Prima idee pe care o am dupa vizionarea unui film este cea mai buna. Filmul mi-a dat o stare de bine, drept urmare prima idee este una pozitiva. Obiectiv vorbind, dupa ce incep sa fac sapaturi, dupa ce judec la rece, s-ar putea sa ajung la alta concluzie. Insa ideea initiala, cea pe care o aveam la cald, este mai importanta.
Prima idee pe care o am dupa o conferinta este cea mai buna. Ulterior imi vin si altele, dar prima este cea mai relevanta.
Prima idee pe care o am despre o carte imediat dupa ce am terminat-o este mai relevanta decat ideea care-mi vine la 5 zile dupa terminarea ei.
Ca blogger cititor, voi aprecia mai mult articolele scrise imediat dupa eveniment, la cald, pentru ca STIU ca se bazeaza pe PRIMA IDEE. In sens contrar, la o saptamana dupa desfasurarea evenimentului mi se pare ciudat sa mai citesc impresii.
Ce apreciez ca blogger cititor valorizez si ca blogger-scriitor (daca va suna ciudat scriitor atunci pot folosi sintagma creator de continut).
Nu inseamna, insa, ca in toate domeniile prima idee este cea mai buna. In afaceri s-ar putea sa fie fix invers. La fel si in cazul unui referat ori proiect pentru scoala, liceu sau facultate. Chiar daca, recunosc, eu la fel am functionat si acolo: in facultate valorizam mult PRIMA IDEE si chiar daca faceam si refaceam referatul, nu renuntam nici mort la prima idee.
Cand am facut-o am regretat enorm. Si, de fapt, exact atunci am inceput sa valorizez mai mult prima idee: atunci cand am aruncat-o la gunoi. Atunci cand mi-am ascultat intelectul in dauna instinctului simt ca am pierdut multe.
In viata, in restul domeniilor, prima idee nu este cea mai buna, ci cea mai sincera. Ganditi-va la exercitiile acelea psihologice in care esti pus sa spui primul cuvant care-ti trece prin minte cand vezi niste poze. Eh, fix aia e prima idee: primul gand care-ti trece prin cap.
In viata, mai ales in domenii profund imorale precum politica ori afacerile, sinceritatea este cea mai proasta idee. Cea mai buna idee, deci, s-ar putea sa nu aduca lucruri bune.
De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, nici in blogging nu e chiar indicat sa te comporti cinstit, sa dai dovada de moralitate si de sinceritate. Daca stau sa ma gandesc, cred ca ar trebui sa sterg acest articol. Dar NU o voi face tocmai pentru ca prima idee, primul gand, a fost total contrar.
Tocmai am avut o prezentare (acum 2 zile), la o micuta conferinta online, unde printre ideile enuntate s-a aflat si aceasta. O colega bloggerita m-a contrazis, sustinand ca deseori e fix invers. A dat exemplul competitiei Super-Blog, pe care ea a castigat-o nu demult, competitie unde, zice ea, trebuie sa faci fix invers: sa arunci la cos prima idee, pentru ca e prea banala.
Nu i-am raspuns in timpul conferintei, insa inca de atunci mi-am propus sa scriu un articol strict pe tema asta. Pe loc, ca prima idee pentru a-i raspunde, m-am gandit sa-i spun urmatoarele 2 lucruri:
- Daca prima idee care-ti trece prin cap e una banala, nu cumva e ceva gresit cu tine? In cazul meu, decat sa ma gandesc mai mult la un subiect, mai bine ma educ ca persoana astfel incat prima idee sa fie una originala.
- Daca trebuie sa arunci la gunoi prima idee, cea mai sincera dupa mine, nu cumva concursul in cauza ori, la modul general, lumea in care traim este gresita?
Acum, dupa ce m-am gandit un pic, mi-am dat seama … cat de bine am gandit din prima.
Prima idee trebuie cizelata, trebuie luata la pila, dar nu trebuie nicicum sa renuntam la ea. Eu, unul, n-o voi face si ma mandresc cu asta. Conferinta cu pricina este cea de mai sus, iar despre experienta avuta gasiti detalii pe Blond.RO.
4 thoughts on “Prima idee este intotdeauna cea mai buna. (DOAR) in blogging.”