Prietenii te reprezinta

Prietenii te reprezinta

Prietenii te reprezinta este varianta prescurtata a proverbului romanesc „spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa-ti spun cine esti”. Evident, ca-n multe alte situatii, mi s-ar parea absurd, ciudat, sa judeci un om EXCLUSIV pe baza prieteniilor sale. Altfel spus, un om poate avea deopotriva calitati si defecte, unele batandu-se cap in cap.

La modul general, un om este deopotriva destept, cult si descuiat la cap, insa are o tona de prieteni dubiosi. Ce-o fi in capul lui? Dar invers: un tip prost, deloc mobilat la mansarda, are o gramada de prieteni misto. Cum a reusit acest lucru? Ce face el de este inconjurat tot timpul de oameni misto?

Acum urmeaza sa va pun 3 intrebari, de raspunsul lor depinzand intelegerea acestui articol:

  1. Cand va certati cu un om, despre care constatati ca nu are caracter, care v-a ranit, v-a facut ceva naspa, aveti pretentia de la altii sa-l paraseasca? Aveti pretentia de la prietenii vostri comuni sa aleaga intre voi 2?
  2. In sens contrar, cand 2 prieteni se cearta, tu iti alegi tabara, il alegi doar pe unul, sau continui prietenia cu amandoi? Aveti prieteni care sunt certati intre ei, care nu se suporta si care eventual se barfesc unul pe altul?
  3. Cat de des criticati alegerile facute de prietenii vostri? Fie alegerea partenerului de viata (uite, ba, cu cine s-a cuplat X … atat de prost este!), fie alegerile vestimentare (uite cat de prost se imbraca Y), fie cele muzicale (ba, muzica mai proasta decat Z nu asculta nimeni), fie cele profesionale (persoana A este foarte desteapta. Atunci cand o faceti, ar trebui sa va ganditi ca PRIETENII sunt tot o alegere.

Acum trebuie sa va vorbesc despre MINE. Eu am bunul obicei sa ma cert cu destula lume, la fel cum am obiceiul de a posta chestii controversate pe bloguri si pe retelele sociale. Postez politica, subiect care in mod automat polarizeaza, postez impotriva mastilor ori impotriva masurilor pe care din capul locului le-am considerat excesive, absurde, postez chestii incorecte politic si, in general, ma situez contra curentului. Evident, nu-s singurele lucruri „controversate” in ceea ce ma priveste. Lucruri pe care, evident, mi le asum.

Drept urmare, sunt constient ca pentru multi sunt o persoana controversata. Drept urmare, sunt persoane privite cumva dubios pentru ca ma considera prieten. Drept urmare, sunt catalogate prin prisma prieteniei cu mine.

Pana acum 2 sau 3 ani, prietenii cuiva mi se pareau irelevanti. Ma uitam urat la unul care ma judeca dupa prieteni. „Esti baiat bun, dar cum poti fi prieten cu X?”. Serios, fara sa dau numele, mi s-au reprosat de-a lungul timpului cateva prietenii. Nu stiu exact cator persoane li s-a reprosat prietenia cu mine, pot doar sa banuiesc.

De ceva timp, insa, am ajuns sa fiu foarte atent la prietenii prietenilor. Nu inseamna ca exclud din start prietenia cu X doar pentru ca il apreciaza pe Y, asta ar fi o mare tampenie, o prostie imensa din partea mea, insa incerc sa analizez mai bine acea prietenie. Altfel spus, daca eu am o parere proasta despre Y s-ar putea ca eu sa gresesc. Ori s-ar putea ca X sa fie interesat de alte aspecte. Ori s-ar putea ca X si Y sa fi crescut impreuna, sa fie prieteni din copilarie, drept urmare sa puna trecutul mai presus de orice.

Ideea de baza este alta: prietenia lui X cu Y are un motiv. Este gresit si sa consideri ca SINGURUL lucru care-l caracterizeaza pe X, dar si sa IGNORI acest aspect. Daca Y este o persoana cu adevarat naspa, este firesc sa-ti pui cateva semne de intrebare vizavi de X.

Emil Calinescu Morosanu Teodor Marian La Petrecerea Burlacilor

Scriam zilele trecute despre ideea de petrecere a burlacilor. Pentru mine, mai importanta decat distractia de la acea petrecere a fost oportunitatea de a-l cunoaste mai bine pe mire. Ma uitam la acei oameni si ma gandeam, in privinta fiecaruia dintre ei, de ce sunt prieteni cu mirele. Prin intermediul lor am reusit sa-l cunosc mai bine pe mire. Poza de mai sus este de la acea petrecere.

Nu pot sa inchei fara aspectul pozitiv al situatiei. Deseori mi s-a spus ca am prieteni foarte misto. Multi ma invidiaza pentru ei. Sunt invidiat pentru ca in orice oras as merge sigur ma voi vedea cu cel putin 1 persoana pe care o cunosc. Nu sunt prieteni apropiati, insa sunt persoane cu care tin legatura ori care ma urmaresc. Ori, in multe cazuri, persoane care VOR sa ma cunoasca.

Deci trebuie sa vedem lucrurile si astfel: o persoana este misto, deci sunt sanse mari ca si prietenii acesteia sa fie oameni misto. Nu tot timpul, dar faptul ca sunt prieteni cu X este un bonus. O bila alba. O prima impresie pozitiva.

Concluzia este simpla: Prietenii te reprezinta si atunci cand iti convine asta (cand esti prieten cu cineva misto, cineva celebru), dar si cand nu-ti convine (cand un prieten de-al tau este „controversat”). Tu trebuie sa-ti asumi actiunile tale si sa fii constient de efectele pe care acestea le produc ori le-ar putea produce.

prietenii te reprezinta 2

ps: Prietenii te reprezinta si daca privesti retrospectiv. De pilda, tu si cu X ati fost apropiati candva pentru ca, probabil, aveati interese comune, pentru ca erai pe aceeasi lungime de unda. Daca acum sunteti FOARTE DIFERITI, de ce mai sunteti inca prieteni? Trebuie sa va intrebati constant chestia asta, in legatura cu ORICE prieten. Aveti, evident, 2 variante: fie considerati ca o prietenie nu trebuie pierduta, nu trebuie sa-i dai cu piciorul, drept urmare trebuie sa te agati de trecut, trebuie sa te strofoci sa gasesti puncte comune, fie si o aduce aminte a clipelor frumoase din trecut, fie rupeti complet prietenia. Spectacolul Cina de adio este despre asta si pe bune ca m-a pus rau pe ganduri. Cititi articolul link-uit, nu vreau sa reiau tot ce am scris acolo.

ps2: Prietenii te reprezinta pentru ca sunt toti niste alegeri: ale tale, dar si ale lor. Sunt, asa cum zice si poza cover, familia pe care ti-ai ales-o tu, o familie, din acest punct de vedere, MULT mai reprezentativa decat familia din care te tragi. 

ps3: Prietenii te reprezinta IN ORICE CULTURA te-ai afla. Proverbul acela romanesc se regaseste, in diverse formulari, in aproape toate culturile. Drept urmare, prietenia este la fel de valorizata peste tot.

3 thoughts on “Prietenii te reprezinta

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !