Prima zi de B-est. Jangten – The Hunt – Vanatoarea

La cinepolitica am avut 1 articol/zi, mergand zilnic la festival, acum se pare ca 2 zile voi chiuli. Adica maine si poimaine (am 2 vizionari tari: Scary Movie 5 si Mamaia, nu le pot rata). Pana atunci sa va povestesc ziua 1.

Intai si intai, am revazut sala de la Studio plina ochi. De data asta locurile presei erau jos si nu la balcon. Probabil acest cinematograf este facut pentru festivaluri si evenimente gen „Noaptea alba a filmului romanesc”. De asemenea, erau de remarcat vip-urile: Victor Rebengiuc (pe care-l vazusem d-afara), Mircea Diaconu (cei 2 primind premii de excelenta), Principele Radu Duda si fostul premier Calin Popescu-Tariceanu (atat am recunoscut eu). Festivitatea a inceput cu o mica intarziere, niciodata cand se anunta o ora nu se respecta acea ora. Oricum la cate erau de facut organizatorii nu sunt de blamat din acest punct de vedere.

Premierea celor 2 a fost urmata de un mic clip dintr-un film celebru al acestora: daca la V Rebengiuc a rulat o secventa din Padurea Spanzuratilor (trebuie sa-l revad, il vazusem mai demult, au trecut mai mult de 10 ani cred), la Mircea Diaconu clipul rulat este din … Filantropica (filmul meu romanesc pe care l-as revedea la orice ora din zi si din noapte). Il mai postasem si cu alta ocazie, dar il pun din nou aici, este mult prea tare:

Dupa gala a urmat filmul Jangten – The Hunt – Vanatoarea, adus in Romania de Independenta film. Despre film au scris Ioana si Andrei. Filmul este dupa mine supra-apreciat, acesta plecand de la o idee cel putin ciudata: un om este acuzat (nu juridic, ci moral si normativ de catre comunitate) pe baza imaginatiei bolnave a unui copil. Care apoi a fost urmata de minciuna in grup a tuturor celorlalti copii. Mi-a ramas intiparita in minte o fraza: toti copiii au descris amanuntit subsolul casei voastre; doar ca voi nu aveti subsol. Iar sintagma copiii nu mint niciodata mi se pare absolut halucinanta. Fratilor, nu va bazati in viata voastra pe ea, s-ar putea sa ajungeti la sapa de lemn! Da, filmul este supraevaluat si nu-mi dau seama motivele. Unul din indicatorii pe care ma bazez eu, reactia salii, a fost cam de nedumerire. Multi au iesit buimaciti din sala, nefiind chiar convinsi de ce au vazut.

In final, inca o bila oarecum neagra organizatorilor: pe fiecare scaun statea cate un exemplar de Dilema Veche. Nu am curiozitatea sa ma uit pe el, zic ca voi vedea acasa sau in troleu. Cand ma uit vad ca era din 28 martie-3 aprilie. Pe pagina a II-a scria frumos: incepe Cinepolitica; ce filme nu trebuie sa ratati la Cinepolitica! Pe bune, si eu care aveam impresia ca s-a terminat… Si serios vorbind: pentru cine erau acele exemplare? Cititorii fideli au deja ziarul (au abonament chiar) iar cei care nu-s interesati nu vor citi revista doar pentru ca o vor gasi moca pe scaun.

Altfel, se anunta un festival reusit. Programul de astazi (stiu ca articolul e postat tarziu, dar poate mai e util cuiva):

MARȚI, 16 APRILIE

CINEMA STUDIO

19:00 – COMPETIȚIE: COMPLIANCE/SUPUNERE

SUA 2012, 90 min. Regia: Craig Zobel. Cu: Ann Dowd, Dreama Walker, Pat Healy.

Ca urmare a unui apel telefonic, șefa unui fast food începe să interogheze o angajată. Filmul-șoc al ediției, bazat pe fapte reale.

21:00 – PANORAMA: LE GRAND SOIR/SEARA CEA MARE

Franța-Belgia 2012, 92 min. Regia: Gustave Kervern, Benoît Delépine. Cu: Benoît Poelvoorde, Albert Dupontel, Bouli Lanners.

Doi frați diametral opuși, dar reuniți ca oameni ai străzii, pun la cale o revoluție… Premiul juriului Un certain regard – Cannes 2012. Atenție, viitor film-cult!

SALA ELVIRA POPESCU

19:00 – PANORAMA: SUPERSTAR

Franța 2012, 112 min. Regia: Xavier Giannoli. Cu: Kad Merad, Cécile de France.

Un om obișnuit se trezește, peste noapte, adulat de mulțimi întregi fără să știe cum sau de ce și, mai ales, ce să facă pentru ca lucrurile să revină la normal. Selecție oficială Veneția 2012.

21:00 – PANORAMA: JAGTEN/VÂNĂTOAREA

Danemarca 2012, 115 min. Regia: Thomas Vinterberg. Cu: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp.

Acuzat de o teribilă crimă, Lucas trebuie să-și dovedească nevinovăția în fața unei comunități cuprinse de o isterie colectivă. Premiul de interpretare pentru Mads Mikkelsen – Cannes 2012.

NOUL CINEMATOGRAF AL REGIZORULUI ROMÂN

19:00 – PANORAMA: ON THE ROAD/PE DRUM

SUA 2012, 135 min. Regia: Walter Salles. Cu: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart.

Ecranizare mult așteptată a romanului cult semnat Jack Kerouac. Selecție oficială Cannes 2012.

( sursa )

Eu voi merge la Elvira de la 19, iar de la 21 voi ateriza la Studio. Sper sa ajung in timp la al II-lea film.

Salutari CINEFILE tuturor!

3 thoughts on “Prima zi de B-est. Jangten – The Hunt – Vanatoarea

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !