Yango este Uberul rusesc. Singurul lui defect, dupa parerea multora, este provenienta lui: Uberul e cool, ca e din SUA, suna bine UBER, „uber cool”, in timp ce Yango, nu-i asa, suna ca dracu. Iar Putin, dupa cum toata lumea stie, e baiat rau.
Acum, pana sa va povestesc prima mea experienta cu Yango, va semnalez cele 2 articole aparute in blogosfera. Dupa cel al lui Cristian Iosub m-am ghidat, pe celalalt l-am citit abia ulterior, acasa.
Asadar, sa incep cu … inceputul: Yango s-a lansat in Romania pe data de 27 iunie. Eu eram inca in Bucuresti, am plecat pe 28, vineri, dimineata. Puteam, teoretic, sa o instalez. Ceea ce n-am facut. Am zis ca voi face asta cand ma intorc.
Si aici vine partea dubioasa: mi-a venit ideea de a o instala in autocar fiind. Eram pe undeva intre Sibiu si Ramnicu Valcea. Si aici vine partea interesanta si dubioasa deopotriva.
Intai si intai, nu mi-am facut efectiv cont. Nu am niciun fel de parola. Aplicatia este pur si simplu atasata de telefon. M-a intrebat daca numarul de telefon e cel pe care-l detectase deja (am confirmat), apoi m-a pus sa pun o adresa de email. Mi-a trimis un cod de verificare prin SMS, pe care mi l-a citit automat, drept urmare tot ce am avut de facut a fost sa dau next. Da, i-am dat permisiunea sa imi acceseze, intai si intai locatia, dar e cumva dubios cum mi s-a lipit efectiv de telefon. Repet, eu n-am niciun fel de parola, este un cont atasat numarului de telefon. Cumva. Sunt curios cum se va translata pe un alt telefon, daca va fi cazul. Si ma gandesc ce se va intampla daca imi voi muta cartela cu acest numar pe un Ios.
Acum urmeaza partea mega-dubioasa: Yango imi tot zicea ca nu este disponibil in zona mea. Din pacate, asta a insemnat ca pana nu am intrat in Bucuresti nu am putut sa-mi atasez cardul. Cand am intrat in Bucuresti brusc mi-a aparut acea optiune.
Tin minte, de pilda, ca Uberul mi l-am instalat din tren, deci am putut initializa tot, chiar daca ma aflam intr-o zona unde, oficial, nu era Uber.
Abia dupa ce mi-am pus cardul am putut pune si codul de reducere. Apropo de codul de reducere, plx3uyyi este codul meu. Nu are niciun sens, nicio logica, si nu poate fi, cel putin momentan, personalizat. Si partea cea mai interesanta: scrie ca as avea doar 5 coduri promotionale. Nu inteleg daca ACEST cod poate fi dat de 5 ori daca vor fi generate altele.
Daca e cum cred eu, inseamna ca nu se va mai putea ca un om sa primeasca 30 de coduri. Un om sau o firma. Stiti cum erau afise cu BAGA CODUL X SI PRIMESTI CURSA GRATIS? Un afis din ala putea genera chiar si 50 de curse. Ori anumite conferinte, unde bagai codul conferintei pentru curse gratis. La Yango se pare ca acest lucru va fi imposibil. Ori va fi posibil cu aprobari speciale (ca pe vremuri, daca ma intelegeti).
Oricum, am primit 20 de lei voucher, care de fapt au fost mai multi. Caci de la 30 de lei, cat era cursa, s-a ajuns la 7.1 lei. Va arat pozele doveditoare.
Si sa va mai zic ceva (citez dintr-un articol aparut in Ziua de Cluj):
Aplicaţia arată că prețul minim este de 8 lei pe călătorie (incluzând 3 km și 7 minute) iar apoi tariful este de 1,5 lei/km plus 0,22 lei/minut. Dacă utilizatorul introduce punctul de destinație atunci când comandă o mașină, aplicația va calcula prețul exact pe care acesta îl va avea de plătit pentru cursa respectivă. Acest preț nu se va modifica în timpul cursei, chiar dacă mașina este blocată în trafic sau șoferul va fi nevoit să urmeze o rută ocolitoare.
Eu nu pot decat sa confirm: cand am comandat mi s-a spus ca atat va face cursa, 7.1 lei. Si fix atat a facut. Si sa va zic o faza: vorbeam cu soferul, ma dusesem sa scot trollerul din portbagaj si il intrebasem daca a inchis cursa. El si-a cerut scuze, a zis ca nu. Cand a inchis-o, arata exact 7.1. Deci si daca mai stateam de vorba cu el 5 minute si UITA sa inchida cursa, pretul tot ala ar fi fost. Interesant de retinut.
Ce am mai aflat din discutia cu soferul si, per total, din aceasta prima experienta:
- Yango colaboreaza cu firme de transport si nu cu oameni. Omul imi spunea ca la Uber era pe firma unui prieten, erau el si inca 9 oameni, cu acel prieten cu tot. La Yango conditia este ca firma sa aiba minimum 15 oameni si sa fie specializata pe transport. El este acum la o firma care are 1000 de soferi. Efectul, din punctul meu de vedere: soferii vor fi profesionisti, nu niste hipsteri care fac ubereala in timpul liber.
- In prima saptamana lucrurile au mers aproape perfect. Tipul se lauda cu 3000 de lei facuti in prima saptamana. Acum, s-a aflat despre bonusuri si s-au inscris multi. Sunt soferi care asteapta mult curse. Ca na, e concurenta.
- Masina mi-a venit in 2 minute in Militari. Cica au un sistem foarte misto, care face ca o cursa sa fie cat mai ieftina si masina sa vina cat mai repede. Nu stiu cum si in ce fel, dar m-am mirat sa vina IN MILITARI atat de repede.
- Momentan n-au surge. Nu stiu exact pana cand.
- Tariful e 8 lei normal si 5 lei daca ai voucher. Din ce inteleg, nu exista cursa complet gratuita: practic, daca o cursa face 8 lei si tu ai voucher, vei plati doar 5.
- Faza cu voucherele, cu codurile promotionale, e ca la Uber, nu ca la Bolt/Taxify. Sa va explic: la bolt am ratat un cod din ala pentru ca nu l-am activat, practic cineva-si facuse cont prin intermediul meu, eu am crezut ca-i activat automat, dar nu era. Care e faza, de fapt? Desi atunci ii injurasem nitel, mi-am dat seama ca e utila faza: tu ai cod de 20 de lei la o cursa, iar cursa urmeaza sa fie scurta, de 10 lei. Poate-ti calculezi ca il vei folosi cursa viitoare. Eh, la Yango e ca la Uber: nu poti alege. Daca cineva a introdus codul tau, reducerea se va aplica AUTOMAT la urmatoarea ta cursa.
- Nimeni nu impiedica un sofer sa fie pe toate cele 3 aplicatii. Cand si cum le foloseste e alegerea lui.
- Legat de faza cu colantarea, am patit o faza dubioasa: am luat un sofer Yango care o avea pe care scria UBER. Vorbesc serios. Era cumva amuzant, dar na: omul fusese pana acum o saptamana sofer UBER, a trecut la Yango sa vada cum e. Nu stia sigur daca va ramane, momentan voia sa astepte sa vada cum se stabilizeaza. Dar la inceput se fac bani frumosi.
- Inca nu mi-a aparut tranzactia pe cont. Nu stiu exact ce mi s-a mai luat. Stiti, eu am o banca mai ardeleneasca, BT. Tranzactiile apar mai tarziu.
- Soferii de taxi cica nu mai au ce sa faca soferilor cu masinile colantate cu UBER si Yango (BOLT nu ar avea masini distincte). Mai sunt unii care se uita urat ori injura, dar atat.
Legat de faza cu bonsul daca ai o masina pe care scrie Yango, in articolul lui Cristian Iosub scria o chestie interesanta: cica ai primi 400 de lei daca ai o astfel de masina, indiferent cate curse faci. Un amic se intreba daca nu cumva ar fi rentabil sa-ti colantezi masina cu Yango, fara sa faci efectiv curse. Sa le faci reclama pe bani. Ma rog, nu stiu tehnic ce presupune, daca si cum se poate. E o intrebare buna.
La final, recapitulez cele 3 coduri, daca vreti sa faceti cont:
– Cod Yango: plx3uyyi
– Cod UBER: rmmull8mue (pe bune ca asta mi-e codul)
– Cod BOLT (taxify): EMILCHR (asta e cod cu ceva sens in el, nu doar niste litere si cifre amestecate total aleator).
Pe Clever inca n-am cont. Am aplicatia, dar pana acum am folosit-o exclusiv pentru taxiuri clasice. Nu mi-am bagat cardul, nu mi-a venit niciun Clever Go pana acum. Nu stiu exact cum functioneaza aia, dar ii voi da si ei de cap.
In final, un gand despre originea Yango. Am facut o gramada de glume pe seama Yango ori Revolut. Ca-ti dai banii pe mana rusilor. Eu, unul, nu am nicio problema. Nici problema de incredere, nici mustrari de constiinta, ca l-as finanta, direct sau indirect, pe Putin. Din punctul meu de vedere, capitalism inseamna sa te folosesti de toate optiunile de pe piata. Inseamna sa cumperi benzina de unde iti convine tie economic, fie de unde-i mai ieftina, fie de unde-i mai buna, fie ambele (raport calitate-pret), fara sa tii cont ca Lukoil ori Gazprom sunt rusi ori ca Mol sunt unguri. Da, Uber sunt americani, Bolt sunt chinezi (desi e si ceva influenta nemteasca pe acolo), Clever a fost cumparata de nemti, iar Yango-s rusi. Daca esti destept si daca respecti regulile economiei de piata, vei folosi exact ce este in avantajul tau. Ii vei lasa sa se razboiasca in oferte, caci toate aceste oferte, tot acest razboi comercial, este in favoarea ta. In favoarea consumatorului.
Iar titlul este, asa cum v-ati dat deja seama, la misto. Nu, nu iubesc Maica Rusia, asta neinsemnand ca refuz din start tot ce vine de acolo pe motiv ca … e rusesc.
Iar daca avet impresia ca Uber is aia buni, iar Yango (Yandex) sunt aia rai, am o veste proasta pentru voi: in Rusia si in alte state foste membre ale URSS cele 2 entitati sunt aliate, si-au dat mana. Capitalismul se face pe bani, nu pe propaganda politica.
Yango este pentru mine o optiune. Una ca oricare altele. Nu sunt, insa, snob sa ma laud ca prefer sa platesc 20 de lei la UBER in loc de 10 lui Yango din motive politice. Oricand, intre a plati 10 lei si a plati 20 de lei, voi alege varianta convenabila mie. Nu exclud nici taxiurile clasice, ma folosesc de ele, insa chiar si ei, soferii, recunosc ca UBER a schimbat piata. Si a schimbat-o in bine. Iar concurenta face bine tuturor.
Acum e randul vostru sa va spuneti experientele cu Yango. Pozitive sau negative, dupa caz 🙂
ps: Yango nu are (INCA) rating pentru tine, ca pasager. Sau nu l-am ginit eu. Oricum, e o intreaga discutie legata de acel rating. Si de bine, si de rau.
PS2: Initial credeam ca la Yango, indiferent de voucher, ai cursa minima 5 lei. Acum am vrut sa vad, orientativ, cat m-ar costa de acasa pana la Gara de Nord si zice cost 0. Deci nu e cum credeam eu si puteti avea cost 0 daca voucherul acopera valoarea cursei.
Nu am cont la niciuna dintre aplicații: Yango, UBER, TAXIFY. Doar Clever și Star Taxi pentru taxi clasic care rareori vine la comandă în afara Bucureștiului. Din București, mă ia să mă aducă acasă.
Referitor la faptul că ți-a intrat pe telefon, mi se pare similar cu whatsapp. Și aia e legată de numărul de telefon.
De curiozitate, de ce nu folosesti? Eu ti-as zice sa folosesti UBER, Bolt si Yango din alt motiv: gasesti uber si-n Madrid, si-n Londra, si-n Milano. Tu calatoresti mult, drept urmare te poti folosi de uber peste tot. Chiar ma mir ca nu folosesti.
Yango e la inceput de drum, dar se extind si ei.
Habar n-aveam de Yango! Mdaaa sună ciudățel! N-am folosit decât Uber până acum și doar odată în România. Eu sunt super-mulțumită de Uber! Cât despre Yango… până o ajunge și la Cucuieții din Vale, adică niciodată, nu cred c-o să-i folosesc. Mulțumim de ponturi oricum!
La cucuieti nu. Dar pe unde umbli, pe afara, sigur vei intalni una sau mai multe dintre ele 🙂
Am citit cu atenție articolul tău, deoarece la noi nu există această variantă de teansport și tare curioasă eram cu ce se mănâncă.
Am mai vazut ceva pe internet de Yango, dar nu am avut multa rabdare sa citesc, nu stiam despre ce este vorba. Acum am citit articolul tau si m-am lamurit. Unde locuiesc eu, e un oras mai mic, nu exista astfel de variante de transport.
M-a atras articolul tău pentru că locuiesc în afara Bucureștiului. Sunt țărancă 😅 de cam 11 ani, la 2 km de granița din șos. Fundeni. Am toate aplicațiile vechi, folosesc și taxi normal când găsesc unul dispus să ia o cursă de 12 – 16 lei. M-am împăcat bine cu Uber, Bolt și Clever. La Clever cel mai bine e să ceri plata cash că atunci sigur zboară spre tine dacă e unul prin apropiere. Cel puțin așa ne-a spus un șofer acum un an când nu găseam mașină pt aeroport la ora 2 noaptea, șoferii lor preferă cash și nu card. Cum am optat pt cash, a venit repede ca în povești.
Yango încă n-am folosit, tot așteptam păreri. Cred că îmi voi face și eu cont la ei, să văd.
Depinde. La Clever sunt, mai nou, si soferi parteneri, tip uber/bolt/yango, care vin doar daca selectezi plata cu cardul.
Este prima data cand aud de aceasta aplicatie, eu nu am folosit nici Uber pana acum, dar e bine de stiut. Invatam din experientele tale.