In ultima vreme, cutremurele par a fi devenit stirea principala din presa noastra. Evident, motivul il constituie dezastrul din Turcia si Siria. Cu totii ne punem intrebarea cum s-ar descurca tara noastra intr-o astfel de situatie.
La cateva zile dupa acele cutremure devastatoare, in Oltenia mea draga au avut loc cateva cutremure mici. Minuscule daca e sa le raportam la ce s-a petrecut in Turcia si Siria. Evident, nu spune nimeni ca ar trebui sa ascundem adevarul, ca ar trebui ca presa sa nu scrie despre ele. Foarte bine ca scrie despre ele, foarte bine ca aflam din presa informatii si opinii oficiale.
Dar nu despre aceste cutremure vreau sa va vorbesc, ci despre alte cutremure. Acelea la sensul figurat, ca sa spun asa.
Chiar daca GSP nu este cel mai tabloid site de sport, as zice chiar dimpotriva, comparativ cu Fanatik ori Sport.ro chiar pare serios, „quality”, fix in ziua unuia dintre cutremurele din Oltenia a dat o stire care avea urmatorul titlu: „CUTREMUR” la Universitatea Craiova! S-a anuntat divortul de unul dintre numele importante din conducerea clubului. Chiar daca a avut bunul-simt sa puna CUTREMUR intre ghilimele, chiar daca cu majuscule, folosirea acestui cuvant in aceste zile mi se pare absurda. Inumana as zice. Nu comentez stirea efectiva: nu ma intereseaza nici echipa in cauza, nici individul care a plecat de acolo, care a provocat acest CUTREMUR.
Imi amintesc cum multi se plangeau in pandemie, considerand absurda comparatia intre certificatele naziste si certificatele sanitare de vaccinare. Acestia sustineau ca nazismul nu poate fi comparat cu nimic, ca este o jignire la adresa victimelor Holocaustului. Fix asa gandesc eu cand vad cuvantul CUTREMUR pus aiurea in titlurile presei noastre.
Sa fiti convinsi ca stiu ce inseamna SEO, stiu cum unii cauta CUTREMUR pe Google si poate-poate dau si de astfel de stiri. Si de acest articol, ati putea spune.
As bate obrazul presei, as ruga-o sa se abtina sa foloseasca cuvantul CUTREMUR macar o luna de zile, insa sunt convins ca ar fi inutil. Sunt la fel de convins ca un boicot nu ar functiona, ca nu putem impiedica nicicum cautarile pe Google. Oamenii sunt pe buna dreptate speriati, ei chiar vor sa afle mai multe detalii despre cutremure, despre siguranta cladirilor. Ceea ce vedem in Turcia este groaznic si o buna parte dintre cladirile daramate sunt cele nou-construite. Deci avem toate motivele din lume sa ne temem. Si sa cautam cum sa ne ferim.
Drept urmare, ceea ce face presa romana cea cutremuratoare este de-a dreptul imoral. Sa nu spun abject. Oribil. Nu inseamna ca nu ma voi mai informa din aceasta presa, este un rau necesar, ca sa zic asa, insa voi tine minte. Lipsa de moralitate trebuie tinuta minte.
Daca va intrebati de ce nu mai am eu incredere nici in autoritati, nici in presa, devenita de mult timp portavocea acestora, iata un motiv foarte bun.
Trecand peste asta, acest CUTREMUR folosit obsesiv de presa mai denota altceva: jurnalistii, ca de altfel multi concetateni, nu au proprietatea cuvintelor. Orice demisie, orice plecare, orice scandal, este ceva zguduitor, este un cutremur, este ceva care va schimba din temelii. Chiar daca am dat un exemplu din sport, cutremure gasim la tot pasul si in politica, dar si in show-biz ori in lumea afacerilor. Orice tranzactie, orice demisie, ori schimbare la varf, este de fapt un cutremur. Va zgudui organizatia in cauza.
Despre proprietatea cuvintelor si cum aruncam cu ele aiurea voi scrie un articol distinct. Aici tin doar sa mai mentionez faptul ca exemplele pe care oamenii de rand le au, de la tv, de pe internet ori chiar din politica, nu sunt deloc fericite. Cum poti avea proprietatea cuvintelor daca toate vedetele au mari lacune in acest sens? Daca dintre cautarile de pe google legate de cutremur, multe sunt „cutremur in politica” ori „cutremur in fotbal”, cum ai putea tu, ca cetatean de rand, om simplu, sa folosesti acest cuvant la modul serios, in intelesul sau propriu?
Presa noastra este plina de cutremure pentru ca e tabloida si pentru ca nu are proprietatea cuvintelor. De ce s-a tabloidiziat si ce-i de facut nu as putea spune. Eu doar constat cu regret.