Cand auziti sintagma exemple nocive, cu siguranta va ganditi la Trump, Gigi Becali ori Berlusconi. V-a spus pana acum cineva ca de fapt si Bill Gates, Steve Jobs ori Mark Zuckenberg sunt exemple nocive?
Daca nu ma credeti, incercati sa replicati „reteta” Steve Jobs. Ori reteta Bill Gates. Asa-i ca nu mai iese?
Daca nu mai iese, oricat ati incerca s-o replicati, de ce o mai folosim? De ce o mai avem in vedere? De ce o tot predam pe la toate scolile de marketing? Ce anume invatam din ea?
Daca am calcula procentual, probabil am ajunge la concluzia ca sansele sa te imbogatesti aplicand una dintre aceste retete sunt la fel de mari precum sansele sa castigi la loto. Probabil sanse comparabile cu sansele pe care le ai sa te imbogatesti din pariuri. Caci da, si acolo sunt unii care calculeaza, care anticipeaza, care castiga mai des decat altii. FARA SA TRISEZE, fara sa ARANJEZE!
Caci nici Steve Jobs, nici Bill Gates, nici Mark Zuckenberg nu au trisat. Nu trebuie sa se uite peste umar, nu ii urmareste politia. Si nu, nu se compara cu cei care joaca la pacanele sau la loto, caci ei si-au folosit creierul. Au produs bani cu cap.
Insa ideea este alta si sper sa o intelegeti corespunzator: nu trebuie sa cautam retete de succes. Sau daca tot cautam, hai sa cautam retete de succes care au fost replicate. De pilda, sa faci o aplicatie precum Instagram ori WhatsApp, nu una geniala, nu una care sa te faca miliardar in dolari, ci una care sa merite sa fie cumparata de Facebook. Sau de Microsoft.
Nu spun ca spre asta ar trebui sa tinda toti programatorii. Desi trendul acesta este: faci o aplicatie misto, nu ai bani sa o sustii, sa o dezvolti, asa ca o vinzi (TE vinzi) unuia mai mare, care iti duce ideea mai departe. Spun doar ca acesta este un plan cu sanse mai mari de reusita.
Sa inventezi un nou Facebook, un nou Windows ori un nou Apple OS sunt la fel de mari cu cele pe care le ai sa castigi la loto. Da, stiu, esti geniu, vrei sa arati tuturor asta!
Si, totusi, un geniu trebuie sa aiba si un pic de noroc. Trebuie sa inventeze ceva ce nu s-a mai inventat. Trebuie sa aiba „culoar” favorabil.
Nu fac parte dintre cei care considera ca Bill Gates vrea sa ne faca rau si ca este o persoana nociva. Spun ca este un EXEMPLU NOCIV, ca este gresit sa-ti propui sa ajungi ca el. Sunt oameni mai destepti decat el, dar care n-au avut norocul lui. Da, noroc. Nu ar trebui sa ne fie rusine sa vorbim despre noroc. Nu ar trebui sa ne fie rusine ca avem noroc. Ar trebui insa sa ne fie rusine ca am avut noroc si ne-am batut joc de el. De asta da.
Fara sa mai stau sa mai caut alte exemple nocive, mi se pare gresit sa cauti sa copiezi pe altcineva. Mi se pare ca fiecare om are propriul sau drum, propriul sau stil de munci, de a invata, de a se descurca. Fiecare reuseste in felul sau. Evident, sunt sanse sa o dai in bara. Dar nu mai bine mori pe mana ta? Sau nu mai tine nimeni cont de astfel de detalii?
Personal, ma simt MULT mai bine atunci cand constat ca-s unicat, cand fac ceva dupa capul meu si nu dupa al altuia. Nu spun ca n-as putea fi exemplu nociv pentru altii in unele momente. As putea fi, poate chiar sunt. Insa dorm linistit stiind ca nu am indemnat pe nimeni sa se ia dupa mine. As zice chiar dimpotriva. Insa din pacate sau din fericire, deseori psihologia inversa functioneaza mult mai bine decat publicitatea.