Premiile Gopo 2013

Recunosc ca niciodata nu mi-au placut premiile. Nu am inteles niciodata criteriile (oricat s-ar vrea de obiective, tot subiective sunt) si oricum dupa mine sunt irelevante. Iar galele de premiere imi displac profund. Sunt un fel de parada a modei, nimic altceva.

Cand eram mic, recunosc, ma uitam la galele muzicale, fie ca era vorba de MTV Music Awards, fie ca era vorba despre autohtona gala a „Premiilor industriei muzicale romanesti”. La cele muzicale era ceva atractiv: se mai canta din cand in cand. Sa stau vreodata cu emotie ca va castiga X in dauna lui Y? Niciodata.

La filme am cam aceleasi sentimente. Mie mi-a placut un film, criticilor le-a placut alt film. Ce ar trebui, sa-i bat? De multe ori gusturile mele si ale criticilor difera fundamental. Ok, uneori ma enervez cand aflu ca un film foarte enervant (pentru mine) se umple de premii. Ura fata de acel film creste exponential cu fiecare premiu pe care-l castiga.

Altfel, au existat situatii (si nu dese) cand mi-au placut filme premiate cu Zmeura de Aur. Nu mi-e rusine sa recunosc, de ce mi-ar fi? Adam Sandler si al lui Jack and Jill mi s-a parut simpatic. Multora le-a parut penibil. Ce ar trebui sa fac?

Toate ca toate, dar acum ajungem la partea „importanta”: cica avem si noi premiile noastre. Noi adica noi romanii. Avem doar echivalentul Oscarului, si anume Premiile Gopo. Echivalentul Zmeurii de Aur inca n-avem, asta datorita mentalitatii noastre romanesti: trebuie sa incurajam, nu sa dam in cap.

Si tocmai se decernara Premiile Gopo 2013. Intai sa va zic castigatorii (sursa este Cinemagia, dar puteti gasi lista peste tot):

Cel mai bun film
Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude

Cel mai bun regizor
Radu Jude, pentru Toată lumea din familia noastră

Cel mai bun actor
Șerban Pavlu, pentru Toată lumea din familia noastră

Premiul pentru Întreaga Carieră
Mitică Popescu

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar
Gabriel Spahiu, pentru Toată lumea din familia noastră

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar
Mihaela Sîrbu, pentru Toată lumea din familia noastră

Cel mai bun scenariu
Radu Jude, Corina Sabău, pentru Toată lumea din familia noastră

Premiul pentru Întreaga Activitate
Constantin Codrescu

Cea mai bună imagine
Adrian Silișteanu, Undeva la Palilula

Cel mai bun machiaj, cea mai bună coafură
echipa Undeva la Palilula

Cel mai bun film documentar
Turn Off the Lights, Ivana Mladenovic

Premiul Tânără Speranță
regizorul Nicolae Constantin Tănase

Cel mai bun debut
Visul lui Adalbert, regia Gabriel Achim

Premiul publicului pentru filmul cu cele mai mari încasări
Minte-mă frumos, regia Iura Luncașu

Premiul publicului pentru filmul cu cei mai mulți spectatori
Despre oameni și melci, regia Tudor Giurgiu

Cel mai bun montaj
Cătălin Cristuțiu, pentru Undeva la Palilula

Premiul CineTePrinde
Adrian Titieni

Cea mai bună muzică originală
Vasile Șirli, pentru Undeva la Palilula

Cele mai bune decoruri
Helmut Sturmer, Dragoș Buhagian, pentru Undeva la Palilula

Cele mai bune costume
Lia Manțoc, pentru Undeva la Palilula

Bun, acum am si eu cateva comentarii de facut. Ca de obicei, punctual:

1. Am vazut toate filmele premiate (in afara de cel documentar, care n-a rulat in cinematografe). Mi-au placut toate, intr-o masura mai mica sau mai mare. Asa ca repet ce ziceam mai sus: nu ma bucur, nu ma intristez, nu ma enervez. E doar o constatare, asa ca pot vorbi in continuare detasat, fara implicare emotionala.

2. O alta constatare: Dupa Dealuri s-a retras. Intreb doar: de ce? De ce l-ar fi deranjat pe Cristi PuiuMungiu (mea culpa, imi cer scuze de eroare, ma gandeam la Mungiu si am scris Puiu) sa mai ia inca un premiu? Si ce relevanta mai au premiile daca de fiecare data cel mai bun se retrage? Asta presupunand ca la anul se va intampla acelasi lucru cu Pozitia Copilului. Asta imi aminteste de Mircea Lucescu, care ruga ziaristii sa-l ignore in topurile lor, ca sa castige si cei tineri premiile. Pai cam asta e ideea: nu sa se retraga „Nea Mircea” ca sa castig eu, ci sa castig eu in fata lui Nea Mircea. Aia e o realizare cu adevarat.

3. Sase premii (cele mai importante zic eu) s-au dus catre filmul Toata Lumea din Familia Noastra. Film foarte bun, mi-a placut, habar n-am daca a fost CEL mai bun, dar a fost bun cu siguranta. Si a fost sub-apreciat de spectatori, asta e clar. Apropo de asta: ar fi o solutie buna ca acum, dupa premii, cateva cinematografe sa bage din nou cateva din filme, in frunte cu Toata lumea din Familia Noastra si Undeva la Palilula. Probabil ar starni ceva interes (sper ca citeste cineva acest articol).

4. Despre Undeva la Palilula n-am scris pe blog, dar l-am vazut. Mi-a placut, desi probabil n-am inteles nici jumatate din cate trebuia sa inteleg. Despre el am discutat cu George Mihaita nitel, in special dupa piesa de teatru Poker. Dansul a jucat in film si imi vorbea cu atata incantare si pasiune despre acest film. Este debutul in materie de film pentru Silviu Purcarete. Si da, filmul seamana in multe privinte cu o piesa de teatru. Unii ar zice ca e prea mult teatru si prea putin film. Habar n-am. Cert este ca trebuie sa revad filmul (nu stiu de unde as putea face rost de el, poate ma ajutati voi) cat mai curand. Premiile castigate de el (chiar daca nitel mai putin importante ca cele castigate de filmul lui Radu Jude) imi intaresc aceasta dorinta de a-l revedea.

5. O chestie interesanta: avem premiu pentru cei mai multi spectatori si pentru cele mai mari incasari. uau. Habar n-am daca au fost si anii trecuti premii asemanatoare.

6. Am vazut clasamentele pe 2012 de mai multe ori si de fiecare data m-am intrebat: care e faza cu diferenta asta? De ce Despre oameni si melci a avut spectatori mai multi, dar incasari mai mici? Minte-ma frumos a rulat in cinematografe mai scumpe sau cum? Un spectator de la Minte-ma frumos valoreaza mai mult decat unul de la Despre Oameni si Melci? Lamuriti-ma, ca nu pricep nici sa ma tai.

7. Altfel, ambele filme mi-au placut. Stiu ca multi ma vor injura si ma vor repudia: cum domne sa-ti placa Minte-ma Frumos? Uite asa bine, mi-a placut si nu mi-e rusine sa recunosc asta. De ce mi-ar fi? E o comedie usoara, nitel romantica, insa bine realizata. Nu are nimic sa te enerveze: nici vulgaritate excesiva, nici romantism in exces. Ok, nu te impresioneaza, dar nici nu si-a propus asta. E ca la telefoane: unele telefoane sunt facute din start „varf de gama”, altele sunt asa numite „entry-level”. Pentru scopul pe care si l-a propus este un film foarte bun.

8. Despre oameni si melci este iarasi un film foarte bun. Ok, ma asteptam sa fie o continuare a filmului Senatorul Melcilor din 1995. Este doar inspirat din acela, au „imprumutat” si pe Dorel Visan, dar cam atat. Pacat, senatorul acela, la modul cum a fost construit, putea fi exploatat mai bine. Dar se pare ca noi romanii nu le avem cu continuatul filmelor. Preferam sa le terminam de-a dreptul. Punem punct si gata.

Cam atat despre Premiile Gopo 2013. Astept sa vad poze, au fost cativa bloggeri pe care-i cunosc p-acolo. Plus niste vedete, in multe cazuri chiar nu inteleg ce cautau p-acolo (erau si cantarete p-acolo, printre care pe una din ele o cunosc oarecum…; ce legatura or avea ele cu filmul nu stiu). Repet: a fost o parada a modei, altfel nu cred ca ar conta atat de mult Premiile Gopo 2013. Astept totusi insemnarile blogosferice despre aceste premii. Poate aflu si ceva lucruri „de culise” (cum se zice pe twitter, #pesurse).

Salutari CINEFILE tuturor !

ps: Nu am inteles 2 premii: Premiul CineTe prinde (pe Adrian Titieni il stiu, dar care e faza cu premiul asta?!) si premiul Tanara Speranta, care merge catre un regizor care a facut numai scurt-metraje. Asta desi premiu pentru cel mai bun scurt-metraj n-avem. Poate-mi explica cineva chestiile astea, ca nu mai inteleg nimic…

4 thoughts on “Premiile Gopo 2013

  1. "Dupa dealuri" e al lui Cristi Mungiu, nu Puiu. S-a retras pentru ca e un scandal in jurul lui, legat de scenariu.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !