Prima oara in viata mea la … petrecerea burlacilor!

Emil Calinescu Morosanu Teodor Marian La Petrecerea Burlacilor

Spun din start: Petrecerea burlacilor este un obicei misto, chiar daca este importat de afara si este aplicat prea putin la noi.

Si tot din start, ca o contextualizare absolut necesara: mie nu-mi plac nuntile si obiceiurile aferente. Furatul miresei mi se pare un obicei oribil, dezgustator. Simplul fapt ca nunta este a miresei, 100% a ei, iar ea trebuie sa lipseasca de acolo o perioada de timp, habar n-am cat de lunga, mi se pare ceva gresit.

Revenind la petrecerea burlacilor, trebuie sa va zic principiul ei si cum este cel mai bine aplicata. Asadar, cel mai bine si cel mai bine este sa se intalneasca o gasca deja formata. 4 baieti care se intalnesc constant, beau si fac toate relele si bunele posbile se intalnesc din nou inainte de nunta unuia dintre ei.

Evident, petrecerea burlacilor este doar o denumire, caci gasca ar urma sa se intalneasca inainte de nunta fiecaruia. Adica, ati ghicit, la petrecerea burlacilor vin si neburlaci. Dar ideea e ca ei se cunosc si petrec impreuna o ULTIMA noapte. Ma rog, nu chiar ultima, dar ati inteles.

Eh, petrecerea burlacilor de care va zic eu, cea la care am participat, a fost atipica. Si tocmai din acest motiv mi s-a parut foarte misto.

Ideea e asa: eu am prieteni foarte diferiti, cunoscuti in contexte total diferite. Nu am o gasca de prieteni cu care sa merg peste tot. Totodata, am prieteni hai sa le spun nisati: cu X si cu Y ma duc pe stadion sau in baruri sa vedem meciuri, cu A, B si C ma duc la teatru, cu Z si W ma duc la cinema.

Exista si niste „prieteni ai prietenilor”, pe care-i tratez ca atare: stiu ca X este prieten bun cu un foarte bun prieten de-al meu, este foarte ok omul, stiu ca daca acel prieten organizeaza ceva, il va chema pe  X. Dar EU nu-l chem pe X, ca nu-l consider atat de apropiat. Evident, fara sa am ceva cu el.

Partea  interesanta abia acum urmeaza: majoritatea prietenilor mei (nu chiar toti) sunt fix in situatia mea. Nu prea mai exista notiunea de GASCA. Au prieteni care nu sunt neaparat prieteni intre ei.

Eh, imaginati-va un astfel de grup, eterogen, care s-a intalnit pentru petrecerea burlacilor. Asa a fost joi seara. Pe aproape toti ii stiam, insa nu eram o gasca unita. Nicidecum. Asta nu ne-a impiedicat sa ne simtim bine, sa petrecem o seara misto.

Acum vine in sfarsit motivul pentru care am scris acest articol. Stiu, poate parea profund pentru multi, prea filosofic, sa zic asa, dar este purul adevar. Despre ideea in sine, despre cat de mult te reprezinta prietenii pe care-i ai, voi scrie un articol distinct. Aici ma voi margini sa spun doar atat: la petrecerea burlacilor l-am descoperit mai bine pe mire. Simplul fapt ca i-a invitat pe ACEI oameni si nu pe altii, ca PE EI i-a considerat cei mai apropiati prieteni (au mai fost barbati la nunta, insa el nu i-a invitat pe toti joi seara), spune ceva despre el.

Asa cum deja probabil ati anticipat, m-am gandit si eu pe cine as invita la petrecerea burlacilor, daca ar fi cazul. Ma rog, eu as prefera sa fac DOAR petrecerea burlacilor, fara nunta. Daca as putea organiza 10 petreceri de genul si nicio nunta ar fi ideal. Perfect.

Ideea ar fi, insa, alta: as invita sa zicem 10 prieteni. Eu ma simt bine alaturi de oricare dintre ei. Dar ei intre ei se simt bine? Nu cumva X nu se va simti bine pentru ca nu-i cunoaste (prea bine) pe ceilalti? Oare e de ajuns sa-l cunosti doar pe organizator, pe viitorul fost burlac?

Intr-o postare viitoare voi vorbi despre proverbul Spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa-ti spun cine esti. Si despre tipurile de prieteni, cel putin cei pe care-i am eu.

Revenind la petrecerea burlacilor, consider ca este prea rar intalnita in Romania pentru ca este considerata de import. Furatul miresei este ceva autohton, neaos, in timp ce petrecerea burlacilor este ceva prea americanesc. Si, desi sunt un pic nationalist, consider ca obiceiul de import este foarte misto, in timp ce obiceiul neaos este de-a dreptul cretin.

Emil Calinescu Andreea Vraja nunta
Joi a fost petrecerea burlacilor, iar aseara a fost nunta. Nu va arat alti invitati, va arat doar poza mea cu mireasa. Le urez SI pe aceasta cale CASA DE PIATRA!

ps: Petrecerea burlacilor nu a fost spectaculoasa: am fost intai la un biliard (dupa cum vedeti in poza, jucam eu cu mirele acolo), apoi am fost la o sfanta shaorma, pentru ca la final sa poposim intr-un club (unde lucra un amic: cineva care fusese invitat la petrecere, dar care a zis ca nu poate veni; insa daca mergem la clubul lui, va putea fi si el alaturi de noi). Pentru mine, a fost memorabila doar pentru ca a fost PRIMA. Sunt convins ca altele au fost cu adevarat spectaculoase, la fel de convins fiind ca o astfel de petrecere ar fi aratat altfel daca participantii ar fi fost mai tineri. Deci nu despre ACEA petrecere, ca atare, este vorba, ci despre ideea in sine. Sper, totusi, sa mai particip la asa ceva in aceasta viata a mea.

 

2 thoughts on “Prima oara in viata mea la … petrecerea burlacilor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !