Eu sunt prieten virtual cu 4339 de persoane. Nu am stat sa socotesc cati am cunoscut live de-a lungul timpului. Nu stiu nici macar cati ma urmaresc efectiv. Algoritmii Facebook sunt ceva absolut odios.
Prieten virtual este, de fapt, in 90% dintre cazuri, un urmatoritor. Un fan. Un sustinator. Nu este, insa, un prieten. Sau nu ar trebui sa fie.
Prieten virtual este un termen absurd, o abominatie. Prietenia este, conform standardelor Facebook, ceva virtual, ceva ce poate disparea printr-un singur click. Nu este cunostinta, nu este apropiat, nu este coleg (de retea), ci este PRIETEN.
Vi se pare intamplator? V-ati gandit vreodata de ce Facebook a simtit nevoia sa introduca acest termen? V-ati intrebat vreodata ce efect a avut asupra noastra acest termen de prieten virtual?
Incercati sa va ganditi in trecut la cuvantul TOVARAS. Ganditi-va de ce il foloseau comunistii si de ce il impuneau, mai cu vorba buna, mai cu forta, tuturor? De ce un profesor ori un coleg de munca nu era DOMN, ci era un TOVARAS? Care a fost scopul psihologic al acestei obligativitati? V-ati intrebat de ce comunistii au inlocuit respectul care era emanat de cuvintele doamna/domn/domnisoara, toate acestea fiind inlocuite de tovaras? Ganditi-va apoi cat de rau-famat a ajuns acest cuvant dupa 90 …
Ideea era simpla: cu totii eram egali. Nu existau domni, nu existau ierarhii. Adica ele erau, dar si ultimul om, si cel mai de sus erau egali, erau tovarasi. Exact cum, pe Facebook, unul are 14 ani, altul are 70, insa amandoi sunt PRIETENI. Da, exista notiunea de prieten virtual, pentru ca totul se desfasoara in spatiul virtual, insa incercati sa va ganditi dincolo de acest spatiu.
Acum, in mod evident o sa va intrebati care este diferenta dintre prieten virtual si prieten real. Se poate transforma un prieten virtual intr-unul real? Poate exista un prieten real, unul pe care sa-l cunosti, pe care sa nu-l ai in lista virtuala de prieteni?
Raspunsul, in mod surprinzator, este da la toate intrebarile. Am cativa prieteni pe care i-am cunoscut virtual, dar care mi-au devenit si prieteni reali. Datorita internetului, la modul general, Facebook, bloguri, forumuri, am ajuns sa cunosc oameni din orice colt al tarii. Ma duc intr-un oras si sigur cunosc pe cineva pe acolo. Chiar si daca acel cineva e plecat, macar il pot intreba pe unde sa mananc, pe unde sa beau, ce sa vizitez.
Din pacate, stiu ca e ciudat, stiu ca este absurd, am si prieteni reali care nu sunt in lista mea de prieteni virtuali. Unii dintre ei nu au cont de Facebook, nimic grav, nimic socant, este pur si simplu o alegere, insa exista prieteni reali cu cont de Facebook pe care i-am sters din lista. I-am ejaculat, cum ar zice un fost primar. In principiu, motivele sunt legate de postari si de enervari reciproce: prieteni mult prea religiosi, care ma enerveaza cu postarile lor ultra-religioase, care de asemenea se enerveaza cand imi vad postarile mele zica-se agresive. In mod evident nu imi erau prieteni apropiati, insa nu m-am certat cu ei (ele) dupa ce le-am sters. Pur si simplu am facut asta ca sa previn niste alte certuri.
Ca idee generala, Facebook a schimbat radical notiunea de prieten, reusind s-o bagatelizeze, s-o duca in desuet. Orice om care te apreciaza, care rade la glumele tale si care e de acord cu parerile tale cinefile ori teatrale iti este prieten. Stiu, veti spune ca am oricand libertatea sa fac curatenie si sa ii oblig sa ma urmareasca. Ce bine ar fi ca teoria sa fie acelasi lucru cu practic. Teoretic se poate, practic, insa, unii s-ar enerva ca nu i-am acceptat in lista si nu m-ar mai urmari. Trafic mai mic, deci. Sa nu mai vorbesc de faptul ca postarile se indexeaza altfel in feedul prietenilor si cu totul altfel in feedul urmaritorilor.
Nu cred intr-o conspiratie mondiala, nu cred ca Facebook a gandit acest lucru ca sa ne spele creierul. Cred doar ca a fost o decizie comerciala care a avantajat Facebook si care a avut un efect mai important decat s-a anticipat initial. Facebook nu a fost gandita ca o retea care sa ne spele creierele, insa este cert ca Facebook profita de pozitia sa si, alaturi de Google si Twitter, se instituie in adevarate institute de cenzura. Despre asta intr-un articol viitor, pe un alt blog.
Aici ramanem la notiunea de prieten virtual. Va invit sa meditati si sa spuneti in ce mod v-a influentat perceptia asupra prieteniei aceasta notiune. De cand exista prieteni virtuali unii valorizeaza mult mai putin prietenia („am pierdut un prieten, dar mai am inca 4000 pe Facebook, nu-i mare pierdere”). Nu zic ca gandesc corect, nu stiu exact CATI gandesc asa, dar sunt destui care o fac. Unii o recunosc, altii nu.
ps: Daca nu ati inteles ideea articolului, incercati sa va ganditi la diferenta dintre Twitter si Facebook. Pe Twitter urmaresti pe cineva si ai urmatori. Pe Facebook ai si urmaritori, dar ceva superior urmaritorului este PRIETENUL. Acest prieten virtual este ceva ce suna foarte bine, ceva ce poate, insa, si el sa fie upgradat la PRIETEN APROPIAT (close friend). Partea interesanta si amuzanta este ca numarul prietenilor virtuali este limitat la 5000. Inca nu m-a lamurit nimeni cum a fost ales acest numar.
ps2: Tot legat de importanta numelor gasite, ganditi-va la termenul de prieten virtual si apoi ganditi-va la termenul de distantare sociala. Lexicul face jumatate din treaba, nu-i asa? 🙂
2 thoughts on “Prieten virtual de astazi este precum tovaras pe vremuri!”