, dar dadea eroare la soft, gen nu mai puteam sa ii bag sau sa-i scot vreo melodie de pe el.

Bine, MP3-ul a costat mai mult, 150 de lei parca, asa ca nu numai ca n-a ramas niciun leu din aia castigati, dar am mai si pus de la mine. Macar imi pot aminti cu placere de ei.

Altfel, un job full time, cu carte de munca nu am avut. Nici Internship, nu d-alta, dar mult timp in mintea mea internship era fix ce voia facultatea de sociologie de la mine: sa muncesc moca si sa profite altii de munca mea. E drept, cunosc si cazuri fericite, de oameni care au invatat multe in intership si care au si ramas la jobul cu pricina. Na, mintea mea de atunci …

Altfel, am fost, de curiozitate, si pe la 2 targuri de joburi. In targ te duci si sa te uiti, nu neaparat sa IEI ceva. La fel si-n cazul celor de joburi 🙂 E drept, eu functionam drept talisman: cei pe care-i insoteam isi gaseau joburi si erau tare multumite de ele. Asa ca zic sa ma luati des pe la targurile de joburi. Nu veti regreta 🙂

Angajatori de top Primul meu job

Acu’, primul meu job este, asa cum va asteptati, un titlu SEO. Nu e real, dar nu e nici mincinos. Sa vedem pietrele aferente cum vor fi: reale sau nu. P-alea virtuale le astept in comentarii. Sau pe mail. Sau pe facebook. Sau unde altundeva vreti voi :)) Salutari SEO tuturor!

 

 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !