Prima zi de UnderCloud 2015

Prima zi de UnderCloud 2015

 

Dupa ce cu 2 zile-n urma asistasem la conferinta de presa, ieri s-a dat startul festivalului UnderCloud 2015. Desi-mi propusesem sa vad toate cele 3 evenimente din program, la al treilea oboseala si-a spus cuvantul, asa ca am spus pas.

Intai si intai, 3 observatii scurte despre festival, organizare si public:

Eu Chris Simion

  1. Sunt uimit sa vad cum un spatiu atat de mic, precum MTR-ul, poate gazdui un intreg festival. Eu am mai fost la MTR la un festival de film (Cinepolitica ori BiFF, nu mai stiu care), cunosc sala aceea de proiectii, cunosc curtea interioara, dar nu le-am vazut niciodata atat de animate si atat de pline de viata. Iar Sala Librarie, amenajata special pentru Undercloud 2015, mi se pare o idee tare faina. Partea misto e ca-n timpul festivalului te poti duce sa bei o bere la Clubul Taranului, fara sa mergi la vreun spectacol, si tot simti ATMOSFERA de Undercloud.
  2. Voluntarii sunt niste tineri extrem de energici si de simpatici, care-ti fac viata mai usoara si mai placuta. Acesti voluntari imi amintesc de voluntarii TIFF. Nu zic ca nu-s voluntari si la alte festivaluri, dar parca la altele rolul acestora este mai putin important si nu sunt ei atat de zambitori. Nu stiu cine i-a ales si cine-i coordoneaza, dar fac o treaba tare buna. Sper ca macar 1 voluntar de la UnderCloud 2015 sa citeasca acest articol si sa se bucure de aceste randuri. Aflu zilele urmatoare, cand revin, daca s-a intamplat asta (in cazul in care ma vor si recunoaste „offline”).
  3. Sali pline la ambele spectacole. Sali micute, dar pline ochi. De altfel stiam deja asta, la unele spectacole deja locurile-s ocupate. Sa va repet: eu eram obisnuit cu acea sala GOALA, cu maxim 20 de spectatori, care vad niste filme mai putin solicitate. Sala aceea full, aplaudand in picioare, era ceva de neconceput pentru mine. Acum imi va fi greu s-o revad aproape goala, la proiectiile de filme.

Sa va zic acum si despre spectacole. Am vazut astazi doua spectacole bune, EXTREM de bine jucate, extrem de apreciate de public (dar si de critici). Eu le-am vazut din propria mea perspectiva. Mai mult decat altele, sunt niste spectacole care indeamna la reflectie.

N(aum), primul spectacol, era printre tintele mele de la festival. Imi fusese recomandat de mai multe persoane, iar faptul ca era in debut m-a facut sa il aleg fara sa clipesc. Am vazut un spectacol extrem de abstract, plin de simboluri, o poezie teatrala. „Incantat. Imi pare bine de cunostiinta”. Oare cati dintre noi si-ar dori sa faca o retrospectiva a propriei vieti? Oare cati dintre noi se cunosc cu adevarat? Faptul ca opera lui Gelu Naum nu imi este chiar familiara mi-a ingreunat un pic intelegerea deplina a acestui spectacol. Sunt curios, de altfel, cati spectatori au inteles pe de-a intregul spectacolul. Interpretarea Oanei Pellea, oricum am lua-o, este de exceptie.

(N)aum

Recenzii complete despre N(aum) gasiti pe Yorick.ro si la Ileana Lucaciu. Totodata, recomand interviul dat de Mariana Camarasan, regizor al spectacolului, Ziarului Metropolis.

(N)aum Poster

Flori pentru Algernon, al doilea spectacol, este punerea in scena a cartii omonime, scrise de Daniel Keyes. Ideea de la care pleaca este una extrem de interesanta: cum ar fi daca stiinta ar descoperi calea ca un om sa devina genial? Cum s-ar simti cineva daca ar trece de la stadiul de retardat la stadiul de geniu, urmand ca apoi sa revina la starea initiala?

Flori Pentru Algernon

Despre spectacol, pe larg, pe Yorick.ro si pe Liternet.ro.

Posterul spectacolului, de pe site-ul Teatrului Act, unde se joaca in mod curent
Posterul spectacolului, de pe site-ul Teatrului Act, unde se joaca in mod curent

Ambele spectacole, daca sunt luate impreuna, duc la concluzii interesante. Daca as deveni geniu si apoi as redeveni actualul eu, oare cum ar suna o retrospectiva a propriei vieti?

Iar legat de asta m-am intrebat tot timpul cum sunt alese spectacolele unei zile (valabil si la filme). Oare criteriile sunt exclusiv administrative si financiare? Nu exista, oare, cineva care sa se gandeasca: spectacolul acesta si spectacolul acesta, vazute unul dupa altul, duc la o concluzie interesanta? E drept, nu toti le-au vazut pe ambele…

AFISUL UNDERCLOUD 2015 (Undercloud_500x700mm+bl5)

Cam atat despre prima zi de la UnderCloud 2015. Revin zilele urmatoare cu impresii, chiar daca nu voi merge zilnic, la toate evenimentele. Programul complet de la UnderCloud 2015 se gaseste AICI. Salutari INDEPENDENTE DE ORICE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Prima zi de UnderCloud 2015

  1. Pingback: Prima zi de UnderCloud 2015Bloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !